Administratia Prezidentiala, alaturi de Comisia de la Venetia si cu sprijinul APCE, va organiza la Palatul Cotroceni, joi si vineri, Conferinta Internationala "Interactiunea intre majoritatea politica si opozitie intr-o democratie", potrivit purtatorului de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi.

Declaratiile purtatorului de cuvant:

Este o conferinta care isi doreste sa sublinieze importanta cooperarii intre majoritatea politica si opozitie intr-o societate echilibrata, pluralista, cu respectarea normelor statului de drept si regulile unei democratii.

Conferinta este conceputa ca un suport teoretic pentru un raport, pentru ca la finalul acestei conferinte, Comisia de la Venetia va intocmi un raport, la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, un raport care ar trebui sa traseze cateva directii principale in legatura cu modul in care majoritatea politica ar trebui sa se comporte si sa interactioneze cu opozitia.

As vrea sa va dau cateva detalii in legatura cu organizarea acestui eveniment si, asa cum v-am precizat deja, in primul rand as preciza faptul ca se desfasoara aici, la Palatul Cotroceni, intre 6 si 7 aprilie. De asemenea, faptul ca pregatirile au inceput inca de la jumatatea anului trecut, cand Presedintele Romaniei a acceptat propunerea din partea Comisiei de la Venetia de a gazdui aici, la Bucuresti, aceasta conferinta.

As vrea sa spun faptul ca la eveniment vor participa 100 de persoane si sunt invitati raportori si membri ai Comisiei de la Venetia si ai secretariatului Comisiei, reprezentanti ai statelor membre ale Consiliului Europei, in special reprezentanti ai Parlamentelor nationale europene, reprezentanti ai mediului academic si alti experti in domeniu, oficiali romani, reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, aflate la guvernare, dar si in opozitie, desigur, reprezentanti ai societatii civile, corp diplomatic strain acreditat aici, la Bucuresti, reprezentanti ai Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului, mass-media.

Despre capitolul mass-media va voi oferi la final cateva informatii importante despre modul in care vom interactiona in cadrul acestui eveniment. Domnul Presedinte Klaus Iohannis va deschide lucrarile acestei conferinte joi, la ora 15:30, printr-un discurs.

Vor fi mai fi, de asemenea, discursuri sustinute de Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si Presedintele Comisiei de la Venetia.

De asemenea, as sublinia faptul ca domnul Presedinte va avea discutii, in marja acestei conferinte, cu sefii de institutii pe care i-am enumerat ceva mai sus.

Si inca un lucru, pe care probabil l-ati sesizat - participarea de exceptie a conducerii Consiliului Europei, ceea ce subliniaza inca o data importanta pe care aceasta institutie o acorda Romaniei, domnului Presedinte Klaus Iohannis, si desigur acestei teme, democratia."