Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis miercuri o cerere a fostului senator Dan Sova de sesizare a Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate a art. 297, coroborat cu art. 175 din Codul penal, care se refera la abuzul in serviciu savarsit de functionarii din regiile si companiile de stat, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Initial, magistratii care judeca dosarul "Turceni - Rovinari" au respins, pe 10 februarie, cererea lui Sova, insa completul de cinci de la Instanta suprema i-a admis acestuia apelul si a fost de acord cu sesizarea CCR. Decizia este definitiva.

La termenul din 10 februarie al procesului "Turceni - Rovinari", avocatul lui Sova, Aurel Ciobanu, a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate a articolului 297 din Codul penal, care reglementeaza infractiunea de abuz in serviciu, raportat la articolul 175 alin. 1 lit. c Cod penal, referitor la functionarii din regiile si companiile cu capital de stat.

Aurel Ciobanu a spus ca Dan Sova a fost trimis in judecata pentru o complicitate la abuz in serviciu, savarsit de Laurentiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Rovinari.

In opinia avocatului, proprietatea privata a statului este protejata diferit fata de cea a individului, iar un functionar dintr-o regie sau companie cu capital majoritar de stat, care a savarsit infractiunea de abuz in serviciu, este sanctionat mai dur comparativ cu alti functionari.

Art. 297, alin. (1) din Codul penal prevede: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".