Lotul olimpic de matematică al României a castigat sase medalii, dintre care o medalie de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz, la a XXXIV-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, desfăşurată în perioada 2-7 mai, la Ohrid (Macedonia), informeaza Ministerul Educatiei.

Medaliat cu aur și la Balcaniada de anul trecut, Mircea Ciprian Bonciocat, Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Bucureşti, a reușit să-și egaleze performanța, cu punctaj maxim (40 de puncte).

Medaliile de argint au revenit lui Mihnea-Gabriel Doica, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi Dragoș Manea, de la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” din Brașov.

Mihnea-Andrei Ocian, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Andonie Ciocan, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, și Theodor-Mihai Ilian, de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Comstanța, au fost medaliaţi cu bronz.

Echipa României a fost coordonată de conf. dr. Cătălin Gherghe, de la Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Matematică şi Informatică, şi lector univ. dr. Mihai Chiş, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

La ediţia 2017 a Olimpiadei Balcanice, competiţie de nivel regional, au participat echipe din 19 ţări, dintre care 11 cu statut permanent şi opt cu statut de invitat.

Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare, fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învăţământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiţiei.

Probele presupun rezolvarea individuală a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră, pe durata a patru ore şi treizeci de minute.