Comisia Europeana NU declanseaza impunerea regimului vizelor pentru cetatenii americani: A fost lansat dialogul cu Administratia Trump pentru includerea romanilor si a celorlalti europeni afectati in Programul Visa Waiver

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 2 mai 2017, 20:53 Actualitate | Esenţial


SUE si UE
Foto: ujszo.com
Comisia Europeana a comunicat marti Parlamentului Eurpean ca nu declanseaza procedura prin care statele membre ale Uniunii Europene sa impuna un regim de vize cetatenilor americani, in baza unui regulament european de reciprocitate, in conditiile in care romanii si cetatenii altor patru state UE sunt supusi unui regim mai strict de vize pentru calatoriile in SUA. In schimb, executivul comunitar arata ca au fost reluate discutiile cu noua administare Trump de la Washington, pentru a insista in vederea includerii cetatenilor Romaniei si ai celorlalte 4 state membre UE afectate in programul Visa Waiver de relaxare a conditiilor de acces pe teritorul american.

Marti, Comisia Europeana a raspuns rezolutiei Parlamentului European prin care solicita Comisiei sa adopte un act delegat de suspendare a exonerarii de obligatia de a detine viza pentru cetatenii canadieni si americani.

Comisia considera ca, "avand in vedere progresele semnificative inregistrate in cursul anului trecut si ritmul pozitiv al lucrarilor in curs, suspendarea temporara a derogarilor pentru cetatenii din Canada si Statele Unite ar fi contraproductiva in acest moment si nu ar servi obiectivului de a obtine liberalizarea regimului de vize pentru toti cetatenii UE".

"Abordarea diplomatica a Comisiei a inceput deja sa aduca rezultate concrete", mai spune executivul europan.

Comisia de la Bruxelles se refera la faptul ca, in cadrul discutiilor ample care au avut loc pe marginea incheierii Acordului de liber-schimb UE-Canada (CETA), aceasta tara nord-americana a ridicat deja cerintele de vize pentru anumite categorii de cetateni bulgari si romani la 1 mai 2017 si este prevazuta atingerea reciprocitatii depline de la 1 decembrie 2017.

In schimb, in cazul accesului pe teritorul SUA progresele sunt mult mai reduse. In prezent, cetatenii din Romania, Bulgaria, Polonia, Croatia si Cipru nu sunt inclusi in programul Visa Waiver, de relaxare a regimului de vize pentru acces pe teritoriul SUA, de care se bucura cetatenii celorlalte tari membre UE.

Comisia Europeana sustine ca in ultima perioada s-au facut progrese si in dialogul cu americanii, pentru includerea in programul Visa Waiver a romanilor si a celorlalte natiuni europene afectate:

 • "Au fost relansate contactele cu noua administratie americana, sa insiste pentru reciprocitatea completa a regimului vizelor pentru cele cinci state membre UE in cauza" - subliniaza Comisia Europeana in raspunsul dat Parlamentului European.

 • "In ultimele luni s-au intensificat contactele cu interlocutorii din SUA la nivel politic si tehnic, ceea ce a dus la lansarea unui proces orientat spre rezultate pentru a aduce cele cinci state membre ale UE (Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania) in Programul amercan  Visa Waiver. SUA si-a reconfirmat angajamentul de a admite cele cinci state membre ale UE in Program, odata ce indeplinesc toate cerintele impuse de legislatia SUA".

 • "In acest scop, s-a subliniat necesitatea de a accelera munca necesara in ceea ce priveste cerintele restante. Comisia Europeana, in stransa cooperare cu cele cinci state membre implicate, va lucra cu SUA la o cale de urmat, are sa fie aprobata intr-o declaratie comuna la reuniuea ministeriala Justitie si Afaceri Interne UE-SUA, in iunie 2017".

"Scopul nostru este si ramane sa obtinem reciprocitatea deplina a vizelor atat cu Canada, cat si cu SUA. Angajamentul nostru continuu si contactele diplomatice rabdatoare din ultimul an au adus deja rezultate tangibile cu Canada. Ne-am angajat sa procedam in acelasi fel si cu SUA. Dialogul cu partenerii nostri strategici este calea cea buna inaite si suntem pe drumul cel bun" - a declarat  si comisarul european pentru Migratie, Afaceri Interne si Cetatenie, Dimitris Avramopoulos.


Ping-pong intre Comisie si Parlament cu vizele de America pentru romani

Raportul de marti defineste pozitia Comisiei Europene ca urmare a unei rezolutii nelegislative a Parlamentului European din 2 martie, care a cerut Comisiei sa adopte un act delegat de suspendare a exonerarii de obligatia de a detine viza pentru cetatenii canadieni si americani, ca urmare a faptului ca SUA si Canada impun un regim de vize pentru cetatenii a 5 state UE, printre care si romanii.

