Valeriu Turcan a fost coleg in 2006 cu Emmanuel Macron intr-un program de o luna in SUA, program al The German Marshall Fund (GMF) pentru tineri lideri politici, jurnalisti, consultanti si lideri ai societatii civile. La acel moment, Turcan era consultant politic, iar Macron lucra la "Inspection generale des finances", organism interministerial de control.

HotNews.roFoto: Hotnews

In cadrul programului GMF, cei doi au participat alaturi de alti reprezentanti ai unor state europene la un program de documentare in SUA.

Ce spune Valeriu Turcan despre noul presedinte al Frantei?

  • Emmanuel Macron este inainte de orice un om foarte educat, cu o intelegere vasta a provocarilor cu care se confrunta societatea moderna occidentala. Este ce poate oferi mai bun sistemul public francez, care isi pregateste cu mare atentie si pe termen lung elita politica si tehnocrata a tarii. Un om care cunoaste foarte bine modul in care functioneaza birocratia de stat, care intelege deopotriva nevoia de reforme structurale, dar si echilibrele ce trebuie menajate pentru a genera o schimbare autentica.
  • Este foarte mandru de Franta, de excelenta franceza din diverse domenii, un aparator convins al cauzei europene, dar si un om care intelege comuniunea de valori dintre Europa si Statele Unite ale Americii si interesele comune. Are un incredibil simt al umorului. Va fi un lider al Uniunii Europene, nu doar al Frantei.