Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti, denunta modul in care Ministerul Cercetarii a schimbat componenta consiliilor consultative care guverneaza domeniul cercetarii si anunta ca e posibil ca, impreuna cu celelalte mari universitati din tara, sa atace in contencios administrativ deciziile.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Presupun ca exista anumite conditionari politice, un factor politic care a intervenit in ultima vreme in deciziile din Ministerul Cercetarii", a declarat Mircea Dumitru pentru HotNews.ro.

Mircea Dumitru a condamnat si scoaterea profesorilor si cercetatorilor de la universitati straine din procesul de evaluare a proiectelor de cercetare din Romania. "Colegii mei de la Universitatea Bucuresti au avut discutii cu colaboratorii din straintate, romani sau straini, si toata lumea e extrem de ingrijorata de acest proces si de rezultatele care ar putea duce la destructurarea cercetarii romanesti".

Rectorul Universitatii Bucuresti a anuntat ca, pe langa scrisoarea deschisa adresata premierului Grindeanu, prin care cer anularea masurilor si demiterea ministrului Serban Valeca, cele cinci mari universitati din Consortiul Universitaria (Universitatea Bucuresti, UBB Cluj, Universitatea AI Cuza Iasi, Universitatea de Vest Timisoara si ASE) se vor adresa presedintiei si Parlamentului, dar si Comisiei Europene.

Reamintim ca ministrul Cercetarii, Serban Valeca, a schimbat luni din temelii componenta a patru institutii esentiale in domeniu: au fost scosi toti cercetatorii romani de la universitati straine, au fost scosi multi reprezentanti ai marilor universitati romanesti, iar in noile consilii si-au gasit locul un cercetat penal, un consilier local PSD, sindicalisti si sinecuristi din diverse academii.

O zi mai tarziu, HotNews.ro a aratat ca acelasi ministru a instituit un embargo pentru evaluatori straini si a impus utilizarea aproape exclusiva a evaluatorilor romani in proiectele de cercetare in valoare de 873 de milioane de lei.