Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a avut, luni, doua intalniri cu ambasadorii din Arabia Saudita si Qatar, Abdulaziz Mohammed Al-Aifan, respectiv Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi, in contextul in care cele doua tari au rupt relatiile diplomatice, ministrul transmitandu-le celor doi diplomati ca Romania sprijina orice initiativa de solutionare pe cale pasnica a diferendului dintre cele doua state arabe, potrivit news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, le-a transmis celor diplomati preocuparea Romaniei fata de evolutiile recente din regiunea Golfului.

"Seful diplomatiei romane a reliefat importanta prezervarii unitatii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), ca factor de stabilitate in zona si a facut apel la solutionarea oricarui litigiu in interiorul CCG, pentru evitarea instaurarii instabilitatii la nivel regional. Totodata, ministrul Teodor Melescanu a subliniat ca Romania sprijina orice initiativa destinata solutionarii divergentelor actuale prin negocieri directe", informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Cei doi diplomati i-au transmis ministrului de Externe ca este de dorit ca diferendul sa fie solutionat pe cale pasnica, iar unitatea Consiliului de Cooperare al Golfului sa fie restabilita.

"Ministrul Melescanu a subliniat ca Romania sprijina orice initiativa acceptata de catre parti, destinata rezolvarii crizei prin negocieri directe", mai mentioneaza sursa citata.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul si Egiptul si-au intrerupt relatiile cu Qatarul lunea trecuta, acuzand Doha ca sustine financiar terorismul in Orientul Mijlociu si in alte parti - o acuzatie pe Doha o respinge.

Arabia Saudita, Bahrainul si EAU si-au intrerupt legaturile aeriene, maritime si terestre cu Doha si le-au cerut cetatenilor din Qatar sa le paraseasca teritoriul in termen de 14 zile.

Qatarul a anuntat duminica faptul ca cei 11.000 de cetateni ai celor trei tari pot ramane pe teritoriul sau.

"Qatarul nu a adoptat vreo masura cu privire la locuitori de pe teritoriul sau care sunt cetateni ai tarilor surori si prietene ce si-au intrerupt legaturile diplomatice sau si-au scazut nivelul reprezentarii diplomatice in Qatar, in urma campaniilor partinitoare si ostile impotriva Qatarului", a anuntat Guvernul intr-un comunicat.

"Cetatenii acestor state au libertatea absoluta sa stea pe teritoriul Qatarului, in conformotitate cu legislatia si reglementarile din tara, in cadrul tratatelor cu privire la munca incheiate cu ei si cu acordul tarilor lor si pe baza vizelor de intrare care le-au fost acordate", a adaugat Guvernul.