Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a transmis presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care isi mentine optiunea nominalizarii Noricai Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei. Scrisoarea este raspunsul la solicitarea adresata de seful statului privind nominalizarea unei alte persoane pentru portofoliul Justitiei.

Totodata, Tariceanu il ataca dur pe presedinte, sustinand ca seful statului nu poate propune o alta persoana "din simplul motiv ca nutreste o antipatie politica si personala".

In scrisoare premierul Tariceanu aminteste doua cazuri in care a fost implicat seful statului: dosarul Flota si casa achizitionata in strada Mihaileanu. "Ar fi nedrept sa analizam doar aceste doua cazuri pentru a judeca mandatele dumneavoastra de Primar al Capitalei sau de Presedinte al Romaniei".

Premierul aminteste si de cazul fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, care in urma cu un an era implicata intr-un scandal public in legatura cu modul in care parintii sai au castigat in Justitie un imobil nationalizat.

"Atunci, nu ati sustinut ca doamna Monica Macovei ar trebui sa renunte la functia de ministru al Justitiei, nici ca imaginea Justitiei ar avea de suferit sau ca ar scadea increderea in Justitie la nivelul opiniei publice si al partenerilor europeni. Sunt ferm convins ca dezbaterea asupra reformei din Justitie nu ar trebui sa fie purtata cu argumente de imagine" se mai arata in scrisoare.

"Motivarea pe care o faceti cererii de renuntare la propunerea prezentata se bazeaza pe consideratii personale, subiective, indoielnice, despre perceptia publica asupra unei anumite persoane, consideratii care exced cadrul constitutional si legal", se afirma in scrisoarea premierului adresata sefului statului.

Tariceanu sustine ca reactia presedintelui "este cu atat mai nejustificata cu cat, fata de nominalizarea doamnei Norica Nicolai, nu au existat obiectii sau proteste, nici din partea societatii civile si nici a asociatiilor profesionale".

Premierul afirma ca "Norica Nicolai este un bun specialist in drept si este unul dintre membrii cu experienta ai Comisiei Juridice din Parlamentul României. Norica Nicolai cunoaste in detaliu problemele care inca exista in Justitie si are vointa de a continua procesul de reforma", adaugand ca "Norica Nicolai poate fi un foarte bun ministru al Justitiei".

Concluzia premierului este aceea ca "nu exista nici un argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a doamnei Norica Nicolai".

Replica purtatorului de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan:

In replica, presedintele l-a invitat pe Tariceanu la Cotroceni pentru a discuta despre cazul Norica Nicolai, joi, la ora 18.30. Redam integral continutul declaratiei:

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, isi exprima regretul pentru faptul ca nu a fost consultat de Primul ministru la desemnarea doamnei Norica Nicolai la functia de ministru al Justitiei.

De asemenea, seful statului regreta faptul ca nici ulterior Primul ministru nu a dorit ca, impreuna cu Presedintele, sa gaseasca o solutie care sa dea un plus de credibilitate actului de justitie din Romania.

Pentru a debloca situatia creata la Ministerul Justitiei, presedintele Romaniei i-a trimis o scrisoare Primului ministru, prin care il invita la o discutie pe aceasta tema joi, 10 ianuarie a.c, ora 18.30."