UPDATE Corina Cretu: Ne aflam la jumatatea exercitiului financiar 2014-2020, dar avem o absorbtie de zero la suta. Trebuie accelerate acreditarea institutiilor de management si contractarea

de R.M., CZ     HotNews.ro
Luni, 8 mai 2017, 18:00 Actualitate | Esenţial


Corina Cretu
Foto: Comisia Europeana
Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca acest an este unul crucial avand in vedere ca pana in prezent Romania, la jumatatea exercitiului 2014-2020, se afla la o rata de absorbtie de zero la suta a fondurilor europene in ceea ce priveste fondul de dezvoltarea regionala si fondul de coeziune, potrivit news.ro.

"Ne aflam la jumatatea exercictiului financiar, in anul 2017, cele 23 de miliarde de euro alocate ar fi putut fi accesate. Pentru toate guvernele a fost o povara, aceea de a incheia exercitiul financiar 2007-2013 in paralel cu lansarea programului 2014-2020, dar totusi ne aflam la zero la suta in ceea ce priveste fondul de dezvoltare regionala si fondul de coeziune. Ma ingrijoreaza in continuare acest lucru" - a spus Corina Cretu.

Alte state UE au inceput sa primeasca plati in baza cheltuielilor efectate in niul cadru financiar din fondrile de dezvoltare regionala si de coeziune.

"Implmentarea pe teren a inceput, cam 25% din totalul celor 450 de miliarde de euro au fost transmise deja pe teren in statele membre. Media la nivel europeana nu este foarte mica, este comparabila cu ceea ce aveam in perioada de programare 2007-2013 in ceea ce priveste platile", a atras atentia Corina Cretu.

In context, ea a aratat ca si mai important este ca Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administraiei Publice si Fondurilor Europene sa inceapa contractarea cu marii benefciari, pentru ca odata acreditate autoritatile de management de la acest minister si Autoritatea de Certificare si Plati de la Ministerul Finantelor, sa inceapa trimiterea masiva de facturi la Bruxelles si rambursarea cheltuielilor.

"Pentru mine rata de contractare este foarte importanta, Irlanda este pe primul loc in privinta ratei de contractare desi nu are aceste instituii. Dar odata ce le va avea, va putea trimite facturi de 80% din alocare pentru statul respectiv" - mai spus comisarul european.

Ea a facit apel si la Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi a Romaniei sa accelereze evaluarea autoritatilor de management si de control de la nivelul ministerelor.

"Am inteles ca au fost trimise toate documentele la Autoritatea de Audit, pentru acreditarea institutiilor de gestionare si control, fara de care institutiile romanesti nu pot trimite facturi, iar noi nu ptem face plati. Din acest punct de vedere poate acceleram procesul de evaluare a acestei documentatii astfel incat Comisia Europeana sa fie notificata cat mai curand de catre Autoritatea de Audit din Romania daca aceste institutii sunt capabile sa gestioneze cele 23 de miliarde de euro", a spus Cretu.

 • Infrastructura de transport - Romania trebuie sa demareze mai multe lucrari, mai repede

Pe domenii, comisarul european a subliniat ca la Transporturi, comaniile beneficiare din subordinea Ministerului Transporturilor, va trebui sa avanseze mai multe proiecte de infrastructura.

"In privinta Romaniei si a statelor mambre noi, capacitatea administrativa limitata, lipsa unor proiecte de calitate" sunt principalele probleme care au ingreunat absorbtia de fonduri UE, a precizat Corina Cretu.

"Din acest punct de vedere, am inteles ca viteza de contractare s-a marit. Ramane o problema in transporturi, pentru ca aceste proiecte de calitate nu se pot face de pe o zi pe alta. Sunt proiecte grele, mature si care cred ca trebuie accelerate. Pentru perioada 2014-2020, am vorbit cu dl. ministru al Transportuilor, pentru ca situatia la zi pe proiectul-fanion, Sibiu-Pitesti, este inca in faza studiului de fezabilitate, avem centura Bucrestiului, metroul Otopeni si cel cu Valea Ialomitei, avem Ploiesti-Bacau. Cred ca ar trebui sa avem mai multe proiecte, inclusiv Targu Mures - Iasi, sa le incepem in mod simbolic, pentru ca chiar daca vom inaugura in aceasta perioada doar cateva loturi, fiecare guvern care va veni va fi obligat sa-l continue pe celelalte exercitii financiare", a spus ea.

 • Absorbtia pe 2007-2013: 90-91 la suta. Transporturile, domeniul la care Romania a fost cea mai slaba din UE

In perioada de programare trecuta, 2007-2013, Romania a avut o rata de absorbtie de numai 77% in programul de Transport, cea mai mica din UE pe acest domeniu.

"Am avut o discutie cu ministrul Transporturilor, pentru ca transprtul este slabiciunea pe care noi am avut-o in ultimii zece ani, este tara care a incheat cu cel mai scazut procent in domeniul transporturilor, am primit doar 77% facturi, pentru suma totala alocata, deci pentru perioada 2007-2013 din pacate vom avea 1 miliard de euro pierderi doar din transporturi" - a mai afirmat oficialul de la Bruxelles.

