Profesorii de la scolile din Sectorul 6 al Capitalei, membri ai FSLI, vor intra luni in greva, nemultumiti de Legea salarizarii

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 11 iunie 2017, 14:49 Actualitate | Esenţial

Proteste profesori
Foto: Agerpres
Profesorii de la scolile din Sectorul 6 al Capitalei, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), vor intra luni in greva, nemultumiti de Legea salarizarii, a declarat duminica, pentru News.ro, presedintele FSLI, Simion Hancescu, precizand ca inca nu s-a luat o decizie la nivel national privind organizarea unui protest, in conditiile in care nu a fost centralizata situata de la toate filialele.

Simion Hancescu a precizat ca profesorii din unitatile de invatamant din Sectorul 6 al Capitalei vor intra in greva, urmand ca sindicatele din celelalte zone ale tarii sa decida luni ce forma de protest vor aborda.

Profesorii sunt nemultumiti de pozitionarea salariatilor din invatamant in partea inferioara a grilei de salarizare, de neacordarea majorarii de 20% anuntata in programul de guvernare, lipsa din bugetul pe 2017 a sumelor necesare pentru plata sentintelor judecatoresti, neadoptarea de catre Parlament a initiativei legislative privind posibilitatea pensionarii cadrelor didactice cu trei ani inainte de implinirea varstei, fara diminuarea cuantumului pensiei, dar si de "modul de calcul abuziv al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din invatamant".

In judetul Arad, majoritatea profesorilor au optat pentru greva si boicotarea examenelor nationale desfasurate in aceasta perioada. Dintre cei peste 6.100 de angajati ai sistemului de invatamant din judet, 5.350 sunt membri ai Sindicatului Democratic din Invatamant (SDI), iar 80% au fost consultati, pana vineri seara, in cadrul unui referendum privind eventualitatea declansarii grevei.

"Majoritatea dintre cei care au raspuns, adica peste 70 la suta, au fost pentru declansarea grevei, care ar avea drept consecinta neincheierea situatiilor scolare la final de an si boicotarea examenelor nationale. Ceea ce cerem noi este respectarea programului de guvernare. Ni s-a promis o crestere salariala de 20 la suta de la 1 iulie 2017 si vouchere de vacanta, iar de la 1 ianuarie 2018, o cresetre de 30 la suta, dar acum ni se ofera doar 25 la suta de anul viitor. In plus, Legea salarizarii are o serie de inechitati intre categoriile de bugetari", a declarat, duminica, presedintele SDI Arad, Danut Ienesescu.

Sindicatul va incheia referendumul luni dupa-amiaza, cand se va decide daca se declanseaza greva incepand de marti sau miercuri.

Si la Buzau, peste 90 la suta din cadrele didactice chetionate si-au dat acordul pentru declansarea grevei.

Potrivit liderului Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Buzau, Ion Dobre, in urma referendumului declansat in randul membrilor de sindicat, majoritatea cadrelor didactice au fost de acord sa intre in greva de luni. Din cei 4.574 de membri de sindicat au fost consultati 3.900 de profesori dintre care 3.516 au fost de acord cu protestul.

"Diferenta de 674 de voturi sunt personal nedidactic care nu au fost consultati in toate unitatile scolare sau cadre didactice care nu s-au pronuntat pentru nicio varianta. Avand in vedere ca situatia prezentata de FSLI cu privire la stadiul referendumului la nivel national nu este in masura sa determine luarea unei decizii privind intreruperea activitati, Biroul Operativ al SIP Buzau a hotarat cu unanimitate de voturi, respectarea optiunii cadrelor didactice-membri ai sindicatului nostru-privind declansarea grevei generale incepand de luni, pe termen nelimitat", a precizat conducerea SIP Buzau.

In judetul Prahova, aproape 80 la suta dintre profesorii afiliati celui mai mare sindicat din invatamantul prahovean au semnat pentru declansarea grevei generale.

"Pana saptamana trecuta, joi, la ora 15.00, am avut termen pentru strangerea optiunilor din teritoriu, un termen foarte scurt. Am strans pana joi, la ora 15.00, semnaturi de la 79,6 la suta dintre membrii nostri de sindicat", declarat duminica pentru News.ro liderul Sindicatului "Scoala Prahovei", afiliat FSLI, Ionut Duta.

