Cele mai mari cinci universitati din Romania avertizeaza in legatura cu "derapajele" din Educatie

de RH     HotNews.ro
Luni, 24 aprilie 2017, 19:19 Actualitate | Esenţial


Cele mai mari cinci universitati din Romania, reunite in consorțiul "Universitaria", avertizeaza intr-un comunicat in legatura cu derapaje din sistemul educational si cer depolitizarea conducerii Consiliul Național al Rectorilor. Cele cinci universitati mai cer sa fie implicate in elaborarea noii legi a Educatiei si protesteaza fata de lipsa de reprezentativitate din consiliile consultative ale Ministerului Cercetării.

Cele cinci institutii de invatamant superior si cercetare reunite in Consortiul Universitaria sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București. Conducerea consortiului s-a reunit la Tulcea în perioada 20-23 aprilie.

Comunicatul integral:

Consorțiul „Universitaria” atrage public atenția asupra unor derapaje existente la nivel național cu privire la câteva situații cu impact major asupra învățământului superior și cercetării din România.

În cadrul dezbaterilor, rectorii și președinții senatelor universitare au luat în discuție relația dintre Consorțiu și Consiliul Național al Rectorilor. În acest sens, conducerile universităților membre ale Consorțiului „Universitaria” solicită public CNR depolitizarea conducerii acestei structuri, astfel încât Consiliul să fie reprezentantul exclusiv al mediului universitar românesc, departe de influențe de natură politică. Nu în ultimul rând, membrii Consorțiul „Universitaria” solicită modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor CNR prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități în funcție de numărul de cadre didactice, studenți și de activitatea de cercetare. Ca atare, Consorțiul „Universitaria” consideră necesar un demers rapid în acest sens, după care Consorțiul poate decide revenirea în structura Consiliului Național al Rectorilor.

Conducerea Consorțiului reiterează fermitatea sa în susținerea, în spațiul public și în cel academic, a performanței și a competitivității în mediul universitar românesc și intransigența sa în privința necesității adoptării unei strategii universitare naționale unitare, bazată pe standardele unei educații de calitate.

Totodată, plenul Consorțiului solicită public Ministerului Educației Naționale implicarea Consorțiului „Universitaria”, prin reprezentanții săi, în întreg procesul de elaborare a noii legi a educației, anunțată ca demers al MEN. Membrii Consorțiului vor elabora o serie de documente de politici publice, care să vină cu soluții de viziune asupra educației naționale.

Mai mult, conducerile celor cinci universități solicită Ministerului Educației Naționale asigurarea unui proces riguros de evaluare a școlilor doctorale, bazat pe o metodologie robustă. Consorțiul „Universitaria” consideră necesară implicarea necondiționată a reprezentanților săi în elaborarea metodologiei de evaluare a școlilor doctorale, astfel încât să se asigure atât mecanismul transparenței și al consultării publice, cât și valoarea adăugată certă, pe care universitățile membre ale Consorțiului „Universitaria” o pot oferi.

Pe de altă parte, cele cinci universități componente ale Consorțiului „Universitaria”, cele mai reprezentative la nivel național, își exprimă o reală îngrijorare cu privire la faptul că noile consilii consultative ale Ministerului Cercetării și Inovării sunt departe de a asigura o reprezentativitate reală a sistemului de cercetare din România. Astfel, în condițiile în care cele cinci instituții de învățământ superior realizează cea mai solidă activitate de cercetare și au un număr însemnat de studenți și de cadre didactice, reprezentarea acestora este de sub 10% din întreaga componență a consiliilor.

Rectorii și președinții de senat ai universităților din cadrul consorțiului „Universitaria” atrag atenția asupra subfinanțării sistemului național de educație, fapt care generează un impact major asupra competitivității României în plan internațional.

Recenta alocare a locurilor bugetate pentru admiterea la licență 2017 a dezavantajat unii membri ai Consorțiului „Universitaria”, care consideră că nu există justificare pentru această decizie arbitrară a Ministerului Educației Naționale.

Studenții reprezentanți ai celor 5 universități din Consorțiul „Universitaria”, prezenți la Tulcea, solicită imperativ Ministerului Educației Naționale și celorlalte instituții abilitate transmiterea Registrului Matricol Unic către Ministerul Transporturilor, în vederea asigurării facilității de achiziționare online a biletelor de tren de către studenți, precum și dezvoltarea Programului „Euro 200”, prin ridicarea pragului financiar de la 150 lei la 578 lei.

În cadrul întâlnirii de la Tulcea, Banca Comercială Română și-a reafirmat angajamentul de parteneriat cu universitățile membre și întreg Consorțiul „Universitaria”, în vederea demarării unui proiect axat pe implicarea instituțiilor academice în formularea de direcții și politici de dezvoltare sustenabilă a României.

Consorțiul „Universitaria” va aduce la cunoștință Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Consiliului Național al Rectorilor concluziile și deciziile luate la întrunirea de la Tulcea.7372 vizualizari

 • -4 (6 voturi)    
  Piata face ce vrea cererea (Luni, 24 aprilie 2017, 19:40)

  Lucius Cornelius Sulla in coasta [utilizator]

  Ori cererea zice ca elevul roman vrea diploma nu pregatire.
  • +1 (1 vot)    
   Ai gindit mult pina sa scoti chestia aia? (Marţi, 25 aprilie 2017, 10:32)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Lucius Cornelius Sulla in coasta

   Piata face ceea ce-i cere fuga dupa profit, adica ceea ce se cere. Degeaba pregatesti tu zeci de mii de economisti la ASE daca n-are nimeni nevoie de ei. Vor sfirsi vinzatori prin supermarket. De aia tre sa intelegi intii ce se cere (sau sa intrebi companiile), si sa-ti ajustezi "productia" de licentiati proportional cu ce se cauta pe piata.
 • +2 (2 voturi)    
  foarte bine (Luni, 24 aprilie 2017, 23:07)

  sile1 [utilizator]

  Era cazul ca mai demult sa se ia atitudine in legatura cu derapajele din domeniul educatiei.

  Oricum.mai bine mai tarziu decat niciodata !
 • +1 (1 vot)    
  Dar Politehnica ... (Marţi, 25 aprilie 2017, 8:10)

  Dragos2 [utilizator]

  din Bucuresti ce zice? Nu zice nimic, fiindca e la mana Abramburicii.
 • 0 (0 voturi)    
  In sfirsit aud si ceva decent de la universitati (Marţi, 25 aprilie 2017, 10:32)

  bogdan1477 [utilizator]

  Pina acum tot ce auzeam erau salariile mici si subfinantarea.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version