Potrivit acestuia, in cei 10 ani de la aderera la UE, Romania a reusit sa construiasca 300 km de autostrada, tot atat cat a reusit si Croatia, in numai 3 ani de la aderarea acestei tari. De mentionat ca Romania are atat suprafata cat si populatia de mai bine de 4 ori mai mari de cat ale Croatiei.

In ansamblu, pe perioada de programare 2007-2013, Romania va inregistra o rata de absorbtie de 90-91% din sumele alocate, ceea ce inseamna ca au fost realizate investitii de 17 miliardede euro din fondurile structurale si de coeziune, iar 2 miliarde de euro au ramas necheltuiti, fiind pierduti de catre aceasta tara. Corina Cretu a precizat ca acest nivel de absorbtie se va inregistra daca nu vor aparea corectii financiare definitive de la Curtea de Audit a UE, dupa estimarile la zi ale Comisiei Europene, in umra inchiderii porcesului de transmitere de facturi de la Bucuresti la Bruxelles, la 31 martie 2017.

 • Se pregateste urmatorul cadru financiar si Romania trebuie sa vina cu argumente

In perioada urmatoare, Uniunea Europana isi pregateste urmatorul cadru financiar, de dupa 2020 iar Romania risca sa primeasca mai putini bani daca nu incepe implementarea proiectelor europene 2014-2020.

"Datoria mea ca si comisar european este de a incercam sa mentinem aceasta politica de coeziune intr-un moment total diferit fata de anii trecuti, un moment dificil, in care pe langa faptul ca bugetul UE se va dminua automat, din cauza plecarii Marii Britanii, mai avem si alte provocari ca migratia, securitatea interna, externa, Armata Europeana. Deci toate aceste lucruri vor fi analizate pentru viitorul Cadru Financiar.

Daca nu vom lansa platile pentru perioada de programare 2014-2020, ne va fi foarte greu sa ne luptam pentru o suma cel putin egala cu ceea ce avem acum pentru perioada 2014-2020. Eu cred ca este foarte important sa ne batem pe aceasta politica regionala", a avertizat Corina Cretu.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a venit in Romania, participand la un eveniment organizat de Reprezenanta Comisiei Europene la Bucuresti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6745 vizualizari

 • +10 (20 voturi)    
  Iar? (Luni, 8 mai 2017, 18:50)

  g01an [utilizator]

  Femeia asta vorbeste fara sa gandeasca. Pai daca absorbtia ar fi asa proasta, cine este de vina, cine este comisarul care trebuia sa se asigure ca lucrurile astea merg cum trebuie?

  Nicio tara nu este pe zero, dar situatia nici nu este tocmai buna (din datele publicate de staff-ul ei):
  https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview

  Acum, intrebarea este evidenta, daca majoritatea au probleme si au cheltuit sub procentul proportional cu perioada trecuta din program, cine este raspunzator pentru "buna" organizare a acestui ciclu? Se asteapta sa-i faca treaba ei oamenii din teritoriu? Tipic, ce-o sa se intample daca pui un PSD-ist la organizarea treburilor?
  • +1 (3 voturi)    
   Nu e 0 ci 0,5% ... (Marţi, 9 mai 2017, 7:57)

   Adrian C. [utilizator] i-a raspuns lui g01an

   Din link-ul tau, vad ca Ro a cheltuit 0,5%, deci aproximarea Corinutzei e corectuza :).
  • +1 (1 vot)    
   investitii publice pe bani europeni = 0 (Marţi, 9 mai 2017, 9:11)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui g01an

   Nu este vina comisarului. Dar asta se doreste, sa para vinovati aia de la UE care acum acrediteaza institutii care in excercitiul anterior au putut emite facturi si au putut gestiona si controla.
   Daca aceste institutii nu ar fi fost desfiintate de guvernul actual prin desfiintarea ministerului fondurilor europene acum am fi avut investitii demarate.
   Intrebarea catre aceste doamne este: cum s-a ajuns din nou la nevoia de acreditare si cat dureaza acest proces ?
   Intre timp situatia e in felul urmator: sute de proiecte de investitii publice de infrasturctura mare sunt suspendate, iar basoldina si cu hamsterul stau cu pndl-ul la inaintare ca sa-si ia spagile.
 • +26 (30 voturi)    
  corinel tata, (Luni, 8 mai 2017, 19:11)

  nahir [utilizator]

  sunt ai tai la guvernare, pesedeu-i ca o floare.
  ia-l pe livache de urechi si fa-l sa inteleaga ca nu au fost alesi sa se ocupe cu eliberarea borfasilor, ci pentru prosperitatea palmasului roman.
  poate ca asa, eventual si cu un imbold dat de un infringement, se va gandi singurul om de pe planeta Terra, tara Romania, care cunoaste programul de guvernare din scoarta-n scoarta, sa aplice si partea economica a programului, ceea ce va insemna si absortia aia de fonduri europene.
  • +18 (20 voturi)    
   nu e greaua mostenire? (Luni, 8 mai 2017, 19:33)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   gata? au uitat ca pot da vina pe cei dinainte?
   • +4 (4 voturi)    
    ei cum? (Marţi, 9 mai 2017, 8:08)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Ciolos e de vina
  • +17 (23 voturi)    
   creatzo, (Luni, 8 mai 2017, 20:09)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   trebuie urgentate procesele penalilor !!!

   dim shparlament , din guberniu, din camera depu-hotzilor ... din sifonat...

   ce nu intelegi?!?!

