Adriean Videanu si Ioan Niculae, trimisi in judecata de DIICOT in dosarul Interagro. Procurorii spun ca Romgaz a fost pagubita cu 283 mil. lei

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 9 iunie 2017, 14:43 Actualitate | Esenţial

Ioan Niculae
Foto: Hotnews
Adriean Videanu, Ioan Niculae, alte noua persoane si compania Interagro au fost trimise in judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, informeaza DIICOT.

Procurorii acuza ca inculpatii au reusit sa pagubeasca Romgaz in favoarea Interagro, obtinand gaze la preturi cu discount, paguba totala fiind de 283 milioane lei.

Comunicatul DIICOT:

"La data de 09.06.2017 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: NICULAE IOAN, MIREA MARIN, ALESANDRU DAN-VICTOR, PALASCA VIOREL, VIDEANU ADRIEAN, APAN IOANA, KRAMER ALPAR, TOTH FRANCISC, STANCU LUCIAN ADRIAN, VEZA MARIUS LEONTE, IONASCU LUCIA si persoana juridica SC INTERAGRO SA, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata. 

Prin actul de sesizare s-a retinut ca la inceputul anului 2005, inculpatul NICULAE IOAN, fost actionar majoritar si presedinte al SC INTERAGRO S.A. Bucuresti a initiat un grup infractional organizat impreuna cu inculpatul MIREA MARIN (ce a fost administrator al SC INTERAGRO SA si consilier pe probleme energetice al inculpatului NICULAE IOAN) si cu inculpatul ALPAR KRAMER, Director Comercial/Marketing in cadrul SNGN ROMGAZ S.A. 

Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, grupul infractional organizat, a fost sprijinit si alti inculpati care au actionat la realizarea scopului grupului infractional, respectiv inculpatul ALESANDRU DAN-VICTOR (fost secretar de stat in Ministerul Economiei in cursul anului 2005 si ulterior reprezentant de facto al SC INTERAGRO S.A.), inculpatul VIDEANU ADRIEAN, (ce a fost ministrul economiei in perioada decembrie 2008-septembrie 2010, inculpatul PALASCA VIOREL (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei in perioada 2007-decembrie 2008), inculpata APAN IOANA (functionara in cadrul Ministerului Economiei si membru in cadrul AGA respectiv presedinte CA Romgaz S.A.). 

Grupul infractional organizat a functionat pana la sfarsitul anului 2010 si a urmarit obtinerea de beneficii materiale de catre liderul grupului prin intermediul societatii controlate de acesta -SC INTERAGRO S.A. 

Astfel, in vederea realizarii scopului grupului infractional s-a urmarit si realizat delapidarea SNGN ROMGAZ SA (ce s-a constituit parte civila in prezenta cauza), in sensul obtinerii de gaze naturale la preturi inferioare celor practicate in mod normal de partea civila, prin obtinerea in mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC INTERAGRO SA nu era indrituita a le obtine. 

Cu ocazia probatoriului administrat s-a stabilit ca grupul infractional organizat a avut un lider, in persoana inculpatului NICULAE IOAN si o structura determinata, structurata pe paliere de comanda si in unele cazuri si de executie la nivelul fiecarei entitati juridice implicate in cauza, dupa cum urmeaza: 

1. SC INTERAGRO SA: 

- palierul de comanda: inculpatul NICULAE IOAN 
- palierul de executie: inculpatii MIREA MARIN, ALESANDRU DAN VICTOR, 

2. MINISTERUL ECONOMIEI:

- palierul de comanda: inculpatul VIDEANU ADRIEAN 
- palierul de executie: inculpatii PALASCA VIOREL, APAN IOANA, 

3. SNGN ROMGAZ SA: 

- palierul de comanda: inculpatul KRAMER ALPAR si suspectii I. A.si P. M. A., in prezent decedati. 

Membrii grupului infractional organizat au pus in practica aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obtine o cantitate de gaze naturale (n.a. cele de valoarea discounturilor) de la partea civila SNGN ROMGAZ S.A. fara ca acestea in fapt sa fie platite, sub disimularea ca pentru gazele livrate au fost acordate discounturi. In concret, mecanismul infractional presupunea ca gazele naturale sa fie insusite din patrimoniul partii civile de catre persoanele cu functii de conducere, ce au calitatea de subiecti activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlata de catre liderul grupului respectiv INTERAGRO S.A. 

