Sute de persoane au participat, duminica seara, la ceea ce organizatorii au numit "cel mai mare schimb de carti", eveniment conceput in scop caritabil, dar si pentru a promova lectura, scrie Agerpres. A cincea editie "Noaptea Cartilor Deschise" este organizata in Parcul Coltea din Bucuresti, in intervalul orar 20:00-24:00, pentru a celebra Ziua Internationala a Cartii.

De altfel, cu un sfert de ora inainte de inceperea "regulamentara" a manifestarii, in ciuda ploii marunte, cateva zeci de persoane asteptau la coada sa le vina randul pentru a dona volume vechi din propria biblioteca in schimbul unor carti noi. Unii au venit cu volumele in plase ori chiar in mici genti pe rotile.

Anul acesta, cititorii care au oferit o carte din propria biblioteca au primit la schimb o carte noua de la editura Litera, initiator al evenimentului.

Cartile stranse in cadrul campaniei vor fi donate catre cinci biblioteci scolare defavorizate din Dambovita, Olt, Vaslui, Salaj si Bucuresti. Dupa ce vor fi sortate, cartile vor fi transportate, prin intermediul unei firme de curierat, la bibliotecile beneficiare, au declarat reprezentantii editurii.

"Pentru prima data am decis ca participantii sa vina sa contribuie si ei cu ceva si cu ce poti sa contribui mai frumos decat sa ajuti niste copii din niste scoli defavorizate?", a precizat directorul executiv al editurii Litera, Marin Vidrascu.

Printre cartile donate s-au regasit titluri de Mihail Sadoveanu, Titu Maiorescu, clasicul volum "Ciocoii vechi si noi", de Nicolae Filimon, basme celebre din literatura universala sau inedite carti de stiinte, precum "Matematica distractiva".

Dupa schimbul de carti, seara cititorilor pasionati continua cu o invitatie inedita din partea Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Participantii la Noaptea Cartilor Deschise pot privi cerul si stelele prin telescopul Observatorului si la indrumarea specialistilor. Biletul de intrare, in intervalul orar 20,00 - 1,00, in noaptea de duminica spre luni, il reprezinta cartea de la Litera insemnata cu logo-ul Noaptea Cartilor Deschise.

"La fiecare eveniment am incercat sa aducem ceva langa o carte. Acum trei ani a fost o lanterna, pentru ca era 'Noaptea cartilor deschise', acum doi ani a fost o carte, dupa care a fost un film si acum ne-am decis sa ne uitam impreuna cu cartile la stele", a spus Vidrascu.

Potrivit acestuia, Litera a adus la evenimentul de duminica "intre 6.000 si 10.000 de carti", in functie de numarul de participanti la manifestare.

Cartile oferite in schimbul donatiilor cititorilor reprezinta o selectie a celor mai bune colectii Litera de fictiune, non-fictiune si carti pentru copii, au aratat reprezentantii editurii. De altfel, in timpul evenimentului, logo-ul manifestarii a fost proiectat pe cladirea de vizavi a Universitatii din Bucuresti.