Parlamentul de la Chisinau a revotat vineri, 9 iunie, un Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernele Romaniei si Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul militar, informeaza Radio Chisinau.

Documentul votat anterior de Parlament a fost respins de presedintele Igor Dodon.

Protocolul semnat la 1 decembrie 2016 la Bucuresti prevede cateva modificari tehnice ale Acordului interguvernamental din domeniul militar, inclusiv o prevedere expresa conform careia in cazul exercitiilor militare comune tara gazda va asigura, in mod gratuit, hrana personalului partii aflate in vizita, scrie Agerpres.

Igor Dodon a refuzat sa promulge proiectul, motivand ca Acordul privind cooperarea in domeniul militar este anticonstitutional deoarece ar incalca statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Pozitia sa a fost sustinuta si de deputatul socialist Ghenadi Mitriuc, vicepresedintele Comisiei parlamentare pentru securitate nationala, aparare si ordine publica.

Comisia parlamentara a propus reconfirmarea votului pentru proiect, iar dupa votul de vineri Igor Dodon va fi obligat sa-l promulge. In opinia presedintelui Comisiei, Roman Botan, de fapt Rusia este tara care incalca statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

Republica Moldova si Romania au incheiat Acordul privind cooperarea in domeniul militar la 20 aprilie 2012. Acesta prevede inclusiv posibilitatea organizarii unor exercitii militare comune.

Presedintele pro-rus de la Chisinau, Igor Dodon, a respins deja in cateva cazuri participarea militarilor moldoveni la exercitii militare multinationale in Romania.