Mai multe persoane ale caror nume apar ca victime ale clanurilor de romi din localitatea argeseana Berevoiesti au fost duse sub escorta jandarmilor, marti dupa-amiaza, la Tribunalul Arges, unde au fost citate ca martori in dosarul de trafic de persoane in care exploatatorii lor au fost trimisi in judecata. Infatisarea de marti s-a incheiat cu o amanare, in conditiile in care romii inculpati nu au fost reprezentati de catre un avocat, potrivit News.ro.

Jandarmii din Arges, impreuna cu reprezentanti ai Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, au participat, marti, la o misiune contand in transportul si protectia a 13 persoane, victime in dosarul de sclavie de la Berevoiesti, care au fost citate ca martori la Tribunalul Arges, informeaza Inspectoratul de Jandarmi Judetean Arges. Misiunea s-a desfasurat sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT.

In urma infatisarii de marti, instanta de la Tribunalul Arges a dispus amanarea procesului si acordarea unui nou termen pentru data de 12 aprilie, in conditiile in care inculpatii nu au fost reprezentati de catre un avocat.

"Citeaza inculpatii Grancea Petre, Grancea Laurentiu, Grancea Alin si Furdui Ilie Valentin la PNT Mioveni, iar inculpatele Grancea Maria, Onica Cerasela si Grancea Vasilica aflate in arest la domiciliu prin Serviciul Supravegheri Arges. Se emite adresa catre Baroul Arges in vederea desemnarii unui aparator din oficiu pentru inculpati. Pune in vedere partilor civile prezente la acest termen sa se prezinte la urmatorul termen de judecata. Pune in vedere inculpatilor ca au posibilitatea sa-si angajeze aparator ales pana la urmatorul termen de judecata", este solutia publicata pe portalul instantelor de judecata.

Dosarul de trafic de persoane in care sapte dintre romii care exploatau oameni in comuna Berevoiesti au fost trimisi in judecata a fost inregistrat la Tribunalul Arges la inceputul lunii ianuarie a acestui an. Cinci dintre cei sapte inculpati din acest dosar sunt membri ai aceleiasi familii. In acest dosar, doar trei dintre victime s-au constituit parti civile.

In luna iulie a anului trecut, procurorii DIICOT Pitesti, impreuna cu politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Pitesti si Craiova, au facut 40 de perchezitii in comuna Berevoesti, satul Gamacesti, din judetul Arges, pentru destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in infractiunde trafic de persoane si trafic de minori.

Persoanele vizate in acest caz au fost inculpate sub acuzatia ca, incepand cu anul 2008 si pana in prezent, au constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea le-au exploatat supunandu-le la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat.

Printre victime se numara copii, dar si persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare care au fost fortate sa munceasca sau sa practice cersetoria, "prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate", arata DIICOT.

Victimele erau tinute intr-o continua stare de teroare. Exploatatorii le bateau, le amenintau, le tineau fara hrana si le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, intre care doi copii, exploatate de catre membrii gruparilor din Berevoesti, judetul Arges, au fost gasite de politisti legate cu lanturi. De asemenea, in urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumatate de kilogram de aur, masini si drujbe.

Potrivit unor surse judiciare, suspectii din acest dosar, rude intre ei, isi recrutau victimele in diverse moduri. In unele situatii, ei le promiteau unor barbati ca ii angajeaza ca zilieri sau ca soferi platiti cu 100 sau 200 de lei, plus masa si cazare pentru fiecare cursa. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul si permisul de conducere, si erau obligate sa faca diverse munci, dar si sa cerseasca in beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificati barbati pusi sa spele vase, rufe, sa ingrijeasca animale, sa faca gradinarit sau sa curete fecalele din spatele casei, spatiu folosit in loc de toaleta. In alte situatii, suspectii rapeau victimele de pe strada.