Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) anunta, joi, ca va relua, din 1 mai, tratamentul fara interferon, in prezent desfasurandu-se etapa finala a procesului de pregatire a reluarii prescrierii retetelor pentru hepatita cronica virala C. Contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C sunt pentru 10.000 de pacienti eligibili, precizeaza CNAS, potrivit News.ro.

CNASFoto: cnas.ro

CNAS transmite ca a semnat contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C pentru 10.000 de pacienti eligibili, urmand sa se finalizeze elaborarea si publicarea protocoalelor terapeutice.

Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective.

"Mentionam ca un alt contract cost-volum-rezultat pe aceeasi arie terapeutica, semnat in urma cu o luna, vizeaza alti 2.000 de pacienti eligibili cu ciroza decompensata, medicamentul fiind deja inclus in Lista aprobata prin HG nr.178/04.04.2017", arata reprezentantii CNAS.

Noua etapa de tratament pentru hepatita cronica virala C vizeaza: 9.700 pacienti cu fibroza F3 si F4 (ciroza compensata), cu fibroza F2 asociata cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majora, precum si personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei; 250 pacienti cu insuficienta renala aflati in dializa, stadiile de fibroza F2, F3 si F4 (ciroza compensata); 50 pacienti cu transplant hepatic si 2.000 pacienti cu ciroza decompensata.

Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum+Ombitasvirum+Paritaprevirum+Ritonavirum pentru primele doua grupe de pacienti mentionate si cu DCI Ledipasvirum+Sofosbuvirum pentru celelalte doua grupe de pacienti.

Reprezentantii CNAS precizeaza ca, dupa succesul tratarii fara interferon a 5.860 de pacienti, in cadrul primului contract cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C, contract finalizat la 1 noiembrie 2016, negocierea si semnarea noilor contracte cost-volum-rezultat, tintind un numar semnificativ mai mare de pacienti pe aceeasi arie terapeutica, a reprezentat o prioritate.

CNAS mai arata ca a fost autorizata prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2017 sa incheie contracte in limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

"Includerea treptata in tratament a pacientilor cu hepatita cronica virala C este necesara in conditiile in care efortul bugetar este mare. Contractele cost-volum-rezultat reprezinta un mecanism care permite eficientizarea acestui efort in beneficiul pacientilor, urmarindu-se astfel reducerea incidentei afectiunii respective in Romania, in concordanta cu obiectivul prevazut in programul de guvernare", a declarat Marian Burcea, presedintele CNAS.