El a precizat ca, la momentul la care au fost stranse semnaturile, liderii de sindicat le-au explicat profesorilor ca un eventual conflict de munca va fi declansat doar in cazul n care la nivel national se vor aduna semnaturi de la 50 la suta plus unu dintre sindicalisti.

"Dupa ce am raportat joi seara la FSLI , FSLI a trimis un comunicat intern, catre noi si ne-a anuntat ca procentul (semnaturilor adunate - n.r.) este undeva intre 44 si 45 la suta. In aceasta situatie, la cererea unor sindicate din teritoriu a fost prelungit termenul, intrucat timpul a fost scurt si unele sindicate nu au primit raspunsul din toate unitatile de invatamant", a mai spus Duta.

Strangerea semnaturilor la nivel national s-a prelungit pana duminica.

Ionut Duta a mai declarat ca sindicalistii se asteapta ca Ministerul Educatiei sa atace in instanta legalitatea conflictului de munca, daca acesta va fi declansat, dar ca sindicalistii sunt pregatiti sa mearga in instanta cu listele de semnaturi.

"Urmatoarea problema pe care o avem este ca daca noi vom declara ca avem procentul realizat, sigur Ministerul Invatamantului va contesta la Inalta Curte legalitatea grevei. Suntem pregatiti si pentru acest lucru, FSLI va merge cu dovada ca avem procentul si cu tabelele fizice daca Inalta Curte va cere acest lucru", a mai spus Duta.

In judetul Prahova, sindicatul "Scoala Prahovei" afilat FSLI are aproximativ 8.000 de membri.

Si la Iasi peste jumatate dintre profesori au semnat pentru declansarea grevei generale, incepand de luni, insa protestul va fi initiat doar daca exista o decizie unitara la nivelul FSLI.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, Laviniu Lacusta a declarat pentru News.ro ca peste 5.000 de profesori din cei 8.500 de dascali inscrisi in sindicat au optat pentru declansarea grevei generale in invatamant.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizarii, cu 188 de voturi "pentru", 28 de voturi "impotriva" si 47 de abtineri.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

2618 vizualizari

 • -1 (19 voturi)    
  santaj + bataie de joc (examen cls a VIII-a) (Duminică, 11 iunie 2017, 15:09)

  Elfu [utilizator]

  Daca prin actiunile lor "sindicale" vor afecta examenele curente vor avea parte de procese de o sa se sature. Indemn fiecare familie care va fi afectata de aceasta "greva" sa dea in judecata fiecare persoana participanta la greva. Nu poti sa te "lupti" cu guvernarea batandu-ti joc de elevi. si asa scoala romaneasca a decazut foarte mult ... unde o sa ajungem ?
  • -1 (5 voturi)    
   dai in judecata pentru ce? (Duminică, 11 iunie 2017, 16:44)

   king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

   Dreptul la greva e prevazut de lege.
  • +1 (1 vot)    
   Indemn sa spuneti (Duminică, 11 iunie 2017, 18:36)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

   in ce sector de activitate lucrati. In cazul in care lucrati.
   • +1 (3 voturi)    
    greva (Duminică, 11 iunie 2017, 23:42)

    Elfu [utilizator] i-a raspuns lui aniod

    Initiezi o greva cand toate celelalte mecanisme legale nu au dat rezultatul scontant.
    Indiferent de domeniul in care lucrezi.
 • -2 (18 voturi)    
  daca examenele sunt afectate (Duminică, 11 iunie 2017, 15:14)

  Elfu [utilizator]

  Daca examenele din urmatoarea perioada vor fi afectate rog avocatii sa participe/colaboreze astfel incat toate actiunile in judecata sa fie foarte bine pregatite. multumesc.
 • -3 (19 voturi)    
  ... (Duminică, 11 iunie 2017, 15:25)

  Elfu [utilizator]

  Mi se pare teribil ca un numar atat de mare de profesori a fost de acord cu santajarea ministerului vizavi de examenele clasei a VIII-a. Oare nu au avut inteligenta necesara sa gaseasca alta modalitate "intelectuala" de a rezolva conflictul dansilor cu ministerul ?

  Santajul acesta ii pune in rand cu camatarii si cei asemenea lor.

  TRIST.
  • -3 (17 voturi)    
   dex (Duminică, 11 iunie 2017, 15:41)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

   am gasit termenul din dex:

   JOSNIC.
  • +1 (3 voturi)    
   ! (Duminică, 11 iunie 2017, 17:10)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

   Trist este ca guvernul nu gaseste o solutie cu toate ca aceasta problema se repeta an e an.

