Hotararea de demolare a cladirii de birouri Cathedral Plaza a fost pronuntata intr-un proces in care proprietarul cladirii nu a fost parte chemata in judecata si nu s-a putut apara, iar Primaria Capitalei are obligatia de a "legaliza" cladirea, sustine Millennium Building Development (MBD), proprietarul Cathedral Plaza, relateaza News.ro. MBD precizeaza ca, "in cazul absurd al demolarii", costurile s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportati de municipalitate.

Cathedral PlazaFoto: Hotnews

"Hotararea prezentata de Arhiepiscopia romano-catolica de Bucuresti drept titlu pentru demolare este in realitate o solutie dispusa la sase luni dupa ce proprietarul, Millennium Building Development, a initiat aceasta actiune legala de regularizare. In plus, solutia a fost pronuntata de o instanta careia nu i-a adus la cunostinta cererea de regularizare si in cadrul unui proces in care MBD nu a fost parte chemata in judecata si nu s-a putut apara, si cladirea Milenium se afla in teren privat si nu in teren publica", explica proprietarul, intr-un comunicat de presa transmis sambata.

Acesta mai sustine ca Primaria Capitalei are obligatia de a legaliza cladirea, in acest sens fiind depuse 19 expetize realizate de universitati si experti, din care reies legalitatea actelor, calitatea constructiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a darama cladirea fara afectarea monumentului.

Proprietarul Cathedral Plaza mai spune ca, "in cazul absurd al demolarii", costul estimat ar fi de 70 de milioane de euro, suma care ar trebui suportata de Primaria Capitalei.

"Primaria Municipiului Bucuresti are mai intai obligatia in fata societatii romanesti si in fata investitorului de a autoriza cladirea Cathedral Plaza si de a pune capat acestui abuz care dureaza din 2011", mai spune Millenium, in opinia caruia demolarea ar fi un "act nesabuit, brutal, absurd si care ar trada o adevarata iresponsabilitate".

Primaria Capitalei a transmis vineri ca au fost initiate demersurile pentru desfiintarea cladirii de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalitatilor de demolare si costurilor urmand sa fie facuta o noua licitatie publica, inclusa in Programul Anual al Achizitiilor Publice pe anul 2017 al municipiului Bucuresti.

"Pentru continuarea demersurilor in vederea atribuirii unui contract de consultanta in domeniul evaluarii impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza si asupra sigurantei in exploatare, precum si pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei, a fost inclusa in Programul Anual al Achizitiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucuresti o noua procedura de licitatie publica. In bugetul pentru anul 2017 a fost alocata suma de 1 milion de lei", a explicat municipalitatea.

Reprezentantii primariei au precizat ca au fost initiate demersurile pentru punerea in aplicare a Sentintei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalitatilor de demolare si a costurilor fiind demarate, in anii precedenti, doua proceduri de achizitie publica, anulate, insa, prima pentru lipsa unor oferte conforme, iar cea de-a doua pentru ca nu s-a prezentant nici un ofertant.

Potrivit acestora, pe rolul instantelor de judecata mai exista si alte litigii privind cladirea de birouri Cathedral Plaza, cercetarile nefiind finalizate.

"Majoritatea dosarelor privind aceasta speta sunt suspendate pana la solutionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, ce are ca obiect cererea de chemare in judecata formulata de proprietarul constructiei " S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. " prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucuresti sa emita actul administrativ final reprezentat de Autorizatia de Construire pentru intrarea in legalitate a constructiei "Cathedral Plaza". Urmatorul termen de judecata va fi in data de 10.05.2017", mai spunea municipalitatea.

Tot vineri, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti Ioan Robu a declarat ca, in opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, "fuge de obligatia de a da decizia de demolare" in cazul Cathedral Plaza, el explicand ca in aceasta problema nu s-a ajuns la niciun acord.

Arhiepiscopul Ioan Robu a spus ca exista o hotarare definitiva de demolare a imobilului, dar ca in aceasta problema nimeni nu vrea sa faca primul pas.