S-a retinut ca scopul asumat al gruparii infractionale initiate, constituite si coordonate de catre inculpatul NICULAE IOAN, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC INTERAGRO SA, a fost obtinerea ilegala a unor mari cantitati de gaze naturale, cu precadere din productia interna la preturi cu mult mai mici decat cele practicate de SNGN ROMGAZ S.A. cu ceilalti parteneri de afaceri, delapidand partea civila ROMGAZ S.A. prin insusirea pentru altul (n.a. pentru persoana juridica inculpata SC INTERAGRO S.A. si reprezentantul acesteia inculpatul Niculae Ioan) a unei cantitati de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate, de catre persoaneledin conducerea unitatii mai sus precizate care indeplinesc calitatea de subiecti activi ai infractiunii de delapidare. 

Astfel, grupul constituit si condus de inculpatul NICULAE IOAN ca reprezentant al SC INTERAGRO SA, a avut ca scop obtinerea de gaze naturale aproape in mod exclusiv din productia interna, care se comercializeaza la preturi de aproximativ patru ori mai mici decat gazele naturale din import (in perioada analizata pretul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din productia interna si aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludand reglementarile legale care obligau la comercializarea gazelor naturale in amestec (gaze naturale din productia interna si gaze naturale din import, la un pret mediu). 

In urma probatoriului administrat s-a stabilit ca activitatea grupului infractional organizat constituit si condus de inculpatul NICULEA IOAN s-a desfasurat in doua etape: 

1. Astfel, prima etapa s-a desfasurat in perioada 2005-2007, perioada in care liderul grupului infractional organizat inculpatul NICULAE IOAN nu a apelat la conducerea Ministerului Economiei. Obtinerea discount-urilor s-a realizat, prin ,,negociereaᅨ cu persoanele din conducerea SNGN ROMGAZ S.A. (directorul general IAKOB ALEXA si inculpatul KRAMER ALPAR-director comercial), fie direct de catre lider sau indirect prin intermediul membrilor grupului infractional organizat cu referire la inculpatii MIREA MARIAN si/sau ALESANDRU DAN-VICTOR, care au intermediat legatura persoanei juridice inculpate cu societatea de stat ce livreaza gaze naturale. 

Astfel s-a retinut ca membrii din palierele de comanda din cadrul SNGN ROMGAZ SA- ce au calitatea de subiecti activi la infractiunea de delapidare, cu complicitatea SC INTERAGRO SA, prin crearea aparentei de legalitate, au prejudiciat societatea parte civila prin insusirea pentru altul a gazelor naturale (cele de valoarea discount-urilor). Este de precizat faptul ca in aceasta perioada SC INTERAGRO S.A. a avut debite ce au crescut in mod constant si a costituit/depus garantii neindestulatoare valorilor gazelor naturale livrate conform contractelor. 

S-a incercat eludarea constituirii garantiilor si crearea aparentelor ca persoana juridica inculpata nu ar inregistra debite restante prin incheierea unor conventii privind reesalonarea datoriilor si astfel se proroga termenul de plata nemafiind scadent, dar care in fapt cauza alte pierderi partii civile. 

Actiunea de insusire a gazelor naturale s-a realizat prin intermediul contractelor de livrare (ce includeau atat contracte de vanzare, acte aditionale cat si acte de tranzactie, acestea din urma presupuneau mai intat livrarea gazelor naturale si ulterior in baza proceselor-verbale de consum se incheia tranzactia) a gazelor naturale catre SC INTERAGRO SA, in care au fost incluse discounturi comerciale ce au variat intre 2, 9 si 17 dolari SUA la 1000 mc. (in conditiile in care societatea nu a constituit garantii suficiente si inregistra debite/datorii vechi si mari). 

Asa cum s-a precizat in acesta prima etapa s-au acordat discounturi comerciale de valori cuprinse intre 2 si 17 USD/1000 mc, doar pentru volumul de gaze naturale cumparate si fara a primi sprijinul factorilor decizionali din Ministerul Economiei. Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi, in principal, in functie de cantitatea preluata (de volum). Aceste discount-uri au avut valoarea totala de 8.536.289,99 lei (reprezentand aproximativ 2% din totalul discounturilor)si nu ar fi trebuit sa fie acordate SC INTERAGRO SA deoarece inregistra datorii restante. 

2. A doua etapa, in care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfasurat in perioada 2008-2010, perioada in care liderul grupului infractional organizat, respectiv inculpatul NICULAE IOAN, a folosit influenta sa ca puternic om de afaceri din Romania si a apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea in subordine partea civila ROMGAZ, urmarind obtinerea de profituri tot mai mari. 

In perioada respectiva, 2008-2010, s-a urmarit si obtinut majorarea discounturilor si implicit s-au obtinut sume mai mari de bani ca produs al infractiunii scop a grupului infractional organizat. 

In aceasta perioada, grupul infractional organizat a fost sprijinit de catre reprezentanti din Ministerul Economiei, iar discounturilor au fost majorate la 40 USD la 1000 mc si au fost acordate (in cuantum de 40 respectiv 30 de dolari la 1000 mc) aproximativ 3 ani cu perioade scurte de intreruperi. Complicitatea functionarilor din cadrul Ministerului Economiei a constat in emiterea Ordinelor si elaborarea si sustinerea pentru aprobare a Memorandumurilor ministeriale cu consecinta pronuntarii hotararilor AGA - SNGN ROMGAZ SA si a celorlalte dispozitii privind vanzarea gazelor naturale cu includerea discounturilor.

 Iar prin actiunile mai sus descrise s-a realizat scopul grupului infractional organizat, de insusire a gazelor naturale din patrimoniul SNGN ROMGAZ SA si de trecere a lor in patrimoniul SC INTERAGRO SA, prin acordarea unor mari discounturi de pret, chiar in situatia in care SC INTERAGRO SA nu a indeplinit conditiile inserate in respectivele acte, conditii care oricum trebuiau a fi indeplinite cumulativ. 

Conditiile erau urmatoarele: sa detina calitatea de consumator intreruptibil, sa aiba un anume consum lunar de gaze naturale si sa nu inregistreze datorii fata de SNGN ROMGAZ SA. Astfel, se poate reda sintetic ca s-au livrat gaze naturale prin obtinerea de discounturi de catre SNGN ROMGAZ SA, prin urmatoarerea schema: cu complicitatea membrilor din palierul SC INTERAGRO SA, membrii din palierul de comanda din Ministerul Economiei au emis Ordine de ministru, respectiv au elaborat Memorandumuri ce au fost supuse aprobarii de catre membrii Guvernului din acea perioada (in perioada anilor 2009-2010 cand ministrul economiei a fost inculpatul VIDEANU ADRIEAN) privind livrarea de gaze naturale de catre SNGN ROMGAZ SA catre SC INTERAGRO SA cu discounturi de pana la 40 USD pe mmc. 

Astfel s-a stabilit ca Ordinele si Memorandumurile au fost transpuse de palierul de executie din cadrul Ministerului Economiei in hotarari AGA, pe baza carora persoanele de pe palierul de comanda din SNGN ROMGAZ SA, au insusit gazele naturale pentru altul, prin incheierea unor contracte de vanzare-cumparare, acte aditionale la acestea sau contracte de tranzactie, prin care gazele naturale au fost livrate catre SC INTERAGRO SA, cu discounturi comerciale, la care in concret persoana juridica inculpata nu era indrituita a le obtine. 

Pentru perioada 2008-2010 s-au acordat discount-uri, in valoare totala de 274.094.041 lei (partea cea mai insemnata a discounturilor care au fost acordate pentru calitatea de consumator intreruptibil, reprezentand diferenta pana la 282.630.330,49 lei) acestea fiind acordate prin crearea aparentelor de indeplinire cumulativa a unor conditii (una dintre acestea fiind aceea de consumator intreruptibil), conditii pe care SC INTERAGRO SA nu le-a indeplinit cumulativ pe toate perioadele de acordare discounturilor. In mod concret, din probele administrate in cauza, a rezultat ca inculpatul NICULAE IOAN a efectuat demersuri, pentru realizarea scopului grupului infractional organizat, la nivelul conducerii Ministerului Economiei, ce a avut ca rezultat faptul ca ministerul de resort, in calitate de actionar majoritar la partea civila SNGN ROMGAZ SA, sa emita Ordine si sa initieze/elaboreze Memorandumuri. 

Prin emiterea ordinelor de ministru si prin elaborarea, sustinerea spre aprobare a Merorandumurilor s-a incercat crearea unei aparente de legalitate a faptului ca reducerile comerciale se acorda in mod egal, nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din Romania. In realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a sustine realizarea scopului pentru care grupul infractional organizat a fost constituit. 

