Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, raspunzand intrebarilor jurnalistilor privind modificarile aduse proiectului privind executarea pedepselor in Parlament, ca "Fiecare are niste limite de competenta pe care trebuie sa si le exercite in baza unui principiu general care se numeste loialitate fata de valorile Constitutiei". Tudorel Toader a subliniat, din nou, ca in ceea ce priveste legea gratierii, sustine forma initiala a proiectului de lege, trimis de MJ in Parlament - fara prag pentru abuzul in serviciu si fara gratierea faptelor de coruptie.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Proiectul de lege privind executarea pedepselor si masurile privative de libertate al Guvernului a fost votat marti de plenul Camerei Deputatilor, cu o serie de modificari fata de legea in vigoare (Legea 254/2013) si fata de forma propusa de guvern. Printre noutati se numara reducerea pedepselor executate in conditii necorespunzatoare cu cate 6 zile la fiecare 30 din zile, precum si posibilitatea detinutilor care muncesc de a isi "cumpara", cu remuneratia primita, reducerea zilelor de executat din pedeapsa. Camera Deputatilor a fost decizionala, legea merge la promulgare la presedintele Iohannis.

In ceea ce priveste legea gratierii, plenul Senatului a votat luni retrimtierea la Comisia Juridica a proiectului de lege, in aceeasi zi in care aceasta comisia a dat un raport amplu cu multe amendamente admise.

Retrimiterea a fost ceruta de PSD si ALDE dupa ce atat Liviu Dragnea cat si Calin Popescu-Tariceanu au afirmat ca prefera forma initiala a proiectului, cea a Guvernului, desi la Comisia juridica au avut loc mai multe sedinte in care s-a discutat fiecare articol din acest proiect, inclusiv cu reprezentanti ai institutiilor judiciare.

Proiectul are termen de adoptare tacita in Senat, prima camera sesizata, data de 23 mai. Pe de alta parte, comisia juridica a primit termen o saptamana pentru un nou raport pe acest proiect.

Acest lucru inseamna ca toate dezbaterile care s-au desfasurat pe parcursul mai multor sedinte ale comisiei, la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, CSM, Asociatia Magistratilor, Parchetul General, Uniunea Nationala a Barourilor, vor deveni nule.

Intr-o simulare mai veche facuta de ANP, in forma propusa de Guvern ar iesi din penitenciare 1190 de detinuti. Dintre acestia, 1.145 ar fi persoane condamnate la pedeapsa inchisorii si/sau sanctionati cu o masura educativa privativa de libertate, iar 45 ar intra sub incidenta prevederii potrivit careia femeilor insarcinate si unicilor intretinatori de familie care au in grija minori de pana in 14 ani le-ar fi gratiata jumatate din pedeapsa.