Mai dparte, Comisia spue ca va continua sa "colaboreze indeaproape atat cu Parlamentul European, cat si cu Consiliul Uniunii Europene si va raporta evolutiile viitoare inainte de sfarsitul lunii decembrie 2017".

Cum s-a ajuns aici:

 • In februarie 2014, MAE roman a precizat pentru HotNews ca a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize, dar in paralel Bucurestiul continua si negocierile bilaterale cu Washingtonul pe tema accesului romanilor pe teritoriul american.

"Conform obligatiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, Romania a notificat deja institutiile europene cu privire la acele state care nu respecta regimul de reciprocitate in materie de scutire de vize fata de cetatenii romani care calatoresc pe teritoriul unor state terte aflate pe lista pozitiva a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificarii", a raspuns MAE roman la solicitarea HotNews, in 2014.

In conformitate cu mecanismul de reciprocitate in materie de vize, astfel cum a fost stabilit de Parlamentul European si de Consiliu, prin regulamentul mentionat, in cazul in care o tara terta nu a ridicat obligativitatea vizelor in termen de 24 de luni de la notificarea unei situatii de nereciprocitate, Comisia are obligatia de a verifica situatia in cauza si de a propune suspendarea temporara a exceptarii de la regimul obligativitatii vizelor pentru cetatenii din tarile terte vizate, pentru o perioada de 12 luni.

In temeiul regulamentului european, insa, Comisia a aratat ca trebuie sa tina seama de consecintele politice, economice si administrative ale suspendarii exceptarii de la regimul obligativitatii vizelor asupra relatiilor externe ale UE si ale statelor sale membre. In plus, la momentul adoptarii mecanismului revizuit, 21 de state membre au subliniat intr-o declaratie faptul ca "institutiile competente ale Uniunii sunt obligate, anterior oricarei propuneri sau decizii, sa efectueze o analiza aprofundata si sa tina seama de eventualele consecinte politice negative care ar putea rezulta din astfel de propuneri sau decizii".

 • In 12 aprilie 2016, Comisia Europeana a constatat lipsa de reciprocitate in privinta vizelor, in conditiile in care regulamentul european mentionat prevede introducerea regimului de vize pentru cetatenii statelor terte, in astfel de cazuri. Executivul comunitar avea atunci termen sa reactioneze ca urmare a faptului ca SUA si Canada impuneau un regim strict de vize cetatenilor din Romania, Bulgaria si alte state membre UE, in conditiile in care cetatenii americani si canadeni se bucura de libera circulatie in Uniunea Europeana. Numai ca si atunci Comisia a invitat Parlamentul European si statele membre UE (Consiliul UE) sa decida daca se va  impune sau nu un regim de vize cetatenilor americani si canadieni care vor sa intre pe teritoriul Uniunii Europene. Practic Comsia a refuzat si atunci sa declanseze procedura de impunere a vizelor pentru americani, invocand riscuri economice asupra turismului sau transporturilor din UE.


 • In urma acestei miscari a Comisiei Europene, in 2 martie 2017 Parlamentul European i-a solicitat acesteia sa declanseze procedura prin care statele membre UE sa impuna la randul lor un rgim de vize strict cetatenilor americani care vor sa calatoreasca in UE. Asa a aparut practic raspunsul de marti, 2 mai, al Comisiei Europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3590 vizualizari

 • +4 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 mai 2017, 21:12)

  [anonim]

  • -2 (6 voturi)    
   Uniunea Europeană nu e o singură țară (Miercuri, 3 mai 2017, 3:54)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui

   și nu poate cere Statelor Unite să o recunoască drept o singură țară. Pentru că de fapt la asta se rezumă problema.

   Tratamentul în privința vizelor se stabilește pentru fiecare țară în parte, iar Uniunea Europeană chiar e compusă din mai multe țări. Pe care Statele Unite le evaluează separat, când stabilește regimul vizelor.
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 mai 2017, 11:15)

    [anonim] i-a raspuns lui Harald

    • 0 (0 voturi)    
     Absolut incorect (Joi, 4 mai 2017, 13:12)

