>Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, nu s-a inselat cand a anticipat - in debutul prelegerii sustinute la Bibilioteca Centrala Universitara din Bucuresti - ca cea mai interesanta parte a intalnirii lui cu studentii romani va fi sesiunea de intrebari si raspunsuri. Acestia l-au bagat in corzi pe Scheffer cu intrebari dificile si pertinente despre extinderea Aliantei si dificultatile acesteia, Kosovo, relatia NATO-UE sau cea cu Republica Moldova sau Rusia.

Programul lui Jaap de Hoop Scheffer - prezent vineri la Bucuresti pentru a verifica stadiul pregatirilor Summit-ului NATO - a inclus si o intalnire cu studentii romani, carora le-a prezentat prioritatile Aliantei si o parte din agenda conturata a evenimentului de la inceputul lunii aprilie. Intr-o legatura tv multipla intre Aula Mare Bibliotecii universitare din Bucuresti si Universitatile din Timisoara si Iasi, secretarul Aliantei Nord-Atlantice a facut fata tirului intrebarilor pertinente si dificile ale studentilor romani, care au pus degetul pe problemele spionoase ale NATO.

"Cum evita NATO sa fie folosit de catre SUA in atingerea propriilor scopuri, asa cum se intampla in cazul Natiunilor Unite?", a vrut sa stie o studenta din Timisoara, invocand acuze vehiculate in mediul international. Diplomat, Scheffer a subliniat faptul ca SUA sunt cel mai important aliat al NATO, dar si ca Alianta este o organizatie bazata pe consens si ca nu vede ca Statele Unite sa foloseasca NATO pentru propriile interese. Operatiunile la care participa NATO sunt legitime si, Kosovo, Afghanistan, Darfur, prin urmare, nu se poate spune ca Alianta este folosita.

In ce masura este justificata teoria unui analist rus privind o incercuire a Rusiei prin integrarea in NATO a statelor vecine, a vrut sa stie un student bucurestean. In mod evident, Scheffer si-a exprimat dezacordul cu o astfel de idee. Nu exista nicio ambitie de incercuire a Rusiei", a punctat secretarul general al NATO, "nu trebuie sa tragem linii de demarcatie intre noi si prietenii si partenerii rusi. ele nu exista intre parteneri, cuvantul-cheie este implicarea (n.r. acestora in chestiunile tratate de Alianta)".

Scheffer a fost provocat sa spuna ce va face NATO in cazul in care, din cauza disputei asupra numelui Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM), Grecia isi va exprima veto-ul privind integrarea acestei tari in Alianta. Secretarul general a admis ca reprezinta o problema si si-a exprimat speranta ca Natiunile Unite sa gaseasca o solutie in acest sens. "Nu este de competenta NATO", a fost declaratia oarecum surprizatoare a lui Scheffer. In plus, acesta a mai vrut sa mentina indoiala asupra extinderii Aliantei. Chiar daca se anticipeaza ca la Summit-ul de la Bucuresti sa fie invitata cel putin o tara sa se alature NATO, aceasta fiind Croatia, secretarul general a avut o epxrimare dubitativa ina cest sens. "Daca vom vedea o extindere la Bucuresti, si repet daca va exista decizia unei extinderi, va fi pe baza criteriilor statului de drept si a democratiei", a spus el, criterii care trebuie indeplinite de statele candidate, Albania, Macedonia si Croatia.

NATO are un dialog "interesant" cu Republica Moldova

NATO are un "dialog interesant" cu Republica Moldova, i-a raspuns Jaap de Hoop Scheffer unui student iesean. "Nu trebuie sa uitam Moldova ca partener, in ciuda situatiei complicate de acolo (n.r. Transnistria) Sper ca se va gasi o solutie. Sa pastram Moldova in mintea noastra si sa lucram constructiv cu ea", a fost indemnul oficialului NATO.

O alta intrebare s-a referit la Kosovo si posibilitatea ca, odata declarata independenta de catre Pristina, aceasta sa reprezinte un precedent. Scheffer a catalogat situatia kosovara sui generis, respingan orice posibilitate de a constitui un precedent. Intrebarea studentului bucurestean insa l-a determinat pe secretarul general al NATO sa admita ca, desi nu a renuntat la speranta de a vedea o solutie negociata pentru Kosovo, sansele unei astfel de solutii sunt daca nu egale cu zero, foarte indepartate. Pe de alta parte, el a transmis si un avertisment: "Cine crede ca in Kosovo se poate gasi o solutie privind independenta bazata pe violenta se inseala. (...) Fortele KFOR sunt acolo, fortele de rezerva sunt pregatite, NATO are un plan si este pregatit sa isi joace rolul".

UE are de rezolvat probleme politice

"De ce nu exista o cooperare mai stransa cu UE, in conditiile in care mare parte a membrilor Aliantei sunt si membri ai UE?", a intrebat o studenta timisoreana, intrebarea facandu-l pe oficialul NATO sa admita ca exista si o latura problematica a acestei relatii. "As vrea sa vad o relatie mai buna si mai structurata intre NATO si UE", a spus acesta, dar probnleme precum Ciprul, aderarea Turciei la UE sunt chestiuni unde "mintile noastre nu se intalnesc". Nu este sarcina sa si nici a lui Javier Solana sa rezolve aceste chestiuni politice, ci UE trebuie sa gaseasca urgent solutii. Nu invinovateste niciun membru al UE, a subliniat Scheffer, dar nu vede dorinta de a rezolva aceste probleme urgent.

Secretarului general al NATO i s-a cerut un comentariu si asupra incursiunilor armatei turce asupra kurzilor din nordul Irakului, in conditiile in care Turcia este membru al Aliantei. O intrebare incomoda pentru Scheffer, care a declarat ca ii "depaseste competentele". Totusi a incercat sa raspunda, argumentand ca Turcia a fost victima atacurilor teroriste al PKK. "Imi pot imagina ca este o problema majora pentur prietenii si aliatii turci. Dar sper ca si kurzii din nordul Irakului sa isi dea seama ca nimeni nu are de castigat din aceste atacuri teroriste din Turcia. Kurzii vor sa traiasca in nordul Irakului, iar exportul de terorism de acolo trebuie oprit imediat", a punctat Scheffer.

Finalul dialogului cu studentii romani a fost marcat de tema Afghanistan. Scheffer spusese in prelegerea lui ca "Afghanistanul este un angajament pe termen lung". Studentii l-au contrazis, argumentand ca lor li se pare ca este "un angajament pe toata viata". "Nu vom sta acolo o generatie, dar nu putem pleca intr-un an. O vom face intr-un viitor apropiat", a spus secretarul general al Aliantei. El a argumentat ca Afghanistanul din 2001, de la indepartarea regimului talibanilor esta in Evul Mediu, dar ca anii care s-au scurs de atunci au inregistrat progrese notabile. "Trebuie sa avem rabdare. Nu mai avem rabdare in secolul XXI, presa nu mai are rabdare, Intrebarea care mi se pune mereu incepe cu 'cum se face ca?'. Se intampla si lucruri bune in Afghanistan", a asigurat oficialul NATO, invocand faptul ca exista un presedinte ales democratic, un guvern si un parlament. "Sa nu facem NATO responsabil pentru tot ce e in Afghanistan", a spus Jaap de Hoop Scheffer, insistand asupra necesitatii reconstructiei.