94% dintre subiectii unui sondaj realizat de IRES afirma ca, daca ar avea un copil nou-nascut ar alege sa-l vaccineze, in timp ce 5% ar alege sa nu faca acest lucru.

VaccinFoto: MorgueFile.com

Potrivit acestui sondaj, realizat pe un numar de 1.011 persoane adulte, in perioada 18-19 aprilie, 87% dintre cei intervievati considera ca afirmatia ca "beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile reactiilor adverse" este adevarata (procentul creste odata cu inaintarea in varsta a participantilor la studiu). In schimb, potrivit unui comunicat al institutului de sondare remis HotNews.ro. doar 64% dintre respondenti considera ca afirmatia "reactiile adverse ale vaccinurilor sunt mai mari decat beneficiile acestora" este falsa.

83% dintre respondenti considera ca imunizarea cu vaccinurile din Schema Nationala de vaccinare este un lucru bun dar 15% dintre ei cred ca unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. La acestia se adauga 1% din esantion, care cred ca vaccinarea este un lucru rau pentru copii.

Procentul celor care au opinii favorabile vaccinarii este in crestere odata cu varsta respondentilor, iar o proportie mai mare de intervievati care cred ca unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii gasim in regiunile de sud ale tarii (Sud, Bucuresti, Dobrogea).

Aproape trei sferturi dintre participantii la studiu cred ca obligatia de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile si riscurile vaccinurilor este in primul rand a medicilor de familie (72%), iar aceasta opinie este impartasita de un procent mai mare de respondenti cu studii superioare comparativ cu cei care au studii medii si elementare. Doar o cincime dintre intervievati cred ca este, mai degraba, datoria parintilor sa se informeze cu privire la acest aspect (22%).

Conditionarea in unele tari a admiterii copiilor la scoala doar cu dovada vaccinarii complete este considerata drept un lucru bun de 83% dintre respondenti si drept un lucru rau de unul din zece intervievati.

In Transilvania si Banat se poate observa procentul cel mai mare de intervievati care spun ca nu si-au vaccinat copiii cei mai mici conform schemei nationale.

Principalele cauze pentru care rata vaccinarii a scazut in Romania, in ultimii ani, conform celor intervievati, sunt acelea ca lipsesc vaccinurile (27%) si ca au fost mediatizate unele cazuri de imbolnaviri in urma vaccinarii (27%). Printre alte cauze sunt mentionate parerile personale ale parintilor (17%), campaniile anti-vaccinare promovate de anumite personalitati publice (10%), dar si slaba calitate a informarii parintilor (7%).

Doar 39% dintre persoanele intervievate au auzit de proiectul legii vaccinarii, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, . O parere buna sau foarte buna au despre proiectul acestei legi 78% dintre cei care au auzit de ea si o parere proasta sau foarte proasta - 8%. Pe masura ce creste varsta respondentilor, creste si proportia celor care au pareri bune despre actul normativ.

Sanctiuni pentru nevaccinare?

Un procent ridicat dintre participantii la cercetare considera ca una dintre sanctiunile pentru parintii care nu isi imunizeaza copiii conform Schemei Nationale de vaccinare ar trebui sa fie primirea de amenzi (36%), in timp ce 33% se pronunta pentru suportarea cheltuielilor in caz de imbolnavire.

O cincime dintre intervievati cred ca fiii/fiicele acestor parinti nu ar trebui primiti in colectivitate, iar 11% cred ca astfel de parinti ar trebui sa fie acuzati de rele tratamente aplicate minorului.

18% dintre participantii la cercetare cred ca parintii care nu-si vaccineaza copiii conform respectivei scheme nu ar trebui sanctionati, intrucat nevaccinarea este un drept al lor.