Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Bruxelles, la finalul reuniunii NATO, ca alocarea a 2% din PIB pentru Aparare de catre Romania a fost apreciata de catre aliati, dar a atras atentia ca banii trebuie efectiv cheltuiti de catre Guvern. Seful statului a precizat ca Romania si-a "atins obiectivele" la reuniunea din Belgia, potrivit news.ro.

"O decizie importanta a statelor membre a privit impartirea mai judicioasa a responsabilitatilor, prin stimularea cresterii bugetului pentru Aparare al fiecarui aliat. Faptul ca Romania a alocat deja 2% din PIB pentru Aparare este foarte apreciat de aliatii nostri, insa, o repet, este esentiala cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de Guvern", a spus presedintele.

El a afirmat ca in cadrul reuniunii s-a decis dezvoltarea unor planuri nationale pe trei componente pentru fiecare tara, precum si un sistem de monitorizare riguroasa a pasilor statelor pentru atingerea obiectivului privind alocarile bugetare.

Prima componenta se refera la angajamentele de crestere a alocarilor pentru Aparare pentru atingerea tintei de 2% din PIB, dar si alocarea a cel putin 20% pentru echipamente si cercetare-dezvoltare. A doua componenta se refera la angajamentele de investitii in capabilitati moderne pentru indeplinirea tintelor asumate la nivelul NATO, iar a treia componenta se refera la angajamentele privind contributiile nationale pentru operatii si misiuni.

Aliatii au convenit si ca NATO trebuie sa fie mai activa in combaterea terorismului.

"Am subliniat contributia Romaniei in Afganistan, unde suntem al patrulea contributor aliat. Am sustinut ferm cresterea rolului NATO in combaterea terorismului. S-a decis in principal ca NATO, ca organizatie, sa devina membru al Coalitiei anti-Daesh", a spus presedintele.

"Si la aceasta reuniune Romania si-a atins obiectivele", a conchis Iohannis.