   Nu stiu de ce nu ar putea asista la examene orice a terminat o facultate. Ce este asa de dificil sa pazesti niste copii si sa faci prezenta?
 • -1 (11 voturi)    
  grevă=fără salariu (Duminică, 11 iunie 2017, 16:47)

  Sorin Constantin [anonim]

  Profesori din Sectorul 6 anunță că intră în grevă...asta e!
  Acum să vină și șefii sinducaliștilor din învățămînt și să-și anunțe colegii că perioada de grevă nu primesc salariu dar sindicatul le va plăti 60% din salariul tarifar,fără sporuri,cum scrie la lege,adică banii strînși din cotizații nu vor fi folosiți ca pînă acum doar pentru confortul șefilor de la sindicate.
 • +1 (3 voturi)    
  Excelent (Duminică, 11 iunie 2017, 18:16)

  Celbland [utilizator]

  Profesorii au perfectă dreptate:
  - cele mai mici salarii;
  - conducerea politică, incompetentă a școlilor;
  - presiune să dea note nemeritate elevilor slabi;
  - condiții proaste în școli;
  - ...

  Alții primesc salarii imense și pensii speciale fără să aducă nicio valoare societății.
  • 0 (0 voturi)    
   atat (Luni, 12 iunie 2017, 7:09)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   omul sfinteste locul.
 • 0 (2 voturi)    
  hehe, activitate ... (Duminică, 11 iunie 2017, 18:22)

  Elfu [utilizator]

  observ ca s-au mobilizat "profesorii" si au inceput sa voteze negativ comentariile.

  spor la votat....

  poate ne si onorati cu un comentariu explicativ la ceea ce doriti sa faceti
  de ce ati ales greva acum ?
  era singura posibilitate ?
  in ce mod ati incercat sa va rezolvati problemele cu angajatorul ?

  multumesc si spor la treaba !
 • +3 (3 voturi)    
  De toata jena, cand s-au taiat salariile cu (Duminică, 11 iunie 2017, 18:35)

  xrogo [utilizator]

  peste 30% la profesori nu au facut atata scandal, acum sunt nemultumiti de mariri, asta chiar e nemernicie!
 • 0 (0 voturi)    
  Nici munca fara paine (Duminică, 11 iunie 2017, 18:38)

  aniod [utilizator]

  Nici examene la care profesorii sa nu fie platiti
 • 0 (0 voturi)    
  Sa inceapa paranghelia! (Duminică, 11 iunie 2017, 18:38)

  obosit [utilizator]

  Sa fie greve! Numai greve! Pana la disparitia PSD!
 • -1 (3 voturi)    
  Sper sa se alature si Invatamantul Universitar (Duminică, 11 iunie 2017, 18:42)

  aniod [utilizator]

  Salariile in loc sa creasca, au scazut.
  Banii cuventiti dupa ce s-a dat lege pentru recuperarea celor 25% din salariile oprite in perioada 2009--, nu au fost dati.
  Oricum, Tariceanu poate veni sa tina cursuri. Matematici speciale, algebra, lucruri simple, pe care nu trebuie sa le pregatesti inainte de a le preda.
 • +1 (5 voturi)    
  voturi (Duminică, 11 iunie 2017, 19:08)

  Elfu [utilizator]

  Vad ca ati inceput mobilizarea sindicala.

  In loc sa dati voturi negative puteti sa formulati un comentariu din punctul dvstra de vedere ?

  De ce acum si de ce asa ?
  Asta este ultima solutie?
  Ati incercat si altceva ?

  multumesc.
  • 0 (4 voturi)    
   interesant (Duminică, 11 iunie 2017, 21:06)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

   Chiar nimeni nu poate adauga un comentariu din partea cealalta a baricadei ?

   e un experiment interesant ...
 • +2 (4 voturi)    
  promisiuni (Duminică, 11 iunie 2017, 21:45)

  Elfu [utilizator]

  "Ni s-a promis o crestere salariala" - asta a fost o promisiune a partidului.

  In Romania sunt peste 200.000 de profesori in sistemul educational preuniversitar.

  O initiativa legislativa poate fi initiata de cel putin 100.000 de cetateni... e adevarat ca nu in probleme fiscale sau legate de gratiere... dar totusi ...

  ati incercat sa schimbati ceva in sistem ?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version