​Statele membre trebuie sa respecte valorile fundamentale ale Uniunii Europene, a subliniat, luni, comisarul european pentru politici regionale, social-democrata Corina Cretu, raspunzand la o intrebare referitoare la recentele actiuni ale Guvernului si ale Parlamentului de legiferare in justitie.

Corina CretuFoto: Comisia Europeana

Intrebata de HotNews cum priveste masurile Guvernului Romaniei de legiferare in justitie si mai recentele amendamente din Parlament, in domeniu, din perspectiva Mecanismului de Coperare si Verificare pe justitie derulat de Comisia Europeana, Corina Cretu a raspuns:

"Nu vreau sa comentez politica interna din niciun stat membru , nu este rolul meu, dar cred ca o tara, odata ce si-a dorit sa adere la Uniunea Europana, trebuie sa respecte valorile fundamentale ale Uniunii Europeni. Deci avem si drepturi, avem si obligatii".

Proiectul legii gratierii a primit un raport favorabil, cu amendamente, in comisia juridica din Senat luni dimineata si ar urma sa intre la votul final luni dupa-amiaza. In forma adoptata au ramas exceptate de la gratiere faptele de coruptie, precum si abuzul in serviciu si conflictul de interese. Potrivit estimarilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in forma aceasta, ar beneficia de gratiere 1032 de persoane - 433 ar iesi din inchisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, la care se adauga noua minori si o persoana de peste 70 de ani.