Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) ar putea da vineri o prima decizie in dosarul in care fostul ministru al Energiei Constantin Nita este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

La ultimul termen al procesului din 9 mai, procurorii DNA au cerut condamnarea lui Nita la o pedeapsa medie cu executare, pentru trafic de influenta. Anchetatorii au mai solicitat confiscarea de la Nita a sumelor de 303.000 lei si 30.000 de euro, mentinerea sechestrului asigurator, precum si a cautiunii de 150.000 de lei, scrie Agerpres.

In ultimul cuvant in fata instantei, fostul ministru si-a sustinut nevinovatia si a negat ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, cel care l-a denuntat la DNA.

''Sunt extrem de dezamagit de propunerea Parchetului. Regret ca sunt intr-o asemenea situatie. Nu i-am pretins niciodata lui Urdareanu nimic - bani sau altceva. Nu i-am propus nimic si nu am participat la semnarea vreunui contract. Nu am luat niciun ban. Va spun ca nu imi insusesc nicio afirmatie a Parchetului. Am cunoscut sute de oameni de afaceri, am condus colective mari de oameni. Sunt profund marcat de aceasta cerere a Parchetului. Nu am facut aceste fapte'', a spus atunci Constantin Nita.

Constantin Nita a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta, el fiind acuzat ca, in cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdareanu un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de firma acestuia - UTI cu Primaria Iasi.

Potrivit DNA, Constantin Nita ar fi intermediat o intalnire intre Tiberiu Urdareanu si fostul primar Gheorghe Nichita, in schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau sa-i fie remisi lui Nita in doua forme - partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru.

''In consecinta, la data de 21 iulie 2013, Nita Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti. De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia, care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013 - iunie 2014'', mai spun procurorii.

Conform DNA, Nita a primit doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folositi, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale partidului din care facea parte.