ROMATSA, regia de stat care se ocupa cu dirijarea traficului aerian din Romania, a anuntat luni ca a fost notificata de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR) in legatura cu posibila organizare a unei greve de avertisment, vineri, intre orele 11.00 si 13.00, scrie News.ro.

Sediul ROMATSAFoto: Agerpres

Liderul ATSR, Gabriel Tudorache, a declarat luni, pentru News.ro, ca greva va avea loc din cauza neincheierii unui nou contract colectiv de munca (CCM), desi negocierile se poarta din februarie 2016.

"Noi purtam negocieri inca din februarie 2016, fara rezultat. Am tot incercat, dar conflictul a ramas deschis. Vineri, intre orele 11.00 si 13.00, cel mai probabil, vom declansa o greva de avertisment", a spus Tudorache.

Conducerea ROMATSA a dat asigurari ca siguranta traficului aerian nu va fi afectata.

"Avand in vedere situatia actuala a conflictului de munca din cadrul ROMATSA si a unei posibile greve de avertisment programate vineri, 12 mai 2017, intre orele 11:00-13:00, tinem sa asiguram opinia publica de faptul ca, in ceea ce priveste siguranta traficului aerian, acesta va fi asigurat la nivelul impus de standardele Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (ICAO) si de regulamentele europene si nationale", potrivit conducerii regiei.

Managementul ROMATSA a anuntat ca va depune eforturi pentru a opri declansarea grevei de avertisment si va continua negocierea cu partenerii sociali.

"Totusi, in situatia declansarii grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de cautare si salvare si de urgenta. Aeronavele vor fi dirijate conform Flow Control-ului introdus de EUROCONTROL", precizat sursa citata.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) in acest an.

In Romania existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care in jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucreaza la cel mai mare aeroport din Romania, "Henri Coanda" Bucuresti.