Extremistii Szocs Zoltan si Beke Istvan, lideri ai gruparii 'Miscarea de Tineret 64 de Comitate' (HVIM) din Transilvania, au fost condamnati vineri de Curtea de Apel Bucuresti la 10 luni si 8 zile, respectiv 11 luni si 6 zile inchisoare cu executare, in dosarul in care sunt acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestarile de 1 Decembrie 2015 de la Targu Secuiesc, anunta Agerpres.

Szocs ZoltanFoto: hirmondo.ro

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Cei doi au fost trimisi in judecata de DIICOT pentru instigare la infractiunea de atentat contra unei colectivitati, savarsita in conditiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului si instigare la infractiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Instanta a schimbat incadrarea juridica din instigare la infractiunea de atentat contra unei colectivitati in tentativa la actiuni impotriva ordinii constitutionale, pentru care Szocs Zoltan si Beke Istvan au fost achitati de judecatori.

De asemenea, magistratii au schimbat incadrarea juridica din nerespectarea regimului materiilor explozive in folosirea materialelor pirotehnice fara drept, pentru care Szocs Zoltan a primit 10 luni si 8 zile inchisoare, iar Beke Istvan - 11 luni si 6 zile, ambele cu executare.

Instanta a constatat insa ca pedepsele au fost deja executate de catre cei doi, in perioada in care au stat in arest preventiv si arest la domiciliu.

Judecatorii au mai dispus confiscarea de la Beke Istvan a materialelor pirotehnice gasite la locuinta lui de procurorii DIICOT, cei doi fiind obligati sa achite si cate 10.000 lei cheltuieli judiciare.

Szocs Zoltan si Beke Istvan au fost trimisi in judecata de DIICOT pe 19 mai 2016, fiind acuzati de instigare la infractiunea de atentat contra unei colectivitati, savarsita in conditiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului; instigare la infractiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Prin actul de sesizare s-a retinut ca, incepand cu anul 2014, pe teritoriul Romaniei a fost semnalata preocuparea unor cetateni straini si cu dubla cetatenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste ungare 'Miscarea de Tineret 64 de Comitate' - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilitati fizice, in vederea initierii de actiuni violente care sa conduca la materializarea obiectivelor autonomiste si revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizatii iredentiste (refacerea 'Ungariei Mari').

Astfel, la data de 10 octombrie 2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii organizatiilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM Ungaria, Szocs Zoltan, care era presedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, presedinte al organizatiei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confectiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, in orasul Targu Secuiesc, in data de 1 decembrie 2015, in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea de catre etnicii romani a Zilei Nationale a Romaniei.

DIICOT arata ca Szocs Zoltan l-a determinat pe Beke Istvan sa-si asume in fata sefului ierarhic pe linie de organizatie HVIM executarea actiunii ordonate, in realizarea careia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor si instrumentelor necesare confectionarii unui astfel de dispozitiv.

Procurorii noteaza ca, pe parcursul respectivei intalniri, s-a convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, prin utilizarea unui fitil care 'ar face sa se aprinda cel putin 3 - 4 petarde simultan' si ca mai trebuie 'doar o baterie'. Dispozitivul urma sa fie detonat de la distanta, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona in care se afla statuia lui Gabor Aron, unul dintre participantii la intalnire propunand ca acesta sa fie asezat intr-un cos de gunoi din centrul localitatii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

In aceeasi zi, Beke Istvan a fost retinut de procurori si arestat preventiv. Ulterior, procurorii au extins cercetarile in acest dosar si l-au retinut si pe Szocs Zoltan, care, de asemenea, a fost arestat.

Anchetatorii au descoperit ca Beke Istvan este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul in Targu Secuiesc, judetul Covasna, si ca folosea un teren situat pe raza localitatii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La perchezitiile efectuate la resedintele lui Beke Istvan, procurorii au gasit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucati achizitionate cu incalcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.