Zeci de persoane protesteaza, duminica, la Ambasada Finlandei la Bucuresti, fata de modul in care este gestionat cazul doctoritei Cameliei Smicala, ai carei copii, Mihai si Maria, au fost retinuti de catre autoritatile finlandeze, transmite Agerpres.

Protestatarii au afisat steaguri, au purtat haine traditionale romanesti, au afisat icoane si au difuzat prin intermediul unei boxe tipetele unor copii.

"Sa auda si modul cum au fost rapiti doi copii minori de la mama lor. Era un strigat de ajutor disperat", a spus Victor Roncea, reprezentant al Asociatiei Civic Media.

Totodata, protestatarii au scandat "Hotii de copii", "Mihai si Maria sunt Romania" si "Copilarie, nu puscarie!".

"Vom protesta cu toate mijloacele pe care ni le permite democratia", a mai spus el, care a subliniat ca manifestari similare sunt organizate in Timisoara, Botosani, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta.

Potrivit lui Roncea, protestul este programat sa se incheie cu un document semnat si inaintat Ministerului Afacerilor Externe (MAE) prin care se cere "eliberarea copiilor care sunt retinuti, incarcerati practic in aceste lagare de copii, fara a li se respecta drepturile de cetateni europeni".

Reamintim ca in mai 2015, trei executori judecatoresti si doua reprezentante de la Protectia Copilului au venit sa-i ia pe cei doi copii, spunandu-i femeii ca ii duc sa se intalneasca cu tatal lor, dupa ce fostul sot, finlandez, s-a plans autoritatilor ca Camelia Smicala planuieste sa fuga din tara adoptiva, in Romania, impreuna cu copiii, asa cum relateazaAdevarul.

La un an de la scena traumatizanta la care au fost supusi, pe 16 mai 2016, copiii au fost luati de politie de la scoala si dusi la casa de copii (Mihail), respectiv intr-o familie (Maria).

Femeia a aflat pe 28 aprilie,ca a fost condamnata la 6 luni de arest, romanca fiind data in judecata de statul finlandez pentru defaimarea autoritatilor, respectiv a executorilor judecatoresti care au intervenit in forta pentru a-i prelua copiii.