Guvernul nu avanseaza o data de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, promis in campania electorala si anuntat oficial la inceputul lunii februarie, explicand, intr-un raspuns trimis unui deputat PSD, ca el va urmari "orientarile programului de guvernare 2017-2020". Ministrul Economiei, Mihai Tudose, afirma ca proiectul va fi pus in dezbatere pe 15 mai, noteaza News.ro,

Deputatul PSD Mircea Draghici, trezorierul partidului, a trimis catre Ministerul Economiei, la mijlocul lunii aprilie, o interpelare in care cerea date cu privire la FSDI si masura in care fondurile vor fi distribuite si catre obiective din judetul Arges.

Ministerul Economiei raspunde, in luna mai, facand o trecere in revista a obiectivelor acestui Fond si a stadiului de implementare, repetand argumentele folosite chiar de Mircea Draghici in interpelare.

Deputatul a mentionat nevoia acestui Fond, care, potrivit programului de guvernare, "va avea scopul de a contribui la statutul de piata emergenta prin stimularea lichiditatilor pe Bursa de Valori Bucuresti si prin ridicarea nivelului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile".

Ministerul Economiei ii raspunde deputatului ca FDSI "va contribui atat la eforturile Romaniei de obtinere a statutului de piata emergenta pentru piata autohtona de capitol prin cresterea lichiditatii pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile".

In final, Ministerul Economiei se refera si la calendarul de infiintare, dand un raspuns vag, in care trimite la prioritatile programului de guvernare si reia descrierea FDSI, desi acest subiect nu facuse obiectul interpelarii deputatului PSD.

"In ceea ce priveste calendarul estimativ al infiintarii FSDI, acesta va urmari orientarile Programului de Guvernare 2017-2020 si reprezinta o abordare manageriala a Guvernului orientata spre cresterea performantei si utilizarea eficienta a activelor detinute de stat, fiind centralizator de expertiza, instrument de capitalizare a companiilor de stat, dar si de finantare a proiectelor de tara, aducand un efect de multiplicare in economie, prin atragerea de capital din diverse surse publice si private. FSDI va fi un partener de incredere atat pentru investitorii institutionali, precum BERD, BEI, Banca Mondiala, cat si pentru fonduri de investitii sau alti investitori privati", se arata in raspuns.