De ce primarii vor fi mai greu de anchetat si cum sunt constransi functionarii sa avizeze actele emise de primar. Modificarile la legea administratiei au trecut de Parlament

de DT, CI     HotNews.ro
Marţi, 16 mai 2017, 12:54 Actualitate | Esenţial

Primarii vor fi mai greu de anchetat iar functionarii din subordine sunt constransi sa avizeze actele emise de primar sub ameninarea raspunderii civile sau penale, au explicat juristii consultati de HotNews.ro efectele modificarilor aduse legii administratiei, votate luni seara de plenul Senatului. Modificarile la legea administratiei au trecut cu votul tuturor partidelor, mai putin a senatorilor USR care au votat impotriva. Presedintele Iohannis poate sa intoarca legea in Parlament o singura data pentru revizuire.

In prezent, textul Art. 128 la care se face referire in proiectul de lege este urmatorul:
 • "Consilierii locali sau judeteni, dupa caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucuresti, primarii si viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, raspund exclusiv, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii, daca actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul institutiei precum si semnaturile functionarilor publici cu atributii in domeniul actului emis".
Proiectul de lege prevede modificarea articolului astfel:
 • (1) Consilierii locali sau judeteni, dupa caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucuresti si viceprimarii, primari si viceprimari subdiviziunilor administrativ-teritoriale, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, secretarii unitatilor administrativ-teritoriale si personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, raspund, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii.
Parlamentarii au introdus un nou alineat, care legifereaza practic ce a stabilit deja Curtea Constitutionala in legatura cu abuzul in serviciu. Primarii nu vor mai raspunde pentru oportunitatea deciziei. Altfel spus, numeroasele situatii in care o administratie locala decide in mod abuziv sa realizeze investitii cu dedicatie, chiar daca sunt inutile pentru comunitate, nu vor mai putea fi anchetate.
 • 3) Aprecierea necesitatii si oportunitatea adoptarii si emiterii actelor administrative apartine exclusiv autoritatilor deliberative, respectiv executive si nu pot face obiectul controlului altor autoritati. Intocmirea rapoartelor prevazute de lege, contrasemnarea sau avizarea pentru legalitate si semnarea notelor de fundamentare angajeaza raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz, a semnatarilor, in cazul incalcarii legii, in raport cu atributiile specifice.
Potrivit expertilor in drept consultati de HotNews.ro, modificarea face aproape impozibila urmarirea penala oamenilor din administratie, din moment ce nu mai au ce lege sa incalce pentru a fi incadrati la abuz in serviciu. Ce se intampla insa daca functionarii din subordinea primarului refuza sa semneze un act abuziv promovat de primar? Doua articole noi rezolva aceasta problema. Functionarul este practic constrans sa semneze si il obliga sa justifice un eventual refuz.
 • 6) Refuzul functionarilor publici si al personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean de a semna, respectiv de a contrasemna ori aviza actul administrativ, precum si eventualele obiectii cu privire la legalitate, se face in scris, in termen de 3 zile lucratoare de la data primirii actului si se inregistreaza intr-un registru special destinat acestui Scop.
 • (7) Persoanele prevazute la alin.(6) care refuza sa semneze, respectiv sa contrasemneze ori sa avizeze sau care prezinta obiectii cu privire la legalitate, fara acoperire sustinuta de temeiuri juridice, raspund administrativ, civil sau penal, dupa caz, in conditiile legii.
Proiectul cu modificarile mentionate a fost adoptat cu 97 voturi "pentru" si 8 "impotriva". Modificarile au fost sustinute in plen de toate partidele, cu exceptia senatorilor USR. Senatoarea USR Florina Presada a declarat ca "este periculoasa exonerarea primarilor de la raspundere".


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

7181 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  win-win pentru primari, lose-lose pentru ceilalti (Marţi, 16 mai 2017, 13:49)

  tarantella [utilizator]

  "Functionarii publici si aparatul contractual din aparatul de specialitate" sunt, de obicei, oameni neafiliati politic, care au o meserie si o cariera in spate. Primarul este intotdeauana un politruc, trecut pe la mai toate partidele, al carui singur scop este sa fure bani pentru el si partid.
  Prin aceasta modificare legislativa, primarii s-au asigurat cu foloasele, ceilalti cu ponoasele.

  Ce bine e sa fi politruc sub guvernarea pesedista...
 • +3 (5 voturi)    
  lege cu dedicatie (Marţi, 16 mai 2017, 14:33)

  pardalian [utilizator]

  pt hotii de cariera aka primari si in mod special pt Firea.
 • +4 (4 voturi)    
  mană cerească, nu altceva (sau pesedistă) (Marţi, 16 mai 2017, 14:52)

  IancuJianu [utilizator]

  Nu va mai spun cite presiuni vin pe firul scurt la biroul urbanism din primaria CT.
  Acum au liber la scos carbunii din foc cu mina altuia (adica ale celor care intocmesc dosarele), atit primarul cit si arhitectul sef, carora le tremurau chilotii cind venea un telefon de "sus" de la Bucale.
  Ca vine vara si trebuie dat liber cluburilor si blocurilor turn, indiferent de locatie.
 • +5 (5 voturi)    
  O mizerie uriasa (Marţi, 16 mai 2017, 15:29)

  v_sile [utilizator]

  Poate nu stiti cum se obtineau pana acum avizele sau note de fundamentare de la departamentele de specialitate.

  Era chemat omul in biroul primarului (unii primari au devenit deja obsedati, cu scule de bruiare in birou) si i se spune in fata: trebuie sa faci asta, adu-mi avizul tau si justificarea ta ca avem nevoie sa cumparam rahatul X de la firma Y sau alte chestii asemenea.

  Si cu asta, basta. Sunt angajati care fac urat si nu pun botul. Dar sunt putini si sunt fie marginalizati (li se iau posturile de conducere), fie sunt dati afara cu prima ocazie. Doar aia curajosi si cu ceva valoare profesionala fac asta. Restul, merg in birou si aduc avizul sau nota de fundamentare. Si nu exista nicio urma vizibila ca primarul a cerut asta. Primarul iesea oricand in fata: ia uite, departamentul de specialitate a zis ca avem nevoie ca de aer de mizeria asta, eu doar am semnat.

  Pana acum macar raspundea si primarul. Desi se baza pe nota aia, tot stia ca are si el raspundere si proceda mai cu frica.

  Acum s-a dat liber: primarii or sa faca abuzuri la rupere, dar o sa raspunda penal secretarul de primarie sau sefii de servicii/directii. Ce vina are primarul ca primaria a facut o incredintare directa catre o firma paravan (adica e firma varului nevestii de la tara, care nici nu are habar ce se intampla) cu preturi de 3 ori pretul pietii? Niciuna, de vina e secretarul sau seful de la achizitii sau buget.

  Bai, ce misto e sa fii primar PSD-ist in tara asta, toate drumurile ti se deschid in fata, mai putin ala spre Rahova.
  • 0 (0 voturi)    
   Exact asa este (Joi, 18 mai 2017, 12:39)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

   Insa eu cred ca acesti oameni politici isi dau seama ca se joaca cu focul. In curand poate va taia UE toate fondurile europene, sa vedem atunci ce vor face.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version