   #NU_SCAPATI_!!!!!!!!

   #INSIST_!!!!!!!!!!!!!!

   #PARLAMENT_PENAL_MARS_LA_TRIBUNAL_!!!

   #REZIST_!!!!!!
 • +17 (23 voturi)    
  Pesederbedeii ii busy cu altele (Luni, 8 mai 2017, 19:30)

  Savitar [utilizator]

  Cum ar fi sa elibereze puscariasii lor.
 • +17 (21 voturi)    
  Romania, nu-i priveste! (Luni, 8 mai 2017, 19:47)

  Entiu [utilizator]

  Vai de mine dna Cretu, d-voastra deranjati acum parlamentul, guvernul României. Doar stiti ca toti sunt ocupati si preocupati, cu Ordonata 13?!
  Romania, nu-i priveste! interesul personal e pe primul plan...ca mandatul ii scurt!
 • +17 (19 voturi)    
  Asa si.... (Luni, 8 mai 2017, 20:25)

  Zummm [utilizator]

  Tragel de urechi pe urecheatul sef Mr Dragnea. El este la butoane. Fara el nu misca nimeni. Mafalda in persoana
 • +11 (15 voturi)    
  De unde absorbtie? (Luni, 8 mai 2017, 20:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Daca Ciuma Rosie din care faci parte nu mai poate fura cum a facut pina acum, de ce s mai absoarba fonduri? Sarca, dar curat, cum spunea gurul Corinei Cretu - ciminalul Iliescu
 • +6 (12 voturi)    
  Dna Corina, ati uitat sa precizati... (Luni, 8 mai 2017, 22:24)

  DanCanada [utilizator]

  ... absorptie cum ati avut dvs pe vremea cand erati cu nea Colin Powell, n-o sa mai aibe nimeni! :)
 • +3 (7 voturi)    
  ipocrit (Luni, 8 mai 2017, 22:43)

  florin_f [utilizator]

  cata ipocrizie in femea asta. Si-a vobsit si creeru saraca de ea. Greata de oameni astea ... dara sunteti alesi de poporelu asta ....de doamne ajuta. Macar de nu ne-am bate cu caramida in piept ca suntem tari.
 • +5 (9 voturi)    
  PSD e ocupat, scoate hotii din puscarie (Luni, 8 mai 2017, 23:32)

  emil bobu [utilizator]

  N-are PSD-ul treaba cu fondurile europene.
 • 0 (0 voturi)    
  2014 (Marţi, 9 mai 2017, 9:04)

  andrei1232000 [utilizator]

  in perioada glorioasa 2012 - 2015 PSD, USL sau cum s-o fi nimit, ear la guvernare, Ponta prim si Dragnea adjunct la dezvoltare. Dar ei aveau alte probleme nu sa pregateasca exercitiul financiar 2014-2020. Nu vedeti ca astia nu-a in stare sa faca un metru de autostrazi? se fac numai studii, copiate din 2 in 2 ani, se baga banii in buzunar. Sa presupunem ca se face un studiu care dureaza 6 luni. La el lucreaza 10 oameni. salariu brut 2000 eur/om/luna (ati vazut ce bine platesc? vreti sa va angajez?). Total 120.000 eur. Alte cheltuieli (topo, deplasari, etc.) pana la 500.000. Restul pana la 2 milioane?
 • +2 (2 voturi)    
  Cum ? Dna Servil nu a absorbit tot ? (Marţi, 9 mai 2017, 9:23)

  deval [utilizator]

  Cea mai cea functionara dintre functionari nu a absorbit nimic nici dupa marirea salariilor ministrilor ?! Sigur , ei isi vor disimula mai cu succes spagile ca o prestatie mai eficienta pot face doar profesionistii !!!! Pentru cei care lucreaza in privat modul in care functionarii de rang inalt reusesc sa se faca ca fac ramane un mister !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Mergem inapoi (Marţi, 9 mai 2017, 11:44)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Ce mi se pare grav este ca au premeditat ca sa nu se poata accesa banii de la UE. Sunt companii care vor sa inceapa investitii publice pe banii UE, au aplicatiile de finantare finalizate dar nu pot accesa fondurile. Omoara astfel o piata intreaga de constructii si servicii care se baza pe investitiile astea. O multime de bani de care nu va mai beneficia nimeni.

   dna de la noua structura MDRAPFE va demara in scurt timp niste proiecte pe bani publici din buget pe care ii vor "executa" dupa modelul bine stiut din pndl.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by