Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, se va afla la New York, in perioada 31 mai - 3 iunie 2017, in vederea lansarii oficiale a campaniei de promovare a candidaturii Romaniei pentru un mandat de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (CS ONU) in intervalul 2020-2021, informeaza MAE.

Campania de sustinere a candidaturii pentru un nou mandat de membru nepermanent in CS ONU se va desfasura sub sloganul "Romania: un angajament de durata pentru Pace, Justitie si Dezvoltare" si reprezinta un obiectiv ambitios de politica externa al tarii noastre, potrivit sursei citate

Programul lui Teodor Melescanu la New York include o suita de evenimente dedicate promovarii candidaturii Romaniei, centrate in jurul momentului oficial de lansare a campaniei, organizat la sediul ONU, in prezenta reprezentantilor Organizatiei, ai corpului diplomatic acreditat la New York si ai cercurilor de presa.

Agenda vizitei include intrevederi cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, Secretarul General adjunct pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman si Secretarul General adjunct pentru operatiuni de mentinere a pacii, Jean-Pierre Lacroix.

Totodata, ministrul roman al afacerilor externe va avea convorbiri cu actualul si cu viitorul presedinte al Adunarii Generale a ONU.

Cu ocazia prezentei la New York, seful diplomatiei romane se va intalni cu omologi din Europa, Africa, Golf si America Latina, cu care va aborda tema candidaturii Romaniei la CS ONU si consolidarea relatiilor bilaterale, cu accent pe impulsionarea dialogului politic si a cooperarii economice.

De asemenea, ministrul afacerilor externe va purta convorbiri cu reprezentantii permanenti ai mai multor grupuri geografice si politice din cadrul ONU, prilej cu care va prezenta argumentele in favoarea candidaturii Romaniei, alaturi de angajamentele asumate care evidentiaza vocatia multilaterala a tarii noastre.

In marja vizitei, ministrul afacerilor externe va depune instrumentele de ratificare a Acordului de la Paris privind schimbarile climatice, in cadrul unei ceremonii organizate la Sediul ONU.