Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor, Dana Girbovan, ii cere premierului Grindeanu sa nu aprobe desecretizarea arhivei SIPA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 31 mai 2017, 15:57 Actualitate | Esenţial

Dana Girbovan
Foto: Agerpres
Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, i-a solicitat, miercuri, premierului Sorin Grindeanu sa nu emita o Hotarare de Guvern "cu privire la asa-zisa <desecretizare> a arhivei SIPA, iar daca a facut-o deja sa nu o trimita la Monitorul Oficial". Dana Girbovan scrie, intr-o postare pe Facebook, ca "Este inadmisibil ca ministrul Justitiei Tudorel Toader sa propuna o Hotarare de Guvern cu privire la soarta acestei arhive fara sa se consulte in prealabil cu magistratii si fara ca aceasta hotarare de guvern sa fie supusa dezbaterii publice."

"Este inadmisibil ca un asemenea act normativ sa fie emis de guvern, la propunerea ministrului justitiei, cu o totala lipsa de transparenta. Solicit inca odata Guvernului sa revina asupra acestei hotarari si sa o supuna dezbaterii publice inainte de a o publica", adauga presedintele UNJR.

Dana Girbovan sustine ca "Precedentul ministru al Justitiei Raluca Pruna a mintit opinia publica cand a spus ca din 2006 nu s-a intrat in aceasta arhiva. Tot ea a spus ca anumite documente cu <interes operativ>  vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil."

"Ministrul Justitiei Tudorel Toader trebuie sa faca publice - asa cum a promis - toate rapoartele, ordinele, procesele verbale si orice alte inscrisuri exista cu privire la aceasta arhiva. De peste 12 ani s-a mintit public in legatura cu aceasta arhiva si toti romanii trebuie sa stie adevarul in legatura cu ea. Dupa ce aflam ce s-a intamplat in toti acesti ani cu aceasta arhiva vom discuta despre ce sa facem cu ea", incheie presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor.

Guvernul a pus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri un proiect de Hotarare privind desecretizarea arhivei SIPA, a anuntat premierul Sorin Grindeanu. Acesta a precizat ca proiectul va fi adoptat chiar astazi (miercuri - n.red.).


Citeste mai multe despre   1620 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  da... de ce ma rog Girbovane? (Miercuri, 31 mai 2017, 16:30)

  MarianPConstantin [utilizator]

  ai cumva ceva de ascuns?
  • 0 (0 voturi)    
   un magistrat trebuie sa aiba reputatie impecabila (Miercuri, 31 mai 2017, 21:36)

   Andrei3Bunescu [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   Nu ar trebui sa aiba nimic de ascuns, trebuie sa fie un model atat la serviciu cat si in viata privata. Deci nu ar trebui sa fie vreo problema in desecretizarea oricarei informatii private sau nu, pentru ca nu ar trebui sa-i fie rusine de nimic din ce a facut de-a lungul vietii.
 • +2 (2 voturi)    
  Joaca de-a desecretizarea ... (Miercuri, 31 mai 2017, 16:31)

  area51rmc [utilizator]

  Deci comisia e compusa din 2 de la MJ, 2 de la SGG si 1 de la ANP… Tare de tot.
  Justificarea? domle, au certificate ORNISS.

  Art. 7 Legea nr. 182/2002:
  „Art. 7. – (1) Persoanele care vor avea acces la informaţii clasificate secrete de stat vor fi verificate, în prealabil, cu privire la onestitatea şi profesionalismul lor, referitoare la utilizarea acestor informaţii.
  (2) Pentru candidaţii la funcţii publice ce implică lucrul cu asemenea informaţii, precum şi competenţa de a autoriza accesul la astfel de informaţii, verificarea este anterioară numirii în acele funcţii şi se solicită obligatoriu de autoritatea de învestire.
  (3) Procedurile de verificare sunt cele obligatorii pentru persoanele care lucrează în cadrul Autorităţii Naţionale de Securitate, care gestionează informaţii NATO, potrivit echivalenţelor nivelurilor de secretizare prevăzute prin prezenta lege.
  (4) Accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) şi e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane:
  a) Preşedintele României;
  b) prim-ministru;
  c) miniştri;
  d) deputaţi;
  e) senatori;
  f) judecători;
  g) procurori;
  h) magistraţi-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţiţi să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3).
 • +2 (2 voturi)    
  Joaca de-a desecretizarea - continuare (Miercuri, 31 mai 2017, 16:32)

  area51rmc [utilizator]

  (5) Pentru judecători, procurori şi magistraţii-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procedura internă prevăzută la alin. (4) se stabileşte prin regulament elaborat de Consiliul Superior al Magistraturii şi avizat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.”

  DE CE NU MAGISTRATI ????

  Cat priveste informatiile despre viata privata, atentie la art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004:
  Art. 99. – Constituie abateri disciplinare:
  a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu;

  Deci, daca un judecator/procuror are in timpul lui liber o conduita care e apta sa aduca atingere ONOAREI e liber sa isi scrie singur retragerea din sistem … Daca informatiile despre VIATA PRIVATA sunt apte sa puna in discutie onoarea si onorabilitaea persoanei magistratului SA FIE FACUTE PUBLICE !!!
 • +8 (8 voturi)    
  . (Miercuri, 31 mai 2017, 16:33)

  theo667 [utilizator]

  HA HA HAAAA! Pai nu faceati clabuc la antena3 ca veti desecretizare ca binomul si trinomul basescu si cu secu va terorizeaza? Se desecretizeaza si o sa apara pe surse cine pe cine a mai borcit , cat mai era mercurialul la sentinte
 • -1 (5 voturi)    
  Garbovan are dreptate ! (Miercuri, 31 mai 2017, 17:13)

  Susufler0 [utilizator]

  Intai trebuie cercetate actele "birocratice", rapoarte, ordine, procese verbale si abia apoi, in functie de lamuririle pe care le vor aduce acestea se poate discuta daca este oportuna desecretizarea celor 3000 de dosare.

  De ce ? Pt ca in masura in care acestea cuprind date despre viata privata, evident ca nu doar ca nu trebuiesc desecretizate, ba din contra, ele trebuiesc distruse.

  Daca este vorba insa de dosare ce contin informatii ce sunt de competenta CNSAS ori a organelor de urmarire penala acestea - evident - trebuie desecretizate si transmise institutiilor competente.

  PS. Dragnea se grabeste si face presiuni prostesti asupra lui Toader doar si doar din interese de imagine !


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version