ONG-ul Colegiul Pacientilor cere Ministerului Sanatatii sa introduca o taxa pentru bauturile si alimentele cu adaus de zahar. Sunt vizate in principal dulciurile si bauturile carbogazoase, bauturi necarbonatate, bauturile pentru sportivi si bauturile energizante.

"Sistemul de sanatate publica din Romania este cronic subfinantat, medicii ne pleaca pe capete iar patologia generata de aceste alimente Ne-esentiale si NE-sanatoase creste alarmant. Avem nevoie urgenta de actiune altfel vom avea de gestionat un dezastru de proportii si costuri foarte mari pe masura ce obezitatea creste spre cotele din tarile dezvoltate" a declarat dl. Cristian Sas, presedintele asociatiei Colegiul Pacientilor, citat intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Banii obtinuti din aceasta taxa ar putea fi folositi pentru "cresterea salariilor medicilor si asistentilor precum si cresterea valorii punctului cu care sunt platiti medicii de familie si specialistii din ambulatoriu" sau pentru "eliminarea plafoanelor pentru analize de laborator si imagistica".