Dovada faptului ca aceste facilitati au fost acordate exclusiv pentru sustinerea interesului SC INTERAGRO S.A., (obtinerea de beneficii materiale) facilitati cares-au intemeiat pe influentele inculpatului NICULAE IOAN in randul functionarilor guvernamentali, rezulta si din imprejurarea ca ceilalti doi consumatori industriali similari, respectiv AZOMURES SA Targu Mures si ELECTROCENTRALE-ELCEN- BUCURESTI S.A. nu au beneficiat, neconditionat, de reduceri de pret in aceeasi perioada, desi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decat ale SC INTERAGRO SA. 

Este de subliniat ca in domeniul gazelor naturale in perioada in care inculpatul VIDEANU ADRIEAN a fost ministru al economiei (n. decembrie 2008-octombrie 2010) a fost initiata si aprobata in Guvern, Ordonanta de urgenta nr. 54/2009, aprobata ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale catre consumatorii intreruptibili sa se faca exclusiv din gazele naturale provenite din productie interna, al caror cost era cuprins intre 1/4 si 1/3 din pretul gazelor naturale din import. 

Prin actele emise (atat ordine, memorandumuri), sub aparenta legalitatii si opozobilitatii erga omnes, s-au creat modalitati de realizare a scopului infractional, acordandu-se reduceri comerciale, precum si posibilitatea/dreptul de achizitionare de gaze naturale doar din productia interna la care a avut acces SC INTERAGRO SA, aproape in mod neconditionat, fara indeplinirea cumulativa si efectiva a conditiilor prevazute in acestea. 

Inca din anul 2003, SNGN ROMGAZ SA a livrat gaze naturale catre persoana juridica inculpata SC INTERAGRO SA, perioada ce nu a facut obiectul cercetarilor deoarece nu au fost evidentiate elemente de ilegalitate iar vanzarea gazelor naturale s-a realizat in baza unor contracte fara acordarea de discount-uri. S.C. INTERAGRO SA a achizitionat de la SNGN ROMGAZ SA, in baza contractelor de vanzare, actelor aditionale la acestea si contractelor de tranzactie, gaze naturale. 

Gazele naturale achizitionate au fost, fie comercializate prin practicarea unui adaos comercial, fie utilizate/livrate in baza incheierii unor contracte de procesare (similar contractelor de lohn in sensul ca INTERAGRO S.A a furnizat materia prima: gazele naturale si a obtinut in urma prelucrarii ingrasamintele chimice: amoniac si uree) cu un numar de sase combinate chimice.  

In concret, in perioada 2005-2010, partea civila SNGN Romgaz S.A. a facturat catre SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 m.mc de gaze naturale cu discounturile incluse cu suma totala de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost in valoare totala, fara discount de 2.827.623.944,62 lei. Este de precizat ca prima suma mai sus indicata care a fost facturata nu contine/nu include si valoarea discount-urilor ce au fost in valoare totala de 282.630.330,49 lei si s-a apreciat ca au fost acordate in mod ilegal, asa cum s-a stabilit in cursul cercetarilor. 

Suma totala a discounturilor trebuia sa fie adaugata la suma totala de plata a debitelor si reprezinta prejudiciul cauzat partii civile. In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit ca prin actiunile concertate ale membrilor grupului infractional organizat, inculpata persoana juridica SC INTERAGRO SA Bucuresti, neindeplinind in mod concret conditiile cumulative din ordinele si normativele emise la nivel ministerial sau incercand sa creeze o aparenta de legalitate privind indeplinirea conditiilor, a prejudiciat partea civila SC ROMGAZ S.A. cu suma totala de 282.630.330,49 lei reprezentata de gazele naturale de valoarea discounturilor. In cauza au fost instituite masuri asiguratorii. 

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Inaltei Curti de Casatie si Justitie."


