Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, i-a solicitat, miercuri, premierului Sorin Grindeanu sa nu emita o Hotarare de Guvern "cu privire la asa-zisa a arhivei SIPA, iar daca a facut-o deja sa nu o trimita la Monitorul Oficial". Dana Girbovan scrie, intr-o postare pe Facebook, ca "Este inadmisibil ca ministrul Justitiei Tudorel Toader sa propuna o Hotarare de Guvern cu privire la soarta acestei arhive fara sa se consulte in prealabil cu magistratii si fara ca aceasta hotarare de guvern sa fie supusa dezbaterii publice."

Dana GirbovanFoto: Agerpres

"Este inadmisibil ca un asemenea act normativ sa fie emis de guvern, la propunerea ministrului justitiei, cu o totala lipsa de transparenta. Solicit inca odata Guvernului sa revina asupra acestei hotarari si sa o supuna dezbaterii publice inainte de a o publica", adauga presedintele UNJR.

Dana Girbovan sustine ca "Precedentul ministru al Justitiei Raluca Pruna a mintit opinia publica cand a spus ca din 2006 nu s-a intrat in aceasta arhiva. Tot ea a spus ca anumite documente cu vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil."

"Ministrul Justitiei Tudorel Toader trebuie sa faca publice - asa cum a promis - toate rapoartele, ordinele, procesele verbale si orice alte inscrisuri exista cu privire la aceasta arhiva. De peste 12 ani s-a mintit public in legatura cu aceasta arhiva si toti romanii trebuie sa stie adevarul in legatura cu ea. Dupa ce aflam ce s-a intamplat in toti acesti ani cu aceasta arhiva vom discuta despre ce sa facem cu ea", incheie presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor.

Guvernul a pus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri un proiect de Hotarare privind desecretizarea arhivei SIPA, a anuntat premierul Sorin Grindeanu. Acesta a precizat ca proiectul va fi adoptat chiar astazi (miercuri - n.red.).