Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a anuntat, vineri, modificarea metodologiei de concurs pentru ocuparea posturilor de directori si inspectori scolari, in sensul introducerii unei testari a competentelor manageriale ale candidatilor, potrivit news.ro. El a afirmat ca toate cele aproximativ 600 de posturi care ramasesera vacante in urma concursului din 2016 si pentru care au fost facute numiri vor fi ocupate numai prin concurs.

"La inceputul anului am spus ca posturile care au ramas vacante in urma concursului din 2016 a trebuit sa le ocupam prin numiri, printr-o procedura care de altfel a functionat la nivelul inspectoratelor judetene si acestea au fost in jur de 600 de posturi, ocupate prin aceasta forma. Tot atunci am spus ca toate posturile vor fi ocupate prin concurs (...) ca aceasta numire este una temporara. Am spus ca nu dorim sa incepem anul scolar 2017 - 2018 decat in momentul in care toate posturile de conducere vor fi ocupate prin concurs", a declarat Pavel Nastase, intr-o conferinta de presa.

Ministerul Educatiei a mai spus ca va publica vineri un ordin de ministru care va modifica intr-o anumita masura metodologia de concurs pentru ocuparea acestor posturi. "Altfel spus, atat pentru inspectorii generali, inspectorii generali adjuncti, pentru directori si directorii adjuncti din unitatile scolare, toate posturile care sunt posturi de conducere sunt ocupate prin concurs. Au fost, sunt si vor fi ocupate in continuare prin concurs", a afirmat Pavel Nastase.

In metodologia de concurs a fost introdusa si testarea competentelor manageriale ale candidatilor. "In metodologia de concurs am introdus, fata de ce a fost anul trecut, si testarea competentelor manageriale ale persoanelor care vor candida, lucru care nu era in metodologia precedenta", a precizat el.

El a mai sustinut ca sunt "total false" acuzatiile ca PSD vrea sa numeasca pe criterii politice oameni in functii de conducere in invatamant.

"Vreau sa raspund in felul acesta la unele acuzatii care s-au facut adesea ca PSD, Guvernul actual doresc sa numeasca pe criterii politice oameni in aceste functii de conducere. Este total fals. Deci avem concurs si acest concurs este unul foarte transparent. Astazi se va publica ordinul respectiv, intram intr-un calendar de concurs cu toate etapele respective", a adaugat Nastase.

Proba scrisa de concurs se va desfasura in 17 iulie, toate probele vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii iulie.