Parchetul General anunta ca este de acord cu propunerile Ministerului Justitiei de modificare a codurilor penale si a levii privind executarea pedepselor.

Augustin LazarFoto: Captura YouTube

"In urma analizei si studiului proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, Ministerul Public apreciaza propunerile facute de Ministerul Justitiei ca fiind oportune si in acord cu deciziile Curtii Constitutionale", potrivit unui comunicat de presa.

Parchetul General precizeaza ca a emis un punct de vedere "ce contine observatii preponderent de tehnica legislativa."

MinistrulJustitiei, Tudorel Toader, a declarat joi,pentru News.ro, ca a trimis pachetul de legi privind justitia la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), precum si laMinisterulPublic, termenul pentru primirea eventualelorpropunerifiind 13 aprilie.

Ministrul Justitiei a anuntat, miercuri, ca a fost elaborat si va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale si a reafirmat ca nu va pune un prag pentru abuzul in serviciu, dar, "daca legiuitorul va aprecia pe parcurs sa impuna un prag, are libertatea sa o faca".

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, pentru punerea lor in acord cu deciziile Curtii Constitutionale. Modificarile vizeaza strict punerea de acord a codurilor cu deciziile Curtii Constitutionale, nimic mai mult, nimic mai putin", a spus ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a spus ca proiectul de lege nu prevede un prag pentru abuzul in serviciu, dar, "daca legiuitorul va aprecia pe parcurs sa impuna un prag, are libertatea sa o faca".

Intrebat ce modificari au fost facute in codurile penale prin proiectul de lege, Tudorel Toader a spus ca acestea sunt toate constatate dupa ce s-a facut un inventar al deciziilor CCR pronuntate si netranspuse.

Ministrul Justitiei a spus ca, printre modificarile la Codul penal se afla articolul 5, care se refera la aplicarea legii penale mai favorabile, articolul 159 alineatul 3 privind impacarea partilor, dar si, din procedura penala, lamurirea situatiei in care o persoana care a mai fost arestata poate fi din nou arestata preventiv.