     Gabi Sorocianu [utilizator] i-a raspuns lui

     Germania negociaza cu SUA in numele Uniunii Europene, ceeace este cu totul altceva.
     Trump, in naivitatea lui, a intrebat daca SUA poate avea un tratat economic cu Germania si "ticaloasa" Merkel i-a raspuns ca trebuie sa discute cu Uniunea Europeana aceasta chestiune, da' daca vrea mai multe detalii, il poate ajuta.
     Merkel a mai declarat, "in nemernicia ei", ca pune drepturile cetatenilor europeni inantea profitului economic cand a venit vorba de Brexit si nu a precizat sa fi fost vorba numai de cetatenii germani.
     Asa ca, oricum te-ai suci, Uniunea Europeana ne apara drepturile, nu gasca lui Dragnea.
     Intreaba-l pe Dragnea de ce romanii nu au aceleasi drepturi in Uniunea Europeana ca germanii, de exemplu, sa afli cat de sorosista e Germania.
  • -3 (3 voturi)    
   perfect adevarat (Miercuri, 3 mai 2017, 10:16)

   CrisanLucian [anonim] i-a raspuns lui

   suntem de rangul 2...nici acces la schengen,nici cu drepturi egale.Dublu standard sustinut de Bruxelles.Sa vedeti ce conditii vor accepta la Brexit..romanii ,bulgarii,polonezii si altii vor zbura din regat, in timp ce altii o vor duce linistit
 • +6 (6 voturi)    
  xxxx (Marţi, 2 mai 2017, 22:48)

  XXXXL [anonim]

  de comisii si rezolutii de-astea avem si noi....
  treaba e ca tot ramanem in gard....
 • -2 (16 voturi)    
  Solutia (Marţi, 2 mai 2017, 22:48)

  BogdanMelinte1 [anonim]

  Propun ajungerea la un consens: ridicarea vizelor nu trebuie facuta pentru cetatenii romani, de pilda propagandacilor rusi ca Mazeta, trollilor, si lacheilor postaci ai psd-ului si ai lui Putin sa nu le fie ridicata nicio viza, ba sa le fie restrictionat accesul in USA pentru ca prostia lor afecteaza siguranta publica.
  • +1 (1 vot)    
   * (Marţi, 2 mai 2017, 23:20)

   BogdanMelinte1 [anonim] i-a raspuns lui BogdanMelinte1

   *nu trebuie facuta pentru toti cetatenii romani
  • +3 (7 voturi)    
   Nu vede, n-aude... (Miercuri, 3 mai 2017, 0:39)

   Gabi Sorocianu [utilizator] i-a raspuns lui BogdanMelinte1

   Orice decizie luata de Uniunea Europeana nu poate fi decat ticaloasa, birocratica si abuziva pentru Mazeta/Matzeta si toti pacalicii lui Putin.
   Ce mai conteaza ca UE pune interesul cetatenilor romani inaintea celui economic? Ea, Uniunea, trebuie sa piara c-asa vrea gaspadin Putin.
   Acestia sunt angajatii Uniunii Eurasiatice: patrioti la greu.
   • +3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 mai 2017, 7:13)

    [anonim] i-a raspuns lui Gabi Sorocianu

    • 0 (0 voturi)    
     Iti dau minus (Joi, 4 mai 2017, 13:03)

     Gabi Sorocianu [utilizator] i-a raspuns lui

     Romania trebuie sa atinga standardul pentru a fi primita in Spatiul Schengen si pentru a adopta la moneda unica.
     Daca esti inginer, cu siguranta ai si o diploma in spate pentru a certifica acest fapt, diploma care iti da dreptul sa profesezi. Diploma inseamna mii de ore la cursuri, seminarii si laborator, zeci de examene, studiu la greu si tot asa.
     Pentru ca nu am meritat (nu ne-am incadrat in standard) pentru a fi membri ai Uniunii Europene, acum avem MCO pe cap si un PSD inca la butoane.
     Cu toate acestea "ipocrita" Uniune Europeana sustine drepturile cetatenilor romani oriunde in lume si incurajeaza Romania sa se califice pentru a intra in Spatiul Schengen si a adopta moneda unica.
     Esti pacaliciul lui Putin pentru ca ai pus botu' la vrajeala lui.
     Multumit?
 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 mai 2017, 8:24)

  [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 mai 2017, 11:14)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • 0 (0 voturi)    
    De unde nu-i... (Joi, 4 mai 2017, 13:19)

    Gabi Sorocianu [utilizator] i-a raspuns lui

    ...nici Dumnezeu nu cere.
    Poate ca tu esti neegal, ca-ti miroase urat tare Uniunea Europeana, insa majoritatea romanilor nu au niciun complex de inferioritate cand, traiesc, invata, sau muncesc in Uniunea Europeana.
    Ipocriti sunt cei care nu vad cum s-a schimbat Romania in numai 10 ani de la aderare.
    Cati ani aveai acum 20 de ani, ne-ipocritule, sa poti face diferenta?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by