Parlamentul de la Chsinau a revotat vineri un Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernele Romaniei si Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul militar. Documentul votat anterior de Parlament a fost respins de presedintele Igor Dodon, anunta Radio Chisinau.

Protocolul semnat la 1 decembrie 2016 la Bucuresti prevede cateva modificari tehnice ale Acordului interguvernamental din domeniul militar, inclusiv o prevedere expresa ca in cazul exercitiilor militare comune tara gazda va asigura cu hrana, in mod gratuit, personalul partii aflat in vizita.

Igor Dodon a refuzat sa promulge proiectul, motivand ca Acordul privind cooperarea in domeniul militar este anticonstitutional deoarece ar incalca statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Pozitia sa a fost sustinuta si de deputatii socialisti.

Comisia parlamentara a propus reconfirmarea votului pentru proiect, iar dupa votul de vineri, Igor Dodon va fi obligat sa-l promulge.

Republica Moldova si Romania au incheiat Acordul privind cooperarea in domeniul militar la 20 aprilie 2012. Acesta prevede inclusiv posibilitatea organizarii unor exercitii militare comune. Presedintele pro-rus de la Chisinau Igor Dodon a respins deja in cateva cazuri participarea militarilor moldoveni la exercitii militare multinationale in Romania.