Familia care sustinea ca trebuie sa mosteneasca aproape 9.000 de hectare din Romania pierde procesul la ICCJ. Familia Colteu, care sustinea ca trebuie sa mosteneasca aproape 9.000 de hectare de teren in extravilanul satului aradean Nadas, dupa prezentarea unui certificat de mostenitor, dovedit ulterior a fi fost falsificat, a pierdut, irevocabil, procesul la instanta suprema, scrie Agerpres.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins, joi, definitiv, contestatiile membrilor familiei Colteu, dupa ce judecatorii Curtii de Apel Timisoara au desfiintat certificatul de mostenitor la solicitarea procurorilor DNA, care au constatat ca acesta fusese falsificat.

In baza respectivului document, in 2006, familia Colteu a fost improprietarita de Judecatoria Ineu cu 8.762 de hectare de paduri si terenuri ce apartineau satului Nadas.

In plus, judecatorii i-au obligat pe membrii familiei Colteu la plata a cate 200 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

In decembrie 2016, Curtea de Apel Timisoara a stopat actiunea familiei Colteu, dupa ce a fost sesizata de Directia Nationala Anticoruptie.

Astfel, CA Timisoara a decis la acel moment desfiintarea certificatului de calitate de mostenitor nr. 5/31.01.2003 eliberat de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad, a incheierii finale nr. 5/31.01.2003 dispusa de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian in dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003, incheierii dispuse la data de 31.01.2003 de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian in dosarul succesoral nr. 6/2003, a incheierii dispuse la data de 31.01.2003 de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian in dosarul succesoral nr. 7/2003, a declaratiei lui Tiberiu Hotaran, autentificata la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad, prin incheierea nr. 214/31.01.2003, declaratiei de martor, completata olograf, data in dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003 la data de 31.01.2003 de numitul Hotaran Tiberiu in fata notarului Vlai Adrian.

In urma deciziei irevocabile de joi, localnicii din localitatea Nadas pot solicita pe calea legala terenurile ce le-ar fi apartinut inainte de nationalizari.

Procesul dintre localnici si familia Colteu a durat peste zece ani.

Totul a inceput in anul 2006, cand Judecatoria Ineu a admis o plangere a sotilor Viorica si Mihai Colteu prin care cereau anularea unor hotarari din 2005 ale Comisiei judetene si Comisiei locale Taut pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

La acel moment judecatoria a stabilit reconstituirea in favoarea familiei Colteu a dreptului de proprietate in natura pentru suprafata totala de 8.762 hectare de teren si padure, impreuna cu cladiri sau alte constructii aflate pe acestea.

Trei ani mai tarziu familia pusa in posesie a intabulat suprafata dobandita in instanta.

In anul 2014, DNA Timisoara a descins la cabinetele notariale care au perfectat actele familiei Colteu, dar si la Ocolul silvic privat din Nadas. Procurorii DNA au stabilit urmare unor expertize grafoscopice ca o parte din documentatia ce a stat la baza acestei retrocedari a fost falsificata.