Presedintele Traian Basescu a afirmat joi la sedinta de bilant a CSM, ca, potrivit Constitutiei, presedintele este cel care decide un ministru, premierul putand doar sa faca propuneri. Traian Basescu a afirmat, inca o data, ca nu va accepta sa o numeasca pe Norica Nicolai in fruntea Ministerului Justitiei. El spune ca vrea un bun specialist si un om cu o morala ireprosabila in fruntea MInisterului Justitiei si nu va ceda presiunilor. " Nu voi accepta sa numesc un ministru al Justitiei care nu are o cariera profesionala si o morala ireprosabila".

  • In ceea ce priveste CSM, Traian Basescu spune ca acest Consiliul are parghiile necesare pentru a controla sistemul de justitie, insa acuza CSM ca ar accepta, in mod tacit, incalcarea independentei justitiei: " Am senzatia ca vorbiti despre independenta, dar va cautati stapan.V-o calcati singuri. Acceptati tacit sa se incalce Constitutia si sa nu treaca actele pe la dumneavostra, sa le dati aviz. Tacit acceptati, fara sa sesizati Curtea Constitutionala. Trebuie sa va spun ca in aceeasi situatie este CSAT, drept pentru care eu am sesizat Curtea Constitutionala, fara sa-mi fac complexe daca am mai sesizat Guvernul sau nu, pentru ca eu nu trebuie sa-l sesisez, exista o lege si o Constitutie. Am sa va spun – si v-o spun cu oarecare regret, dar si cu martori, adica am pe cineva care poate sa va confirme acest lucru. Pentru mine a fost... si atunci am spus, oamenii astia nu-si doresc independenta."
  • Presedintele a insistat asupra faptului ca evaluarea individuala a magistratilor ar trebui sa devina o prioritate si sa fie facuta anual. Traian Basescu spune ca sefii de Parchete si de instante ar trebui evaluati anual pentru ca lucrurile sa mearga. "Pe noi, oamenii politici, electoratul ne evalueaza odata la 4 ani. Pe voi cum va evalueaza cei care v-au ales aici?" a intrebat presedintele. El a aratat ca pana acum nu s-a facut nicio evaluare a magistratilor si ca, in lipsa unei evaluari individuale, nici evaluarea globala nu va iesi bine.
  • Seful statului  le-a atras atentia membrilor CSM ca pe umerii lor atarna responsabilitatea pentru justitie: "Nu va iarta nimeni de responsabilitatea pentru justitie. Nu ministrul este cel care face justitia, nu ministrul Justitiei. Dumneavoastra o faceti. Ministrul nu are atributiuni decat sa faca legi. Ca le face bune, proaste, atata timp cat legile se aplica asa cum sunt ele, proaste, responsabilitatea e la cei care au facut legile. Dar legile nu se aplica, cand justitia nu-i performanta."
  • Traian Basescu a amintit si faptul ca nivelul coruptiei este foarte ridicat: "In mandatul meu, in tot ce a tinut de mine pana acum, am respectat principiul legat de coruptie – toleranta zero! – si nu mi-am permis niciodata sa ma erijez in a fi judecator si sa spun "pe acest domn ministru nu-l voi trimite in ancheta". Pentru ca, atata timp cat un procuror nu ma sesizeaza, de unde pana unde devin eu judecator si spun: "nu, nu nu-i cazul, nu aprobam urmarirea penala pentru acest domn important". Deci, in niciun caz nu sunt un politician care sa vorbeasca întâmplător despre justiţie, dar avem arme diferite. Unul din marile mele obiective - si o spun fara sa incerc sa fac politica - a fost ca eticheta pentru Guvernul Tariceanu vizavi de coruptie sa nu fie aceeasi care a fost la sfarsitul mandatului din 2004 pentru Guvernul Adrian Nastase, si va asigur ca o sa reusesc. Dar, instrumentul meu ca politician, dincolo de putinele lucruri pe care pot sa le fac ca presedinte, este cuvantul; al dumneavoastra este legea. Nu-mi reprosati ca vorbesc despre coruptie, pentru ca e o realitate. Nu-mi cereti liniste ca la adapostul linistii lucreaza hotii."
  • Seful statului a criticat si faptul ca lucrurile in justitie se tergiverseaza inexplicabil de mult si a aratat ca CSM a primit, anul trecut, 10.820 de sesizari, din care 4.400 au fost considerate de Cotroceni serioase si intemeiate. "Din 4.400 de sesizari, doar 750 sunt solutii contestate. 2.700 vizeaza tergiversari, termene si proceduri".
  • Dupa discursul dur, Traian Basescu a glumit, la final, spunand: "Am inteles ca de interes public este si ceea ce discut cu sotia. N-as vrea sa va spun cateva lucruri pe care le discut cu sotia, desi inteleg ca este de interes public, legat de justitie. Daca vreti, va dau o proba acum. Spre exemplu, ii spuneam sotiei: Domnule, uita-te si tu, ai vazut la Mona Musca intr-o luna i s-a dat verdictul de politie politica in instanta, pe cand la domnul Voiculescu de doi ani nu intra nimeni”.  Asta discut eu cu sotia, nu este un repros."