Peste 1.200 de hectare de livezi si culturi au fost afectate de zapada abundenta si inghetul din ultima decada a lunii aprilie, arata un raport al Directiei pentru Agricultura a Judetului Vaslui intocmit, marti, in baza datelor comunicate de catre fermierii care au inregistrat calamitati, relateaza News.ro. Gradul de afectare a pomilor si culturilor difera de la o zona la alta si este cuprins intre 40 si 100%.

Intemperiile din ultima decada a lui aprilie au afectat 1.268 de hectare cu livezi si cereale din judetul Vaslui, cele mai mari probleme fiind create de inghet si cantitatile mari de zapada cazute peste florile copacilor si culturile verzi de pe camp.

Potrivit raportarilor facute de fermieri catre Directia pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui, 358,16 hectare de livezi au fost calamitate, cei mai afectati pomi fiind ciresul, visinul, marul si prunul. De asemenea, au fost afectate 325 hectare cultivate cu rapita, 287 hectare cu grau, 182 hectare cu lucerna si 114 hectare cu floarea-soarelui. Raportari de calamitate au facut si legumicultorii din Solesti, carora le-au fost distruse plantele de pe un hectar.

"Gradul de afectare a pomilor si culturilor difera de la o zona la alta si este cuprins intre 40 si 100%. Evident, procentul cel mai mare de calamitate este in livezi. Noi am transmis raportarile catre Ministerul Agriculturii, iar fermierii spera in acordarea unor ajutoare guvernamentale", a declarat, marti, pentru News.ro directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

Numarul total al celor care au facut raportari catre DAJ se ridica la 12 societati agricole. Cele mai afectate zone au fost Albesti, Delesti, Rebricea, Vulturesti, Botesti, Voinesti si Solesti.