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. “Ador” la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


3369 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  in sfarsit (Vineri, 9 iunie 2017, 14:51)

  bancher [utilizator]

  Videanu este trimis in judecata....de cand asteptam acest moment, cat si-a mai batut el joc de noi cu bordurile si asfaltarea Bucurestiului....in sfarsit este judecat.
  sper sa primeasca ani grei cu executare, ca prea si-a batut joc.
  • +2 (4 voturi)    
   BORDURI & ASFALTARE (Vineri, 9 iunie 2017, 16:46)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   SERIOS?!
   Atat ti-a ramas in capu'ala sec de la latrine?
  • +1 (3 voturi)    
   Scrie ceva de borduri și asfaltări în articol? (Vineri, 9 iunie 2017, 16:53)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   La tine contează persoana, nu faptele, din câte se vede. Încearcă să citești articolul și vezi dacă derularea unor operațiuni comerciale chiar are de ce să fie treaba DNA.
 • -1 (5 voturi)    
  Asa, sa mai falimentam o companie (Vineri, 9 iunie 2017, 14:56)

  CezarN [utilizator]

  Ce treaba are compania Interagro, o entitate abstracta, cu manariile si smenurile unor hoti?
  Aaaa, ca niste oameni din INteragro au furat, sa fie pedepsiti, amendati, confiscati, ce vreti voi, sa li se ia actiunile la Interagro si sa fie date cui merita, dar sa obligi compania sa plateasca,caci nu o poti baga la inchisoare, pentru greselile unor OAMENI, este un pas sigur catre faliment, catre pierderea locurilor de munca, cedarea pietii catre companii straine, etc.

  Asta este o mare ticalosie pe care o fac procurorii in Romania.
 • +3 (5 voturi)    
  yes (Vineri, 9 iunie 2017, 15:32)

  sim12345 [utilizator]

  una din marile dorinte ale mele in viata este sa-l vad pe Videanu la puscarie...

  sa speram.
 • +1 (3 voturi)    
  s-au dat si primit foloase necuvenite? (Vineri, 9 iunie 2017, 15:46)

  vatco [anonim]

  Din tot ce se prezinta, rezulta ca un cumparator si-a negociat preturile la o materie prima folosita intr-o productie industriala a acestei tari.
  Nu inteleg formularea ca niste "subiecti"- " au insusit gazele naturale pentru altul, prin incheierea unor contracte de vanzare-cumparare".
  Din prezentarea dosarului nu rezulta ca pentru aceste decizii comerciale - cu ce pret sa se vinda in urma negocierilor gazul natural pentru niste fabric- acesti subiecti au primit foloase necuvenite- mita, si daca da in ce a constat aceasta.
  Daca nu exista nici o dovada ca acestia au primit foloase necuvenite in acest act commercial - cred ca avem o mare problema cu acest dosar penal.
  Numai cine nu a condus o afacere indiferent de marimea acesteia - dar in special o unitate de productie mare ( aici din alte stiri am inteles ca gazelle natural se cumparau pentru fabricile de ingrasaminte chimice ) poate privi actul de negociere comerciala ca o infractiune.
  Poate sa spuna cineva ce productie de ingrasaminte chimice mai avem astazi in Romania, si ce importuri facem annual pentru acestea?

  Daca functionarii statului sau angajati la regia statului au luat mita trebuie sa raspunda penal pentru faptele lor, dar daca pentru participarea in calitatea de decident intr-un serviciu public sau privat la efectuarea unor tranzactii comerciale care se bazeaza pe negocieri comerciale, devii inculpat- atunci trebuie sa vina cineva sa explice ce legi avem in aceasta tara care pot incrimina asemenea activitati de serviciu.

  Daca poate cineva sa dea mai multe detalii de ce se poate asa ceva- poate sa fie o lectie juridical pentru multe personae care isi asuma decizii comerciale in economia reala a acestei tari.
  • +1 (3 voturi)    
   DIN PACATE... (Vineri, 9 iunie 2017, 16:49)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui vatco

   Nu vom fi niciodata o societate de consum!
   Negocierea este o infractiune daca o cer de la o inteprindere de stat!
   Invers, trebuie sa le dai degeaba marfa si eventual, o spaga!
  • -1 (3 voturi)    
   Chiar e o mare problemă, (Vineri, 9 iunie 2017, 16:50)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui vatco

   DNA ajunge să-și dea cu părerea despre discounturi comerciale și despre oportunitatea unui act legislativ aș guvernului.
 • +1 (3 voturi)    
  Videanu ! (Vineri, 9 iunie 2017, 16:15)

  Gladiatorul [anonim]

  ...in sfarsit !
 • +1 (1 vot)    
  +Varuljean,mare combinator,fost merceolog (Vineri, 9 iunie 2017, 20:33)

  Plagarus [utilizator]

  Mult s-a lasat asteptat pisicherul asta politic,dar acum are sansa unui premiu Nobel,la ce opera poate scrie in anii ce i se vor acorda !!!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri