Acord privind colaborarea dintre Romania si SUA pentru prevenirea si combaterea infractiunilor grave: Cele doua state vor avea acces reciproc la anumite date de referinta

de CP     HotNews.ro
Vineri, 5 mai 2017, 17:57 Actualitate | Esenţial

Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, proiectul Legii pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite privind intensificarea cooperarii in prevenirea si combaterea infractiunilor grav. Acordul prevede furnizarea de catre autoritatile romane si americane a datelor de referinta din sistemele nationale automate de identificare dactiloscopica si din bazele de analiza ADN, utilizate in prevenirea si investigarea infractiunilor, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Conform documentului, procedurile se aplica faptelor ce constituie infractiuni pasibile, potrivit legislatiei nationale a celor doua state, de o pedeapsa privativa de libertate al carei maxim este mai mare de un an sau de o pedeapsa mai grava.

Documentul de cooperare are un continut preponderent tehnic si cuprinde, printre altele:
 • acces reciproc la datele de referinta in sistemele automatizate de identificare a amprentelor, create de Parti in acest scop; efectuarea interogarilor automatizate prin compararea datelor dactiloscopice, de catre punctele nationale de contact, in cazuri individuale;
 • acces reciproc la datele de referinta in fisierele de date ADN; efectuarea interogarilor automatizate prin compararea profilurilor ADN, in cazuri individuale, de catre punctele nationale de contact, in vederea cercetarii infractiunilor grave;
 • furnizarea unor date suplimentare cu caracter personal si a altor informatii legate de datele dactiloscopice si de datele ADN, dupa caz, potrivit legislatiilor nationale aplicabile celor doua state;
 • aspecte referitoare la refuzul indeplinirii unei cereri de furnizare de date si informatii;
 • protectia datelor cu caracter personal si limitari privind prelucrarea acestora;
 • masuri privind securitatea datelor cu caracter personal;
 • alte prevederi cu caracter procedural, cum ar fi: suportarea cheltuielilor, intrarea in vigoare a Acordului, incetarea aplicarii acestuia.
Documentul de cooperare a fost incheiat in cadrul demersurilor politico-diplomatice care sunt intreprinse de catre Guvernul Romaniei pentru admiterea tarii noastre in Programul Visa Waiver (VWP), cu precadere indeplinirea criteriilor tehnice in procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Statele Unite ale Americii.

Reglementarile acordului sunt compatibile cu principiile cuprinse in Directiva (UE) 2016/680 in ceea ce priveste garantiile minime care trebuie impuse in materia transferului datelor cu caracter personal catre state terte si protectiei acestora, printre care se numara drepturile persoanei vizate, asigurarea confidentialitatii si securitatii datelor si supravegherea si controlul prelucrarilor.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


1298 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Nu ne trebuie Visa Waiver cu asa condiții. (Vineri, 5 mai 2017, 19:30)

  simplex1 [utilizator]

  Cu asa condiții (vezi citatul) nu avem nevoie de nici un Visa Waiver cu SUA.

  Americanii nu furnizează date referitoare la amprente și ADN, despre nici un cetățean de-al lor, nici unui stat și nu vor da României astfel de informații niciodată.
  In schimb, odată acordul semnat, vor fi tot timpul cu nasul în bazele de date romanești care conțin amprentele tuturor celor care dețin un pașaport.

  Citat:
  "Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, proiectul Legii pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite privind intensificarea cooperarii in prevenirea si combaterea infractiunilor grav. Acordul prevede furnizarea de catre autoritatile romane si americane a datelor de referinta din sistemele nationale automate de identificare dactiloscopica si din bazele de analiza ADN, utilizate in prevenirea si investigarea infractiunilor, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

  Documentul de cooperare a fost incheiat in cadrul demersurilor politico-diplomatice care sunt intreprinse de catre Guvernul Romaniei pentru admiterea tarii noastre in Programul Visa Waiver (VWP), cu precadere indeplinirea criteriilor tehnice in procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Statele Unite ale Americii."


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri