Ministerul Sanatatii a anuntat sambata ca a inceput procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel incat sa fie asigurat necesarul de doze la nivel national pentru imunizarea copiilor, anunta Agerpres. Dozele de vaccin impotriva rujeolei au fost deja blocate in depozite si a inceput distributia vaccinului tetravalent si hexavalent in tara, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Potrivit acestuia, masura luata de Ministerul Sanatatii este justificata din motive de sanatate publica: "In acest sens, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, acest pas fiind necesar deoarece limitarea exporturilor poate fi considerata o ingradire a liberei circulatii a marfurilor in spatiul Uniunii Europene. Masura luata acum de Ministerul Sanatatii este justificata din motive de sanatate publica. In paralel, Ministerul Sanatatii a solicitat Agentiei Nationale a Medicamentului sa notifice distribuitorii de medicamente in legatura cu aceasta decizie, iar dozele de vaccin impotriva rujeolei au fost deja blocate in depozite", se precizeaza in comunicat.

Ministerul Sanatatii a finalizat procedurile pentru achizitionarea vaccinului tetravalent si hexavalent si a inceput distributia lor in tara. De asemenea, este in curs de finalizare procedura de achizitie de urgenta a vaccinului impotriva rujeolei, urmand sa fie achizitionate 109.000 de doze.

"Legea vaccinarii, care este acum in dezbatere publica, va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va impune Ministerului Sanatatii asigurarea in depozitul national a unui stoc de rezerva de vaccinuri si consumabilele aferente cel putin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni", se mai arata in comunicat.