Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat, joi, la Helsinki, ca respinge o propunere germana de reducere a fondurilor europene pentru tarile membre care incalca statul de drept.

Corina CretuFoto: Parlamentul European

"Pozitia mea este clara: trebuie sa ramanem la scopul principal pentru care au fost create aceste fonduri, asa cum sunt ele stipulate in tratat.Fondurile structurale sunt destinate reducerii decalajelor dintre statele mai putin dezvoltate si cele mai dezvoltate, dintre regiunile din interiorul unei tari. Eu nu cred ca fondurile europene trebuie sa se transforme intr-un instrument de pedepsire a unor state membre", a spus Cretu, intr-un interviu acordat HotNews.

"Cred ca, sigur, pot exista unele conditionalitati sau pot exista si alte fonduri decat cele structurale pentru care se poate face. Fondurile structurale au ca obiectiv major, potrivit tratatelor europene, crearea de louri de munca si reducerea decalajelor de pe teritoriul UE", a mai spus ea pentru HotNews.

Guvernul german ar fi propus ca statele membre UE care nu reusesc sa satisfaca cerintele cu privire la statul de drept sa piarda accesul la unele fonduri ale blocului comunitar, cu scopul de a reforma sistemul fondului de coeziune, noteaza Reuters.

Documentul citat de Reuters sugereaza ca retribuirile fondului de coeziune pot fi blocate daca domnia legii dintr-un stat membru este criticata de catre Comisia Europeana. Ungaria si Polonia, ambele beneficiare a unor sume mari din fondul coeziv, au intampinat in repetate randuri asemenea critici.

"Trebui investigat daca beneficiarul fondului coeziv al Uniunii Europene poate fi corelat cu aderarea la principiul fundamental al statului de drept", potrivit raportului.