Circulatia feroviara pe ruta Petrosani - Simeria ramane in continuare inchisa in zona statiilor Banita - Merisor, dupa ce un tren privat de marfa cu 16 vagoane a deraiat, iar doua persoane - mecanicul si ajutorul sau - au murit, iar calea ferata a fost avariata. Doua trenuri vor fi deviate duminica pe o ruta ocolitoare, in timp ce pentru alte cinci trenuri calatorii vor fi transbordati cu mijloace auto, a anuntat duminica CFR.

Accidentul feroviar de langa Petrosani, in urma caruia cei doi mecanici de locomotiva au murit, s-ar fi produs din cauza unei defectiuni la sistemul de franare al trenului de marfa, care a deraiat intre statiile Banita si Merisor.

O comisie mixta Procuratura/Agentia de Investigare Feroviara (AGIFER) ancheteaza accidentul.

"Din datele centralizate pana la aceasta ora (10:00 - n.r.) rezulta ca infrastructura feroviara este distrusa pe ambele fire, pe o distanta de aproximativ 200 metri. Dupa finalizarea anchetei se vor retrage ultimele doua vagoane, ramase pe sina, in statia Petrosani, iar personalul feroviar va consolida linia de cale ferata pentru a permite intrarea in zona a utilajelor de interventie", informeaza un comunicat al CFR.

Potrivit datelor actualizate, la ora 11.30, cele doua vagoane ramase pe sina au fost retrase in statia Banita.

"In acest moment se intervine cu o drezina pantograf pentru demontarea firului de contact, astfel incat sa se permita accesul si fixarea pe sol a trenurilor-macara", a anuntat CFR.

Pentru ridicarea vagoanelor rasturnate se va actiona cu trei trenuri-macara, doua de 250 tone si unul de 125 tone, precum si cu un tren cu vinciuri.

"CFR SA asigura continuitate in traficul feroviar pe zona respectiva, prin transbordarea pasagerilor cu mijloace auto - microbuze si autobuze - intre statiile Petrosani si Pui (si retur), calatorii fiind preluati din aceste statii de alte trenuri care circula pe aceleasi rute", mentioneaza oficialii companiei.

De asemeanea, pentru trenurile de lung parcurs (IR) care circula spre Arad traficul este redirectionat pe relatia Filiasi - Orsova - Timisoara - Arad, iar cele spre Simeria vor circula pana la Petrosani, cu transbordare auto Petrosani - Pui, calatorii fiind apoi preluati de alte trenuri care au traseu comun.

In cursul zilei de duminica, se va asigura transbordare cu mijloace auto pentru calatorii din cinci trenuri: IR 1835, IR 1836, IR 1824, R 2023, R 2024, iar trenurile IR 1821 si IR 1822 vor circula pe ruta deviata, prin Orsova.

Potrivit Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara, politistii au intocmit dosar penal pentru ucidere din culpa in cazul accidentului feroviar care a avut loc langa Petrosani si in urma caruia doua persoane, mecanici de locomotiva, si-au pierdut viata.

Unele vagoane deraiate au cazut intr-o rapa de aproximativ zece metri, traficul feroviar in zona fiind blocat.