Guvernul discuta in sedinta de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta privind chiriile percepute de autoritatile locale pentru apartamentele ANL, a anunat icepremierul Sevil Shhaideh. Aceasta sustine ca va fi indreptata "o mare nedreptate" facuta de Guvernul anterior, care a marit chiriile de la 70 de lei pana la 700 lei de familie.

"Va propun pe ordinea suplimentara o ordonanta de urgenta care indreapta o mare nedreptate facuta de guvernul anterior cu privire la chiriile percepute de autoritatile locale in apartamentele ANL. Am avut situatii in care de la 70 de lei chiria, care era pana anul trecut, ajunsesem la o chirie de 700 de lei de familie", a spus Shhaideh.

Aceasta sustine ca sunt locuinte sociale pentru tineri si de aceea propune ca viitoarele chirii sa tina cont de rangul localitatilor si de veniturile familiilor beneficiare.

UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de OUG care prevede chirii mai mici pentru tinerii care închiriază locuințe ANL. Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuințe ANL vor fi diminuate și vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Noile chirii

  • Maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară;
  • Maximum  20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depășește 100%  salariul minim brut pe țară garantat în plată;
  • Maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100%  din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.

De asemenea, se reduc cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei la maxim 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei. In plus, coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti. Coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie;

Prin actul normativ, se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016.