Aproximativ 50 de specialisti IT care lucreaza pentru Ministerul Justitiei au protestat, marti, in fata Tribunalului Bucuresti, fata de proiectul legii salarizarii, care, spun ei, daca s-ar aplica, le-ar scadea veniturile cu procente intre 50 si 70 la suta, transmite News.ro.

"Am iesit sa protestam pentru a aduce la cunostinta opiniei publice problema noastra. Suntem nemultumiti de proiectul de lege aflat in dezbatere in Camera Deputatilor. Prin excluderea specialistilor IT din familia ocupationala justitie ar urma ca salariile specialistilor IT din justitie sa scada cu procente cuprinse intre 50 si 70 la suta", a declarat Daniel Ciortan, reprezentantul protestatarilor.

Intrebat despre veniturile actuale ale acestei categorii, el a aratat ca acestea avariaza intre 6.500 de lei si 11.000 de lei, dar ca au si responsabilitati pe masura.

"Ne supunem unor riscuri, dar dorim ca si munca noastra sa fie respectata. Salariile nete incep de la 6.500 de lei, cat avem noi la ministerul Justitiei si terminand la 11.000 de lei pentru colegii informaticieni sefi din instante cu peste 20 de ani vechime. In justitie exista in acest moment, atat de la instante cat si de la parchete, aproximativ 500 de specialisti informaticieni. Exista peste 3.000 de servere numai la MJ si alte o mie si ceva la Ministerul Public, dar vorbim si de administrarea a 17.000 de utilizatori care au tot atatea adrese de e-mail, organizam videoconferinte prin comisii rogatorii, audieri ale martorilor sub acoperire", a mai precizat Ciortan.

Olguta Vasilescu a acuzat martea trecuta salariile mari ale acestor specialisti

"Ce s-a intamplat in Ministerul Justitiei este incredibil. In afara de magistrati sunt multe alte categorii care au drepturile magistratilor. It-istii sunt platiti la nivelul unui judecator",a spus ministrul munciila Romania TV.

Ministerul condus de Tudorel Toader a luat vineri apararea IT-istilor din institutie.

Ministerul Justitiei afirma insa, intr-uncomunicatde presa, ca activitatile specialistilor IT din Justitie presupun gestionarea unei infrastructuri complexe.

Parcul tehnic administrat de cei aproximativ 500 de specialisti IT din Justitie (instante de judecata si parchete) numara peste 45.000 de echipamente IT (statii de lucru, servere, periferice, echipamente de stocare a datelor si echipamente de comunicatii), adauga sursa citata.

Olguta Vasilescu a comentat, duminica seara, la Antena 3, declaratiile lui Tudorel Toader, spunand ca "au fost mai multi ministri care s-au trezit lideri de sindicat", dar le-a explicat ca, daca vor ca legea sa fie aplicabila, trebuie sa tina cont de anvelopa salariala.