O delegatie a coompaniei finlandeze din industria de aparare Patria a facut o vizita in Romania pentru a-si reconfirma interesul de a contribui la dezvoltarea industriei romanesti de aparare prin intermediul programului lor de productie a blindatelor AMV 8X8. Vizita finlandezilor vine pe fondul informatiilor cum ca Ministerul Apararii nu ar mai vrea sa continue parteneriatul cu nemtii de la Rheinmetall pentru dezvoltarea si construirea unui transportor la uzina de la Moreni. Patria, unul din competitorii care s-au batut initial pentru contractul transportoarelor, anunta ca ofera transfer de tehnologie in Romania, ca vehiculele blindate AMV ar urma sa fie produse in tara si ca, astfel, o mare parte din bugetul investitit de statul roman va ramane in tara.

Patria AMV in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"In ultimele doua zile, o delegatie a diviziei terestre a companiei finlandeze din industria de aparare Patria, condusa de Mika Kari, Presedinte, Juha Simola, Prim Vice Presedinte si Markku Koivisto, Vice Presedinte a efectuat o vizita in Romania cu scopul de a confirma interesul de a contribui la dezvoltarea industriei romanesti de aparare prin intermediul programului lor de productie a blindatelor AMV 8X8", se arata intr-un comunicat al companiei remis HotNews.ro.

"Am purtat in ultimele zile mai multe discutii cu potentiali parteneri locali din industria de aparare alaturi de care sa producem aici, in Romania, blindatul AMV, un produs foarte apreciat de Armata Romana" a declarat Mika Kari, presedinte al companiei finlandeze. "Daca Patria va ajunge la o intelegere privind programul AMV 8X8, cea mai mare parte a investitiei pe care o va implica procesul de productie va ramane in Romania. Tocmai de aceea, consideram ca propunerea noastra pentru Guvernul Romaniei va fi eficienta din punct de vedere al costurilor si cu valoare adaugata pentru industria locala de profil".

Produsul pe care scandinavii de la Patria il propun pentru inzestrarea Armatei Romane este blindatul AMV 8X8, prezentat in detaliu anul trecut pentru fortele armate. La acel moment, Patria inca era in discutii cu statul roman pentru contractul transportoarelor blindate 8X8 destinat fortelor terestre. Aici un VIDEO cu Patria AMV testat intr-un poligon din Bucuresti.

Intre timp, in noiembrie 2016, Guvernul condus de Dacian Ciolos la acel moment a semnat o intelegere cu nemtii de la Rheinmetall - una dintre cele mai mari firme in domeniu - pentru dezvoltarea si productia unui blindat la uzina de la Moreni. Intelegerea ar viza productia unui numar de 600-700 de blindate 8X8, necesarul fortelor terestre.

Cu toate acestea, de la inceputul anului si pana in prezent au aparut informatii cum ca noul Guvern ar prefera sa nu mearga mai departe cu intelegerea Rheinmetall-Moreni si sa caute sa cumpere un prim lot de circa 90 de transportoare direct de afara, cu o parte de ansamblare integrata in tara. Zvonurile indica o posiblia achizitie de transportoare elvetiano-americane Mowag Piranha IIIC.

In acest context, Patria aminteste ca ofera vehicule blindate ce au fost deja alese de mai multe tari din lume precum Finlanda, Suedia, Polonia, Slovenia, Croatia, Emiratele Arabe Unite si Africa de Sud. Productia blindatelor AMV 8X8 va fi realizata local, cu ajutorul partenerilor romani, potrivit companiei. Acest tip de abordare faciliteaza un transfer de tehnologie si de cunostinte care va stimula dezvoltarea industriilor de aparare si civila din Romania, explica reprezentantii Patria.

"In primul rand, Romania va putea dobandi o independenta si o capacitate imediata de a raspunde unor eventuale crize datorita faptului ca va putea furniza servicii de mentenanta. In al doilea rand, capacitatile logistice vor fi sporite si imbunatatite. In al treilea rand, industria de aparare va dobandi abilitati de a dezvolta si de a adapta vehiculele in mod autonom. In plus fata de cele mentionate, impactul pozitiv se va resimti si la nivelul economiei romanesti prin stimularea serviciilor conexe generand implicit sute de noi locuri de munca intr-un sector care noi credem ca are potential de crestere", a declarat Markku Koivisto, Vice Presedinte al companiei finlandeze.

"Transferul de tehnologie este unul dintre atuurile principale ale companiei si cele mai recente povesti de succes includ tehnologizarea companiilor Rosomak SA din Polonia si DDSV din Croatia. Daca Patria va avea oportunitatea de a produse AMV-uri in Romania, in plus fata de transferul de tehnologie, o mare parte a bugetului alocat proiectului cu blindate AMV 8X8 va ramane in tara", se mai arata in comunicatul citat.

Ministerul Apararii a trimis marti Parlamentului o scrisoare prin care cere aprobarea unui memorandum privind demararea achizitiilor intr-o serie de programe de inzestrare cu armamente si echipamente in valoare totala de 9,3 miliarde de euro, potrivit unui document intrat in posesia HotNews.ro.

Pe partea de de transportoare, in memorandumul trimis in Parlament se detaliaza doar o prima etapa - achizitia a doar 94 de transportoare blindate 8X8 dintr-un total de 657 de cate ar avea nevoie Armata. Valoarea programului ar fi de 370 de milioane de euro.