Profesorii ieseni vor declansa o greva de avertisment marti, nemultumiti ca Guvernul a renuntat la majorarea salariilor din invatamant cu 20%, de la 1 iulie, activitatea in scoli urmand sa fie intrerupta intre orele 11.00 si 13.00, anunta News.ro.

Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, care are aproximativ 8.500 de membri, a anuntat, duminica, intr-un comunicat de presa, ca activitatea in scolile din judet va fi intrerupta marti, timp de doua ore.

"USLIP Iasi a demarat pana in acest moment toate procedurile legale, care implica declansarea grevei generale. Unitatile scolare au fost notificate inca de vineri de iminenta declansarii conflictului de munca. Marti, intre orele 11.00 si 13.00, va fi declansata greva de avertisment, prin intreruperea lucrului in toate unitatile afiliate", se arata intr-un comunicat al USLIP Iasi.

Potrivit liderului USLIP Iasi, Laviniu Lascusta, peste 5.000 de membri de sindicat din cei 8.500 au semnat pentru intrarea in greva generala.

Lacusta sustine ca un protest pe termen nelimitat ar putea fi declansat in judetul Iasi in cursul zilei de miercuri, daca va exista o decizie in acest sens luata de liderii FSLI, federatie din care face parte si USLIP Iasi.

"Noi la Iasi suntem pregatiti, insa in lupta trebuie sa mergem toti. Trebuie sa intram simultan in greva, si tot simultan sa incetam protestul. Altfel, nu vom rezolva mare lucru", sustine Laviniu Lacusta, liderul sindicalistilor din invatamantul preuniversitar iesean.

Sindicatele din educatie sunt nemultumite ca Guvernul a renuntat sa majoreze lefurile in invatamant cu 20 la suta, incepand cu 1 iulie, propunand ca o crestere, cu 25 la suta, sa aiba loc de la 1 ianuarie 2017.

Profesorii de la scolile din Sectorul 6 al Capitalei, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), vor intra, luni, in greva, nemultumiti de Legea salarizarii, a declarat, duminica, pentru News.ro presedintele FSLI, Simion Hancescu, precizand ca inca nu s-a luat o decizie la nivel national privind organizarea unui protest, in conditiile in care nu a fost centralizata situata de la toate filialele.