Cum promoveaza legea educatiei un sistem anticoncurential pentru ocuparea posturilor in scoli. Studiu de caz plecat de la exemplul Cristina Tunegaru

de Nicoleta Onofrei     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 mai 2017, 10:43 Actualitate | Esenţial


Elevii la scoala
Foto: Agerpres
​Cazul profesoarei Cristina Tunegaru, suplinitor la o scoala bucuresteana care va fi inlocuita prin transfer de un cadru didactic titular aflat in restrangere de activitate, arata cum sistemul de educatie pune pe prim plan profesorul titular, in detrimentul elevului. Totodata, cazul demonstreaza cum decizia care afecteaza elevii unei scoli nu mai e luata de scoala respectiva (decizie in care ar fi fost implicata comunitatea), ci de inspectorat, o institutie cu o incarcatura politica mai mare. Situatia ar fi putut fi evitata daca s-ar mentinut prevederile initiale ale Legii Educatiei din 2011, potrivit carora unitatile de invatament organizeaza, individual, concursuri pentru ocuparea posturilor, iar cadrele didactice netitulare care ocupa o catedra pot deveni titulare daca postul este viabil.

Reamintim ca profesoara Cristina Tunegaru a anuntat joi pe Facebook ca "nu m-au inspectat, n-a venit nimeni să mă vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor mei, dar mă dau afară! Fără să întrebe părinții sau elevii, fără să mă anunțe măcar, un funcționar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor". Profesoara nu a spus insa ca nu are un post de titular, ci unul de suplinitor, care - potrivit legii - este temporar. Practic, un suplinitor poate fi scos legal dintr-o scoala la finalul anului scolar daca inspectoratul decide sa aloce orele respective unui profesor titular. Exact cazul de fata. Deci ce s-a intamplat a fost perfect legal. Dar este si eficient?

Profesoara Cristina Tungaru, care va ramane fara postul de la Scoala gimnaziala 95 (dar va primi un altul) din toamna pentru ca va fi inlocuita de un profesor titular aflat in restrangere de activitate (de exemplu, nu mai exista ore in scoala, pentru ca nu mai sunt elevi sau clase pentru a-si acoperi norma didatica de 18 ore, n.r), a scris ca, de fapt, sistemul repartitiilor neaga dreptul la sanse egale pentru un post liber si ca "vechimea si hartiile bat competenta si interesul superior al copiilor".

"E inacceptabil ca decizia de angajare a unui profesor sa nu tina cont de realitatea din scoala si de dorinta parintilor. Sistemul imparte arbitrar resursa umana in insideri si marginali si ia pe baza acestei distinctii decizii care pot afecta viitorul unor copii. Problema e mult mai ampla decat cazul meu individual, in fiecare an acest sistem atavic de angajare prin "repartitie" exact ca in comunism exclude tineri valorosi care pot reprezenta schimbarea pe care ne-o dorim in educatia publica. Pentru ca posturile dispar inainte de concursurile care ajung un teatru absurd: sute de profesori se bat pe niciun post, concureaza pentru palmares. E o discutie pe care trebuie sa o avem calm dincolo de imixiuni politice, chiar cu riscul de a ciufuli orgolii si cariere cladite pe manuirea experta a regulamentelor", a scris vineri Cristina Tunegaru pe Facebook.

Fostul purtator de cuvant al Inspectoratului Scoalar al municipiului Bucuresti, Marian Banu, a explicat pentru Hotnews nu numai ca profesorul titular are intaietate, dar ca scoala ar incalca legea daca refuza transferul.

"Exista un proces stabilit prin metodologie. Intai se rezolva problemele legate de situatia profesorilor titulari, pentru ca sunt profesori titulari care raman fara catedre, apoi se face transferul titularilor, dupa care urmeaza problema legata reconversia profesionala. In sedinta publica, daca sunt ramase posturi libere, se face o strigare a profesorilor in functie de media obtinuta, iar acestia isi aleg scoala. Scoala aceea are un post care este viabil patru ani, iar profesorul suplinitor se poate duce la scoala aceea si se poate titulariza acolo. Ideea este ca directoarea nu poate refuza dreptul unui titular sa isi faca catedra la o anumita scoala.Este o mobilitate extrem de complexa, dar niciodata nu va avea un suplinitor intaietate in fata unui titular. Postul doameni Tunegaru a fost luat de o profesoara titular pentru reintregirea normei. Un director care refuza sa dea orele libere incalca legea si este implicare penala", a explicat profesorul Marian Banu.

Actuala lege da liber la piata neagra a posturilor

Legea 1 pe 2011 (articolul 254) prevedea atunci cand a fost adoptata ca posturile didactice se ocupa prin concurs organizat la nivelul unitatii de invatamant. Ceea ce inseamna ca scoala avea cuvantul decisiv, prin Consiliul de Administratie din care fac parte si reprezentanti ai parintilor, aducand decizia cat mai aproape de comunitate. Ulterior, in 2014, Legea Educatiei a fost modificata in sensul in care "in invatamantul preuniversitar de stat, posturile didactice/catedrele vacante si rezervate se ocupa prin concurs national organizat de inspectoratul scolar". Adica a dus decizia la inspectorat, mai indepartat de comunitate si care - prin lege - este mai politizat decat scoala respectiva.

Totodata, in varianta initiala a Legii Educatiei, articolul 253 prevedea ca profesorii netitulari care au obtinut cel putin nota 7 la concursul de titularizare si au ocupat un post pot deveni titulari in anumite conditii, cu acordul scolii. Adica punea interesul copilului pe primul plan: daca profesorul suplinitor avea rezultate certificate de scoala si indeplinea standardele nationale (avea o nota peste 7 la concursul national de titularizare), putea deveni titular si continua sa predea, fara sa mai stea cu "securea inspectoratului" deasupra capului. De ce e in interesul elevului? Pentru ca lasa decizia la scoala (mai apropiata de comunitate, cu feedback direct al parintilor si elevilor fata de performanta profesorului) si pentru ca prevenea desele schimbari de profesori, care pot bulversa elevii prin stiluri diferite de predare, discontinuitate.

Iata ce spunea Legea Educatiei in versiunea initiala din 2011:

"Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare in anii 2008, 2009, 2010 si 2011, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar,
daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:
 a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
 b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord", arata articolul 253 al Legii educatiei.

In 2014, articolul a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta, in sensul in care "Cadrele didactice calificate, care au obtinut nota/media de cel putin 7 la un concurs national unic de titularizare in invatamantul preuniversitar in ultimii 6 ani si care sunt angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata, pot fi repartizate, in sedinta publica organizata de inspectoratul scolar, pe perioada nedeterminata in unitatile de invatamant in care sunt angajate, daca postul didactic/catedra este vacant(a) si are viabilitate".

Fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei, Oanea Badea, a explicat ce s-a incercat prin prevederile de mai sus, dar si care sunt efectele actualei legislatii.

"Noi, cand am scris Legea, discutam despre raporturile de munca directe dintre cadrele didactice si unitatea de invatamant, respectiv dintre angajat si angajator. Ei (guvernarea PSD, n.r.) au facut revenirea la cadrul didactic in sistem, adica la umbrela care le permite sa faca transferuri si pretransferuri, care dezavantajeaza elevii. Unul dintre elementele care duc la calitatea redusa a actului didactic este schimbarea a profesorului de prea multe ori, de la an la an. Posibilitatea acestor pretransferuri, asa cum sunt reglementate acum, care atunci nu mai erau posibile, duc la o piata neagra a posturilor. Daca vrei sa ai un post liber cu dedicatie, asa cum au readus ei legislatia, se poate. Daca ocuparea posturilor se facea printr-un concurs la nivelul unitatii de invatamnt, raportul era direct si nu mai intervenea nimeni altcineva", a explicat Oana Badea.

Oana Badea a spus ca, in esenta, sistemul acesta de repartizare este acelasi ca in comunism, iar noul sistem a fost refuzat pentru ca inspectoratele si-ar fi pierdut din putere, iar guvernele si-ar fi pierdut controlul.

"Este un sistem perimat, acesta cu pretransferurile, venit de dinainte de Revolutie, un sistam la care nu vrea sa se renunte pentru ca avantajeaza niste tipuri de raporturi la care unii nu vor sa renunte. Inspectoratul ar fi trebui sa devina institutie care se ocupa doar de calitatea procesului didactic. In acest moment, inspectoratul scolar este o structura definita politic, este o structura care reprezinta Ministerul Educatiei, iar inspectorii trebuie sa puna in aplicare programul politic de guvernare. Inspectoratul nu are de ce intra in relatia dintre angajator si angajat. Nu s-a vrut. Este, in esenta, acelasi sistem ca in comunism, cu sedinte publice, cu repartizare. Este o institutie care are painea si cutitul in mana. Noi am vrut sa lasam automia institutiilor de invatamant in recrutarea resursei umane, dar niste oameni care lucreaza in inspectorat nu vor sa piarda forta de imparti posturi. E vorba de un pol de putere", a subliniat fostul secretar de stat.

"Legea educatiei in varianta din mandatul meu schimba sistemul: se privilegia interesul copilului de a avea la clasa cel mai bun profesor fata de protectia "profesorului titular". Am gandit ca prima responsabilitate a statului este fata de elev, si doar apoi fata de profesor. Degeaba tipa acum cei care cred ca mine. Trenul calitatii a trecut din 2012 si nu se va intoarce prea curand. Mafiile sindicale in cardasie cu PSD gandesc altfel. Si, se pare, majoritatea romanilor ii aproba. Asa ca... A propos: celebrul art. 253 tot noi l-am introdus. El ajuta profesorii de 100 de ori mai mult ca orice sindicat", a scris si fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, pe pagina sa de Facebook.

Ministerul nu vede nicio problema

Adriana Bucur, secretar de stat in Ministerul Educatiei, nu vede nicio problema in faptul ca un profesor titular transferat are intaietate in locul unui profesor suplinitor, indiferent de nota cu care suplinitorul a luat acesta examenul de titularizare.

"Nu este o problema. Este un statut de cadru didactic suplinitor care, de fapt, asta inseamna, ca in stituatii de mobilitate, in care cadre didactice titulare sunt in restrangere de activitate sau doresc sa se pretransfere, pot aparea si astfel de situatii, iar modul in care a fost prezentata (povestea profesoarei Cristina Tunegaru, nr.) este tedentioasa. Toate aceste mobilitati sunt validate in consiliile de administratie ale inspectoratelor, dupa care cadrele didactice suplinitoare sunt anuntate. Asta nu inseamna ca raman fara catedra de maine. In baza notei va fi repartizata pe o alta catedra. Consider ca este in favoarea cadrelor didactice suplinitoare faptul ca acest concurs de titularizare este recunoscut timp de 6 ani de zile, in perioada aceasta iti poti gasi o catedra vacanta pe care sa devii titular, ceea ce nu a fost in anii din urma", a declarat Adriana Bucur pentru Hotnews.

Prea putine posturi titularizabile

Luminita Corneanu, care a fost profesor titular de Limba romana timp de noua ani si a dat examenul de titularizare de trei ori, a atras atentia pe pagina sa de facebook ca sunt prea putine posturi scoase la concurs in comparatie cu numarul locuitorilor, dar ridica semne de intrebare si asuprea modului in care se atribuie posturile.

"Am dat examenul de titularizare de 3 ori: in anul 2000, cand am devenit titular in orasul Filiasi, in anul 2003, cand m-am detasat prin concurs in Craiova, in anul 2005, cand am devenit titular in Craiova.
Cunosc sistemul ca pe buzunarele mele.

La data la care am devenit titular in Craiova - dupa contestatii! - scriam frecvent in Ramuri si Mozaicul si publicasem doua cronici literare in Dilema Veche. Eram si doctorand in litere. Da, atat de exigent este sistemul.
Daca va preocupa sincer problema doamnei Tunegaru, nu-i plangeti postul de suplinitor pierdut.
Urmariti peste cateva luni cate posturi de profesori titulari vor fi scoase la concurs, informati-va despre numarul de pensionati si vedeti daca bat cifrele.
Intrebati-va daca e rezonabil ca intr-un oras de 2 milioane de locuitori sa fie (uneori) zero posturi scoase la concurs.
Intrebati-va cum se atribuie posturile pentru suplinire, detasare, detasare in interesul invatamantului.
Intervievati-i pe profesorii care iau scrisul cu 10 si pica examenul. Pe cei care dau de 3 ori concursul si renunta.
Polita platita unui profesor care nu-si tine gura e ceva reprobabil.
Dar in fata dvs e un tablou mult mai trist", a scris ea pe pagina sa de facebook.

Etapele de mobilitate a personalului didactic din invatamantul preuniversitar se organizeaza conform metodologiei, aprobata prin Ordin al ministrului educatiei cu nr. 5739/2016, si sunt, in ordinea in care se desfasoara, urmatoarele:

a) constituirea tuturor posturilor didactice/catedrelor ca urmare a aplicarii planurilor-cadru de invatamant, a aprobarii planurilor de
scolarizare si a ofertei educationale;
b) constituirea cu prioritate a normei didactice de predare-invatare-evaluare pentru personalul didactic titular, in baza
documentelor de numire/transfer/repartizare pe post/catedra;
c) intregirea normei didactice de predare-invatare-evaluare pentru personalul didactic titular in doua sau mai multe unitati de
invatamant ori pe doua sau mai multe specializari;
d) completarea normei didactice de predare-invatare-evaluare a personalului didactic titular la nivelul unitatii/unitatilor de
invatamant in care este titular/consortiului scolar;
e) stabilirea personalului didactic care indeplineste conditiile legale de pensionare la data de 1 septembrie 2017 si se mentine in
activitate ca titular in anul scolar 2017-2018, in functia didactica, pana la 3 ani peste varsta de pensionare, raportata la data de 1
septembrie 2017;
f) stabilirea tuturor posturilor didactice/catedrelor vacante si publicarea acestora in vederea ocuparii cu personal didactic;
g) stabilirea tuturor posturilor didactice/catedrelor rezervate si publicarea acestora in vederea ocuparii cu personal didactic pe
perioada rezervarii;
h) completarea normei didactice de predare-invatare-evaluare a personalului didactic titular caruia nu i se poate constitui catedra
la nivelul unitatii/unitatilor de invatamant in care este titular sau la nivelul consortiului scolar, in baza documentelor de
numire/transfer/repartizare pe post/catedra;
i) transferarea personalului didactic titular disponibilizat prin restrangere de activitate, prin restructurarea retelei scolare sau prin
desfiintarea unor unitati de invatamant;
3
j) pretransferul consimtit intre unitatile de invatamant preuniversitar, la cerere, a personalului didactic titular, pe criteriul
apropierii de domiciliu;
k) repartizarea, in sedinta organizata de inspectoratul scolar, pe perioada nedeterminata, a cadrelor didactice calificate angajate cu
contract individual de munca pe perioada determinata, in baza art. 253 din Legea nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare;
l) reincadrarea in functia de personal didactic a personalului didactic pensionat care a avut calitatea de titular in invatamantul
preuniversitar si care nu a depasit cu 3 ani varsta de pensionare, raportata la data de 1 septembrie 2017;
m) prelungirea duratei contractelor individuale de munca, in anul scolar 2017-2018, pentru personalul didactic angajat cu contract
individual de munca pe perioada determinata, care a dobandit cel putin definitivarea in invatamantsi care a obtinut media de repartizare
minimum 7 (sapte) la concursurile nationale de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar,
sesiunile 2016 si/sau 2015, respectiv 2016, 2015, 2014 si/sau 2013 pentru invatatori/institutori/profesori pentru invatamant primar, in
conditiile prezentei Metodologii;
n) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante pentru angajare pe perioada nedeterminata, prin concurs national;
o) detasarea in interesul invatamantului a personalului didactic titular in invatamantul preuniversitar;
p) stabilirea continuitatilor pentru detasare la cerere si detasarea la cerere in baza mediei de repartizare de minimum 5 (cinci)
obtinute la concursul national, sesiunea 2017;
q) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante pentru angajare pe perioada determinata, prin concurs national, in
baza mediei de repartizare minimum 7 (sapte) obtinute la concursul national de ocupare a posturilor didactice/catedrelor
vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2017, in ordinea descrescatoare a mediilor de repartizare, avand prioritate
candidatii care au obtinut cel putin minimum media 7 (sapte) la concursul national sesiunea 2017 si care beneficiaza de prelungirea
duratei contractelor individuale de munca in anul scolar 2017-2018 in baza mediei de repartizare minimum 7 (sapte) la concursurile
nationale de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar, sesiunile 2016 si/sau 2015,
respectiv 2016, 2015, 2014 si/sau 2013 pentru invatatori/institutori/profesori pentru invatamant primar, in conditiile prezentei
Metodologii;
r) detasarea la cerere prin concurs specific a personalului didactic titular in invatamantul preuniversitar;
s) prelungirea duratei contractelor individuale de munca in anul scolar 2017-2018, pentru personalul didactic angajat cu contract
individual de munca pe perioada determinata, care a obtinut media de repartizare minimum 5 (cinci) la concursurile nationale de ocupare
a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar, sesiunile 2016, 2015,respectiv 2016, 2015, 2014 si/sau
2013 pentru invatatori/institutori/profesori pentru invatamant primar, in conditiile prezentei Metodologii;
t) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante pentru angajare pe perioada determinata, prin concurs national, in
baza mediei de repartizare minimum 5 (cinci) obtinute la concursul national de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2017;
u) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante pentru angajare pe perioada determinata, in baza mediei de
repartizare minimum 5 (cinci) obtinute la concursurile nationale de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate in
invatamantul preuniversitar, sesiunile 2016, 2015, 2014, respectiv in baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (sapte) obtinute la
concursurile nationale de ocupare, sesiunile 2013, 2012 sau 2011 in conditiile prezentei Metodologii;
v) ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate cu personal didactic calificat prin cumul/plata cu ora;
w) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate de unitatile de invatamant, prin concurs/testare
organizat(a) la nivel judetean/nivelul municipiului Bucuresti;
x) ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate pe parcursul anului scolar, conform reglementarilor emise de
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8721 vizualizari

 • +8 (24 voturi)    
  Semnati Oameni Buni pentru Demiterea Tzoapei (Sâmbătă, 6 mai 2017, 10:51)

  un domn [utilizator]

  de Voluntari, practic FI REA este Descendenta abramburicai Andronescu, chiar Toleram mizeriile P$Diste ?
  • +7 (7 voturi)    
   Drumul catre iad... (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:30)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Va inteleg indignarea, dar ce vreti dvs. ar avea efectul contrar.
   Firea nu pare sa fi avut mare amestec. Probabil s-a bucurat, ba poate a si dat vreo pretioasa indicatie, discret, dar n-ai cum s-o faci responsabila.
   Sa semnezi pentru demitere - unde? Pe gard? Pe o petitie online? Ce valoare are?
   Nu stiu conditiile pentru a demite un primar - ales prin vot direct, democratic, cu nici un an in urma - dar la nivelul bunului simt cred ca trebuie s-o faca lata de tot ca sa fie demis.
   Ce propuneti dvs. este un referendum. Daca poate fi organizat, cred ca Firea n-ar fi demisa, ba ar iesi chiar intarita.
   Modul in care HN si altii trateaza istoria Tunegaru, sufla EXACT in panzele politice ale Firea & PSD. Nu pentru noi, care oricum suntem anti-PSD orice-ar zice si face ei; nici pentru fidelii PSD, care sunt exact in extrema cealalta. Ci pentru cei multi care nu au convingeri politice puternice si nici mare interes. Pentru Cetatean.
   Pentru el, dramoleta arata cam asa:
   1. D-na Tunegaru isi pierde postul.
   2. Incepe taraboiul pe FB. HN si alte cateva vehicule media sar imediat in ajutorul dansei cu toata artileria.
   3. "O anumita parte a presei", daca va amintiti celebra zicere, zvarle acuzatii impotriva Firei, inspectoratului, scolii, ministerului, a celorlalti profesori (mai ales titulari) etc.
   4. Se dovedeste apoi ca, macar la nivel formal, Firea n-a avut de-a face cu scandalul, iar inspectoratul &co au respectat strict legea. Cetateanul constata ca d-na Tunegaru... sa nu zicem ca a mintit, dar in orice caz n-a prezentat corect faptele, n-a fost data afara.
   5. Cetateanul se mai informeaza. Afla ca d-na Tunegaru cam este, dpdv publicistic, o creatie HN. Afla ca d-na Tunegaru nu vrea sa accepte legea care, proasta cum e, se aplica tuturor. Mai afla ca doamna nu respecta nici programa si se si mandreste cu asta. Si ca, in general, d-na Tunegaru nu accepta nimic si pe nimeni care nu sunt intrutotul de acord cu dansa.

   Va las dvs. sarcina de a formula concluzia Cetateanului.
 • +13 (23 voturi)    
  . (Sâmbătă, 6 mai 2017, 10:59)

  I [utilizator]

  partidul comunist psd are urmatorii membrii activi in Romania: inspectorii scolari, directorii de scoli, militarii, jandarmii, militienii, sefi si directorasi de comapnii de stat, ambasadori etc. etc. Peste tot unde este un ban de furat, acolo sunt si ei...
  • 0 (0 voturi)    
   Atitudinea fata de Firea sau fata de Eminescu? (Luni, 8 mai 2017, 7:24)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui I

   de dragul discutiei, sa admitem ca inspectoratul a comis un abuz in cazul tunegaru
   de ce acest abuz este cauzat de atitudinea ei fata de Firea si nu fata de Eminescu si Creanga pe care a zis ca nu-i preda la clasa?
   • 0 (0 voturi)    
    . (Luni, 8 mai 2017, 15:22)

    I [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Pentru ca Firea traieste si are niste bani pe mana. Bani cu care forteaza oamenii sa faca ce vrea ea. Nu faci ce zice, nu iti aproba buget.
 • +5 (15 voturi)    
  xxxx (Sâmbătă, 6 mai 2017, 11:01)

  XXXXL [anonim]

  cand am zic ca daca ar fi tacut, profesoara era si-acum la ore, un pustan imbecil a raspuns ca sunt postac habarnist, cu profil inventat si fara poza identitara..

  il cheama costi chico... nume neaos romanesc, e materializarea cunoasterii supreme in toate domeniile in care-si exprima parerile...
  • +2 (2 voturi)    
   ...ore... (Duminică, 7 mai 2017, 3:12)

   Sorin Constantin [anonim] i-a raspuns lui XXXXL

   Profesoara predă și acum și va preda și în următorul an școlar,dar la altă școala din sectorul 3.
 • +9 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 mai 2017, 11:03)

  [anonim]

 • +17 (21 voturi)    
  sa fie max 20 de copii in clasa (Sâmbătă, 6 mai 2017, 11:25)

  tirolez [utilizator]

  Fara legatura directa cu cazul drei Tunegaru. Eu nu inteleg de ce trebuie sa fie 30 de elevi in clasa? Daca nu sunt clase suficiente pentru a-si face norma un titular, mai micsorati-le. In clasa copilului meu sunt 30 de elevi, in altele peste 30. Cum poate un cadru didactic sa stie macar exact care sunt punctele slabe ale fiecaruia , dar sa il mai ajute sa recupereze fix slabiciunile. Traiasca meditatiile!
  Iau exemplu engleza, 2 ore pe saptamana. Abia apuca sa le predea tot. Intr-o ora e imposibil sa-i adreseze fiecaruia macar o intrebare sa vada ce/daca a inteles. Nu mai spun ca a schimbat 3 profesori anul asta pentru ca dna care era titular a nascut.
  • +1 (1 vot)    
   @tirolez (Duminică, 7 mai 2017, 8:12)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Pai sunt 30 de copii in clasa tot din cauza dvs... Ca doriti NEAPARAT ca un anume profesor sa-l invete pe copilul dvs sau doriti o anumita scoala .... Si ghiciti ce se intimpla cind 30 de parinti vor acelasi profesor / institutie de invatamint... vezi cazul liceului german / al liceelor "da top", bla bla bla...

   Iar treaba se rasfringe si la profesorii de materii mai putin interesante/ importante care precum spuneati, dupa ce ca au un numar limitat de ore saptaminal, nu au timpul fizic pentru a se ocupa de fieare elev in parte.
 • +3 (21 voturi)    
  deci, mai draga (Sâmbătă, 6 mai 2017, 11:46)

  om simplu din multime [utilizator]

  voi ziceti ca un profesor cu vechime, ramas fara job pt ca in scola sa au fost restructurari, sa treaca la somaj, in timp ce la o alta scoala este un suplinitor pe un post normal liber?
  pai, cand in sistem ai profesori titulari ramasi fara post, dece ai organiza un concurs pt. angajarea unui suplinitor ?!

  e legat cu atza alba ca aici e o chestie politica.
  dar, parca era vorba ca politicul n'are aface cu educatia...
  deci, daca dudua nu ar fi fost implicata in contre cu primarita, ar mai fi fost un...studiu de caz ?
  sau cel disponibilizat ar fi fost considerat indreptatit la transfer ?!
  sindicatul ce'ar fi avut de spus ?!

  in mod sigur, ar fi fost altul care ar fi luat apararea profesorului disponibilizat, nu disciplinar, ci datorita unei restrangeri de activitate intr'o alta scoala.
  intr'o firma privata, ar fi fost moral sa dea afara unul, intr'o sectie, birou, iar in alta parte a firmei sa fie angajat un temporar ?!

  nici mie nu'mi place farfitza de la primarie, dar una e una, alta e alta !

  orice lege poate fi contestata de unii, in timp ce altii o considera f. buna.
  numai ca efectul legii trebuie privit la majoritate, nu in cazuri izolate, mai ales cu venin politic.
  • +3 (9 voturi)    
   cand (Sâmbătă, 6 mai 2017, 17:56)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

   Cristina Tunegaru a dat anul trecut examen de titularizare, postul pe care inca il ocupa ca suplinitor, era vacant. de ce inspectoratul scolar nu a scos si postul la concurs, pentru titularizare?
   "Pentru ca posturile dispar inainte de concursurile care ajung un teatru absurd: sute de profesori se bat pe niciun post, concureaza pentru palmares" - la asta se reduce toata problema.
   • 0 (0 voturi)    
    simplu (Duminică, 7 mai 2017, 19:16)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    a dat examen de titularizare IN VASLUI, nu la Bucale :))
 • -1 (25 voturi)    
  de ce nu e titular tunegaru? ca a luat nota mica! (Sâmbătă, 6 mai 2017, 12:13)

  Bocu' lu'Ioha [utilizator]

  tunegaru nu e profesor titular ca a luat nota prea mica la examenul de titularizare
  "sistemul de educatie pun pe prim plan profesorul titular, in detrimentul elevului."
  FALS, punand pe primul plan profesorul titular se ofera elevi un profesor competent care a trecut niste examene
  • -1 (9 voturi)    
   mananci (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:01)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   rahat.
   daca si 9,67 e o nota mica???
   • 0 (0 voturi)    
    prostane (Duminică, 7 mai 2017, 19:17)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    a avut 7.05 la titularizare :))
 • +11 (23 voturi)    
  Legea lui Funeriu cel mult hulit de pesedisti, (Sâmbătă, 6 mai 2017, 12:23)

  Susufler0 [utilizator]

  modificata sub oculta indrumare a acestei Aneta Spornic a invatamantului romanesc postrevolutionar (o am in vedere evident pe tovarasa Ecaterina Andronescu, Kati) rezolva echilibrat si logic, in interesul elevului, situatia suplinitorilor. Nu era insa convenabil pt fostii comunisti, pt ca indeparta nivelul deciziei de politrucii de la Inspectoratele scolare, propunand o descentralizare de neacceptat pt partidul asistatilor din orice domeniu, inclusiv cel al invatamantului !

  Asa ca au venit modificarile tampite ale legii, una dintre ele fiind la originea actualei situatii ale d-rei Tunegaru, dar si a altor (poate) sute de profesori suplinitori.

  Pana cand scoala nu va putea avea ea principalul cuvant in alegerea dascalilor o sa se tot intample asa.

  Daca numele lui Tunegaru nu ar fi fost asociat celui de Firea, poate ca nici nu am fi aflat de chestiune si nu am fi discutat-o cu atata patima.

  PS. Dar cu cat folos ?

  PPS. Sunt dator o explicatie : Aneta Spornic a fost ministra a invatamantului in epoca Ceausescu.

  .
  • +6 (8 voturi)    
   Sper să nu! (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:47)

   PGI [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   "Atunci când școala va avea principalul cuvânt în alegerea dascălilor" directorii și CA-urile își vor ridica palate din șpăgi. Așa s-a întâmplat în 2001, când în câteva județe pilot titularizarea s-a făcut la nivelul școlii. Dacă era netul dezvoltat precum azi, ați fi aflat valoarea șpăgilor pentru titularizările făcute atunci. Sper să nu se revină niciodată la titularizarea în școli, deoarece salariile în sistem vor fi mereu mici iar tentația va fi mereu mare.
 • +6 (24 voturi)    
  Excelent articol, descrie complet mentalitatea (Sâmbătă, 6 mai 2017, 12:51)

  Harald [utilizator]

  bolnavă din sistemul românesc de învățământ. Asta face de fapt sistemul socialist, asigură locuri de muncă pentru cei cu vechime în sistem, deși sunt tocmai dinozaurii care bat copiii sau care au tot felul de probleme psihiatrice după atâția ani la catedră.

  Mai era cineva care voia să cumpere CFR-ul autobuze ”că poate unii oameni care au lucrat o viață acolo și-ar dori să iasă la pensie de la CFR”. Școala are problema asta rezolvată datorită legislației promovate de PSD.
 • +4 (12 voturi)    
  Legea Ingroparii educatiei (Sâmbătă, 6 mai 2017, 13:34)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Deja are efecte ireversibile. Autori; groparul Androneaska si haita ei de politruci impostori din CIUMA ROSIE. Un act mai CRIMINAL greu de conceput. ACESTI TICALOSI AR TREBUI SA INFUNDE OCNA PE VIATA.
 • +4 (14 voturi)    
  Vechea zicală ... (Sâmbătă, 6 mai 2017, 14:48)

  PGI [utilizator]

  ... Vulpea când nu ajunge la struguri spune ca sunt acri ... Examenul de titularizare este cel mai transparent și mai corect concurs din România. Pentru astfel de oameni comozi, care știu doar să critice s-au inventat tot felul de pârghii legislative, precum articolul 253 din legea 1/2011, care permite titularizarea suplinitorilor dacă postul este viabil. Dacă ar fi dorit cu adevărat să se titularizeze ar fi putut. Dar se pare că e mult mai ușor să critici. Titularii sunt oameni cu mult mai multă experiență la catedră și examene date decât un suplinitor comod. Dacă ar fi fost ea titularul rămas fără ore, care trebuia să-și completeze catedra, poate ar fi înțeles logica lucrurilor. Din păcate facebook-ul este refugiul refulărilor unora. Nici nu vreau să mă gândesc ce anarhie va fi când datorită salariilor mici vor ajunge profesori suplinitori cei mai slabi elevi de astăzi. Atunci probabil se va desființa titularizarea pentru că dinozaurii titulari vor trebui desființați, deoarece au învățat prea mult în mizera lor viață!...
  • 0 (6 voturi)    
   Articolul 253 nu a fost inventat pt suplinitori ! (Sâmbătă, 6 mai 2017, 17:01)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui PGI

   Un post nu ajunge sa fie niciodata "viabil" daca este solicitat in timp util (a se citi inainte de inceperea anului scolar, respectiv inainte sa se fi incheiat contractul de munca cu profesorul suplinitor). Altfel spus, daca in Romania niciun profesor titular nu ar avea norma intreaga la scoala la care preda, totdeauna, pt completarea normei, la cerere ar primi postul in detrimentul unui suplinitor !.
   • +4 (6 voturi)    
    Oare ce ne dorim?!... (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:31)

    PGI [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Vă rog să citiți articolul 253 din legea 1/2011 și apoi să vă exprimați părerea. Oricum, doar după ce un profesor suplinitor ajunge titular își schimbă optica și începe să gândească logic. Oare cel care în urma a numeroase concursuri a ajuns titular nu trebuie protejat. Ori în opinia dvs și a dnei profesoare ar trebui desconsiderat? Sau poate unii își doresc titularizarea la nivelul școlii, cum a fost în 2001, când anumiți directori și-au făcut vile din șpăgi?!
    Și așa, de când s-a introdus transferul cu acordul școlii nu miroase prea bine!
  • -2 (6 voturi)    
   in afara (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:14)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui PGI

   faptului ca din postarea dvs. razbate o acreala incomensurabila si un sictir fata de tot ce e tanar si valoros (va e frica ca sunteti depasit?), mai rezulta si o necunoastere a problemei.
   altfel, ati fi stiut ca a luat anul trecut 9,67 la examenul de titularizare si ca postul pe care inca il ocupa era vacant (nu prin eliberarea temporara de catre vreun alt profesor titular).
   ar trebui sa va ganditi ca si dvs. ati fost tanar, chiar daca acum pareti a fi imaginea vie a unui dinozaur impaiat din galeria de la muzeul Antipa.
   • +8 (8 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 6 mai 2017, 22:30)

    PGI [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Dragă nahir, sunt un "dinozaur" de 35 de ani. Am fost și eu suplinitor 1 an datorită lipsei de posturi pe disciplina mea. Am fost conștient că am contract pe 1 an și nu am comentat. Deși postul era viabil, pe atunci nu era articolul 253. Puteam să mă bucur 3 ani de continuitate, dar am dat concurs în alt județ (pentru că în județul meu nu sunt posturi) și am prins un post de titular la țară. După încă 1 an am dat iarăși concurs, pentru că pe atunci nu te puteai transfera de la sat la oraș și am prins un post în București. Hai să fim obiectivi și să nu ne mai credem centrul Universului. Legea trebuie sa fie aceeași pentru toți. Rog pe moderator să posteze și răspunsul pe care l-am oferit acum 5 ore utilizatorului "Susufler0"!
   • 0 (0 voturi)    
    alt prostan :)) (Duminică, 7 mai 2017, 19:19)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    a luat 9.67 la definitivat si 7.05 la titularizare! n-ai habar dar postezi cu o vehementa penibila
 • +8 (12 voturi)    
  profesr suplinitor (Sâmbătă, 6 mai 2017, 14:48)

  GeorgeAninosanu [anonim]

  Am citit numai inceputul articolului.
  Mare scandal deoarece un profesor suplinitor este inlocuit cu unul titular.
  E noaptea mintii. Nu cred ca ne mai facem bine.
  • +4 (6 voturi)    
   total de acord (Sâmbătă, 6 mai 2017, 17:55)

   Parzival [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeAninosanu

   daca pana si concursul de titularizare e o prostie pentru ca nu promoveaza toti diletantii care atunci cand li se termina contractul de suplinire tipa ca sunt dati afara, nu spun ca n-au fost in stare sa invete de nota 7. ok, daca-i numim pe post e politic; daca-i trimitem la concurs e nedrept - pai oameni buni, imi pare rau dar va meritati tara!
  • +9 (9 voturi)    
   ! (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:01)

   fdan [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeAninosanu

   Chiar numele "profesor suplinitor" spune despre ce este vorba. Suplineste lipsa profesorului titular. Oricare profesor suplinitor poate deveni titular cu aceleasi drepturi ca toti ceilalti titulari. Dar pentru asta trebuie indeplinite doua conditii: sa existe postul si sa se dovedeasca competent. Pentru titularizare se fac inspectii si se da un examen. Apoi in functie de rezultatele acestui proces, fostul suplinitor isi alege postul (catedra) dintre cele disponibile. Nu este usor sa ajungi titular.Totul este transparent. In permanenta pe paginile de internet ale inspectoratelor scolare sunt listate posturile, complete sau incomplete, liste cu candidati, rezultate la examene, tot ce este necesar ca sa poti parcurge toate etapele titularizarii. Posturile incomplete se ocupa de obicei cu suplinitori calificati, care dau si ei examene pentru a stabili ordinea in care vin sa revendice orele sau catedre vacante. Poate ai medie mare la examenul de titularizare, dar daca catedra lipseste sau a fost luata de altcineva inaintea ta (a avut medie mai mare), ramai suplinitor. Te poti titulariza nu neaparat pe postul sau unul din posturile pe care le-ai fi vrut. In anul urmator in baza dreptului de titular, te poti transfera in una din etapele de dinainte de titularizare.
  • -3 (5 voturi)    
   ramai (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:16)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeAninosanu

   anonim, daca-ti dai cu parerea doar dupa titlul unui articol.
   ramai in noaptea mintii.
 • -5 (9 voturi)    
  Titularizare (Sâmbătă, 6 mai 2017, 17:36)

  Celbland [utilizator]

  Șmecherii se titularizează pe un post dintr-un sat uitat de lume, unde nimeni nu vrea să meargă, apoi, prin influență politică sau șpagă, se transferă ca titulari la cele mai tari licee din București sau din țară.

  Fraierii învață de rup, se prezintă la concursuri, unde trebuie să demonstreze că știu materia de liceu, tot ce au învățat în facultate și multă pedagogie, apoi sunt anunțați că nu există posturi titularizabile. O parte dintre ei primesc suplinire pentru un an, după care o iau de la capăt.

  Așa este legea.
  • +5 (7 voturi)    
   esti ignorant (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:01)

   Parzival [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Nu te poti transfera dintr-un judet in Bucuresti sau in alt judet fara sa dai prioritate titularilor din judetul respectiv. S-a ajuns la aberatii in care un titular cu punctaj foarte mare e in coada listei fiindca nu e titular acolo, si inaintea lui pot fi debutanti chiar. Asta nu schimba cu nimic datele problemei - profesorii care nu au promovat concursul de titularizare nu se pot plange ca au fost dati afara cand li s-a terminat contractul de suplinire
   • +5 (5 voturi)    
    Ignoranță (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:33)

    Celbland [utilizator] i-a raspuns lui Parzival

    Pot să-ți dau mai multe nume cu persoane transferate în București fără concurs și fără contracandidați, pe criterii politice sau de șpagă.

    Studiu de caz: directoarea de la CN Gh Lazăr, care până la 30 și ceva de ani a fost învățătoare într-un sat pe lângă Oltenița, apoi brusc, a devenit profesoară titulară de limba română la CN Gh Lazăr în București și în scurt timp directoare. A fost susținătoare înfocată a PDL și acum PSD.

    A avut o ascensiune mai tare decât racheta Saturn 5, doar că a pornit din subsol.

    QED
  • +6 (6 voturi)    
   Zicala tot zicală (Sâmbătă, 6 mai 2017, 18:18)

   PGI [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   "Fraierii tăi care învață de rup" se pare că sunt comozi. În era tehnologiei dacă s-ar fi uitat pe site-ul dedicat titularizării, ar fi putut merge în județele în care s-au dus "șmecherii" de care spui (unde este concurență 0) și apoi legal (pentru că tot pentru fraieri s-a introdus în legea educației și articolul care permite transferul de la sat la oraș) ar fi ajuns în București (garantat fără nici o șpagă). Dar când lenea e cucoană mare, băgăm din top (șpăgi pile și relații). Acri mai sunt strugurii titularizării! (ar spune vulpea)
   • 0 (2 voturi)    
    Dovada (Duminică, 7 mai 2017, 5:51)

    Celbland [utilizator] i-a raspuns lui PGI

    Reiau, pentru cei care n-au înțeles, cazul Ionelei Neagoe, director adj la CN Gh Lazăr București:

    1989 - absolventă de liceu, lucrează ca învățătoare într-un sat din Călărași până în 1997

    1997 - se titularzează ca profesoară de română la un liceu din Oltenița

    1998 - se transferă ca titular la CN Gh Lazăr în București și în scurt timp devine directoare

    Asta este o dovadă clară a măsluirilor la titularizare și cum se fac transferurile. Mai am și alte exemple similare.

    Datele le-am luat de pe www.cnlazar.ro și sunt publice.
 • +8 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 7 mai 2017, 0:53)

  andipetre [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Usor off-topic (Duminică, 7 mai 2017, 1:34)

  Prostu' satului [utilizator]

  In mai multe comentarii - la toate cele cinci aparute pe HN pe acest subiect in doua zile - apar doua note distincte, cu confuzia aferenta. 9,67 si 7,05.

  Intrucat n-am citit nicaieri o explicatie clara, am incercat s-o gasesc singur.

  Faptele sunt acestea: d-na Tunegaru a obtinut
  a) 7.05 la examenul de definitivat (care cred ca se sustine dupa trei ani de profesorat)
  b) 9.67 la examenul de titularizare sustinut in 2016.
  (http://titularizare.edu.ro/2016/generated/files/j/index.html#B)

  Macar pe acest subiect sa nu mai existe speculatii.
 • +3 (3 voturi)    
  ...profesoara... (Duminică, 7 mai 2017, 3:06)

  Sorin Constantin [anonim]

  Cîtă desfacere a firului în 4 pentru că o profesoară suplinitoare cu un contract de muncă cu durată determinată,care se încheie pe 31.8 2017,va avea un nou contract de muncă la o altă școală,în aceleși oraș,în acelaș sector,loc de muncă pe care îl va ocupa fără concurs!
  Și mamzel profesoara,se plînge că ar fi persecutată politic...însă ne spune și un mare adevăr,pe care nu l-a văzut nimeni,și care este incredibil,de cînd predă la acea școală,activitatea ei nu a fost controlată nici o dată,adică nimeni nu ar putea să îi evalueze real abilitățile,activitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  Articolul 253=spaga ! (Duminică, 7 mai 2017, 16:45)

  bran [utilizator]

  Articolul 253 din Legea 1/2011 a permis spaga ani la randul .CCR a anulat acest articol deorece nu permitea concurenta reala in scoli , dar Psd a dat ordonanta de urgenta si a reintrodus acest articol sub o alta forma . Exemplu se scot posturile pe un an vacante , ele se ocupa de suplinitori si daca in ultimii 6-7 ani au luat odata nota 7 la titularizare devin titulari datorita directorului si consiliului de administratie. In consiliul de administratie se da viabilitatea postului de 4 ani -in conditiile in care postul la inceputul anului avea viabilitate de 1 an , dupa care se da spaga de cel ce vrea sa fie titular si gata postul a disparut in neant ! Prin acest articol s-au titularizat mii sau zeci de mii de profesori, invatatori .
 • 0 (0 voturi)    
  Propuneri: (Duminică, 7 mai 2017, 17:24)

  vitan.sandu [utilizator]

  1. Sa desfintam titularizarea, dascalii sa fie numiti conform dorintelor lor.
  2. Sa facem o lege doar pentru dna Tunegaru.
  3. Sa facem cartile si lucrarile stiintifice mai scurte sa poate citi toti, ceea ce au scris unii pe care ii injura (susufer0 pe Ecaterina A).
  4. Fiecare cadru didactic sa predea elevilor ceea ce vor muschii lui (asa cum dna Tunegaru preda Micul print, in loc de Eminescu!).
  5. Si, in sfarsit, sa inlocuim toti titularii cu suplinitori!!!
 • +1 (1 vot)    
  usurel (Duminică, 7 mai 2017, 19:13)

  srpc [utilizator]

  Tunegaru este o nulitate cu ifose, adica un caz-scoala de tefelist (a)
 • 0 (0 voturi)    
  Dezinformare premeditată (Luni, 8 mai 2017, 13:46)

  stos [utilizator]

  Cristina Tunegaru nu este un exemplu. Este o absolventă care vrea să rămînă în București din poftă nu din chemare pentru meseria de dascăl. Legea învățămîntului specifică clar condițiile de angajare pentru SUPLINITORI. Contractul lor de muncă are valabilitate pînă în anul următor la 30 iunie. Între 25 au-gust și 1 septembrie se face ocuparea locurilor vacante pentru suplinitori pentru noul an școlar. Dacă în perioada anului școlar se suprapune terminarea întreruperii activității titularului pe același post, suplinitorul devine disponibil. Dacă postul este rezervat pentru transferul soț/soție unui demnitar politic, suplinitorul este disponibil. Dacă postul a fost deja aprobat pentru transferul altui titular, suplinitorul-cazul de față- este disponibil. Nu are nici-o legătură cu Firea sau alt primar. Excepția putea fi dacă s-a certat cu primarul înaite de sesiunea pentru ocuparea posturilor de suplinitori și atunci s-a refuzat primirea depunerii de dosar.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by