Liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat luni, la Antena 3, ca este firesc ca functionarii sa fie revoltati, pe lipsa de dialog social, de care a dat dovada ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu. Potrivit acestuia, scaderea salariilor poate merge si pana la 30% pentru functii de conducere.

“In momentul de fata, pentru aceasta categorie socio-profesionala, pentru intreg aparatul functionarilor publici, nu s-a negociat deloc (…) din cauza politicii guvernamentale care nu a dorit sa negocieze cu componenta sindicala din aceste institutii publice”, a spus Sebastian Oprescu.

Potrivit acestuia, sunt functionari publici multumiti de aceasta lege a salarizarii, pentru ca in patru ani de zile poate sa le aduca o crestere de 10-15-20%, “ceea ce nu inseamna foarte mult, dar sunt categorii intregi care vor suferi in urma aplicarii legii salarizarii, cum sunt colegii mei din finantele publice”.

Oprescu subliniaza ca pe functii de conducere, cum ar fi sef birou, scaderea salariilor poate merge si pana la 30%.

“Curtea Constitutionala spune astazi ca Guvernul si Parlamentul trebuie sa emita acte normative pentru a pune in consonanta legislatia actuala pe salarizare cu decizia Curtii. Guvernul si Parlamentul au sfidat decizia Curtii, au considerat ca e mai bine sa ameninte finantele publice, astfel incat sa aiba o liniste sociala in domeniu. Nu cred ca aceasta liniste se va intampla”.

Aproximativ 22.000 de salariati ai sistemului institutional al Ministerului Finantelor Publice participa astazi, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reactie la proiectul legii salarizarii, care duce la taieri de salarii , potrivit unei informari transmise HotNews.ro de catre biroul de presa al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante.

La protest participa salariati din toate judetele tarii, inclusiv municipiul Bucuresti, acestia solicitand Ministerului Finantelor Publice si Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel incat sa fie reflectata complexitatea si importanta activitatii Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate (ANAF, directii generale regionale ale finantelor publice, etc).