Lumina Sfanta de la Ierusalim a fost adusa la Bucuresti, sambata seara, de catre delegatia Patriarhiei Romane, urmand sa fie impartita in toata tara credinciosilor care vor fi prezenti in biserici la slujba de Inviere.

Lumina Sfanta de Pasti, adusa de la IerusalimFoto: basilica.ro

Sambata seara, pe Aeroportul "Henri Coanda" a aterizat avionul ce a adus de la Ierusalim Lumina Sfanta, care va fi impartita milioanelor de credinciosi in aceasta noapte, scrie News.ro.

Lumina aprinsa la Sfantul Mormant a fost preluata de o delegatie a Patriarhiei Romane condusa de PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care a adus-o la Bucuresti cu un avion inchiriat.

La Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni au asteptat reprezentanti ai eparhiilor sa ia Lumina Sfanta pentru a o imparti credinciosilor la slujba de Inviere.

De la Aeroportul International "Henri Coanda", Lumina de la Ierusalim va fi dusa si in Transilvania si in Banat, cu doua avioane - unul va ateriza la Cluj-Napoca ( de unde Lumina va fi dusa la Sibiu si Satu Mare), iar altul va ateriza la Timisoara. Alte doua avioane vor ateriza la Suceava si Bacau, pentru a duce Lumina Sfanta si in Bucovina si Moldova.

De asemenea, Lumina Sfanta va fi oferita la slujba de Inviere de Patriarhul Daniel clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala Patriarhala.

PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a spus ca in aceasta noapte Patriarhul si ierarhii tarii noastre se vor adresa credinciosilor cu indemnul "Veniti de primiti Lumina!". "Aceasta Lumina il reprezinta pe Mantuitorul Hristos, care ne-a spus: "Eu sunt Lumina lumii. Cel ce crede in mine nu va umbla intru intuneric, ci va avea lumina vietii"", a afirmat PS Timotei Prahoveanul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care a condus delegatia Patriarhiei Romane la Ierusalim, a precizat ca Lumina s-a aprins la Sfantul Mormant la ora 14.21, el explicand semnificatia acesteia: "In Biserica Sfantului Mormant, in Sambata cea Mare, la ceasul Vecerniei, pe care slujitorii ierusalimiteni o savarsesc pe la orele 13.00, Sfanta Lumina coboara in mormantul izvorator de viata. Astazi, la Ierusalim, Sfanta Lumina a coborat in Mormantul Sfant la orele 14.21. Aceasta lumina ne indeamna pe toti sa umblam ca fii ai luminii, rascumparand vremea, caci zilele grele sunt, dupa cum ne spun cuvintele Scripturii".

PSTimotei a mai spus ca Lumina Sfanta a venit in biserica innoita, pentru ca Biserica Sfantului Mormant a fost restaurata dupa 200 de ani.

"Biserica Sfantului Mormant a fost recent inuagurata dupa ample lucrari de restaurare, singurele lucrari din ultimii 200 de ani, pentru ca acesta biserica, fiind construita 1811, a fot renovata in timpul mandatului britanic, de atunci nu a mai fost restaurata. In ziua de 22 martie, bisericuta a fost inaugurata, iar acum, pentru prima data, in biserica a avut loc slujba de Vecernie si coborarea Luminii, in biserica innoita. Vreau sa va spun ca astazi in Biserica Sfantului Mormant s-a auzit cu putere salutul vestitor de biruinta - "Hristos a Inviat" si "Adevarat a Inviat", aratand, prin numeroasa prezenta a romanilor, dragostea lor fata de locurile sfinte, fata de Mantuitorul", a adaugat parintele episcop.

El a mai spus ca Patraihul Ierusalimului a transmis urari Patriarhului Daniel si credinciosilor romani care erau in numar mare la Ierusalim.

Delegatia BOR a participat pentru a noua data consecutiv la slujba Sfintei Lumini de la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

Sfanta Lumina de la Ierusalim este considerata cea mai clara dovada a dreptei credinte, cea mai evidenta dintre minunile crestine care se petrec in Biserica Ortodoxa.

Duminica, atat ortodocsii, cat si catolicii vor serba Pastile, la trei ani de la ultima praznuire comuna, din 20 aprilie 2014. Apoi, abia peste opt ani, adica in 20 aprilie 2025, Invierea Domnului va fi din nou sarbatorita in aceeasi duminica de ortodocsi si de catolici.