Romanii care vor sa calatoreasca in Bulgaria sunt avertizati de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ca pana joi, la ora 17.00, va fi oprita circulatia pe ambele sensuri ale autostrazii HEMUS, pe sectorul de drum care leaga Sofia de Yablanitsa (segment al rutei Sofia - Ruse), in zona limitrofa a tunelului Vitiniya, din cauza unor lucrari, potrivit News.ro.

MAE a transmis, marti seara, ca Agentia "Infrastructura Rutiera" din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din Bulgaria a anuntat pe site-ul sau ca pana la data de 27 aprilie, ora 17.00, se opreste circulatia pe ambele sensuri pe autostrada HEMUS, pe sectorul de drum care leaga Sofia de Yablanitsa (segment al rutei Sofia - Ruse), in zona limitrofa a tunelului Vitiniya, din cauza unor lucrari de reparatii a echipamentelor de siguranta.

Astfel, autovehiculele care se deplaseaza dinspre Sofia catre Varna sau Ruse si, respectiv, dinspre Ruse sau Varna catre Sofia vor circula pe urmatoarele trasee de ocolire prestabilite: pe sensul de mers dinspre Sofia catre Ruse sau Varna, circulatia va fi deviata de la nodul rutier "Vitinska reka" de la kilometrul 30 al autostrazii pe drumul I-1 Sofia - Botevgrad, iar la legatura temporara din dreptul kilometrului 35 va fi redirijata pe autostrada HEMUS. Cei care calatoresc catre Sofia dinspre Ruse sau Varna vor fi deviati in dreptul kilometrului 35 prin legatura temporara pe drumul I-1 Botevgrad - Sofia. Circulatia se va conecta din nou la autostrada la intersectia "Vitinska reka" din dreptul kilometrului 30.

Pentru autocamioanele cu masa de peste 12 tone au fost prestabilite urmatoarele trasee ocolitoare: traseul obligatoriu pentru mijloacele care se deplaseaza pe directia Vidin-Sofia din regiunile Vidin, Montana si Vratsa catre Sofia este drumul I-1 - drumul II-16 prin satul Rebarkovo-Svoge-Sofia; traseul alternativ pentru mijloacele de transport care se deplaseaza din regiunile Gabrovo, Veliko Tarnovo si Ruse catre Sofia este drumul I-5 Byala-Veliko Tarnovo - drumul II-55 Pasul Republicii-autostrada TRAKIA-Sofia; traseul alternativ pentru mijloacele de transport care se deplaseaza din regiunile Lovech si Pleven catre Sofia este: drumul II-35 Lovech-Pleven, drumul II-13 Pleven-Kneja-Borovan, drumul II-15 Borovan-Vratsa, drumul I-1 Vratsa-sat Rebarkovo, drumul II-16 sat Rebarkovo-Svoge-Sofia.

Informatii despre starea actuala a drumurilor se pot obtine de pe aplicatia gratuita LIMA (in prezent doar in limba bulgara)https://lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agentiei "Infrastructura Rutiera" -www.api.bgsi non-stop de la numarul de telefon local 070013020.

In cadrul Agentiei "Infrastructura Rutiera" functioneaza pe parcursul intregului an 2017, in regim non-stop, Centrul Situational, care colecteaza si sintetizeaza datele privind situatia drumurilor publice.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Sofia: +35929712858 si +35929733510, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Sofia: +359879440758, mai precizeaza MAE.

viewscnt