Revolutia industriala 4.0 vine cu rapiditate: O treime dintre angajatii cu studii superioare vor fi inlocuiti de roboti si software. Avantajul mainii de lucru ieftine din economiile emergente va disparea - raport

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 4 aprilie 2017, 9:39 Actualitate | Esenţial

Inteligenta artificiala
Foto: pixabay.com
Inovatiile care apar in domeniile inteligentei artificiale si roboticii ar putea forta guvernele sa legifereze introducerea de cote de angajati, potrivit unui raport al Asociatiei Internationale a Barourilor, citat de Guardian.  

Studiul, care sugereaza ca o treime din locurile de munca pentru absolventi de studii superioare din lume vor fi inlocuite de masini si software, avertizeaza si ca actualul cadru legal al pietei muncii devine rapid invechit.  

Avantajul competitiv al economiilor sarace, emergente - bazate pe mana de lucru ieftina - va fi erodat curand in conditiile in care liniile de fabricatie cu roboti si sistemele inteligente de computere submineaza costul cu lucratorii umani, potrivit studiului.  

In conditiile in care un muncitor din fabricile germane de masini costa peste 40 de euro pe ora, un robot costa intre 5 si 8 euro pe ora. 

"Un robot de productie este astfel mai ieftin decat un muncitor din China", scrie sursa citata, care adauga ca un robot "nu se imbolnaveste, nu face copii, nu intra in greva si nu are dreptul la concediu".  

Raportul de 120 de pagini, care se concentreaza pe implicatiile legale ale schimbarilor tehnologice, a fost realizat de o echipa de avocati specializati in dreptul muncii pentru Asociatia Internationala a Barourilor, un forum legal al profesionistilor din drept. 

Documentul acopera atat schimbarile care deja afecteaza piata muncii car si viitoarele consecinte al "revolutiei industriale 4.0". Cele trei revolutii anterioare sunt considerate a fi industrializarea, electrificarea si digitalizarea. 

"Industria 4.0" implica integrarea robotilor si programelor computerizate in productie si sectorul serviciilor. Amazon, Uber, Facebook, "fabricile smart" si printarea 3D sunt printre actualii pionieri ai domeniului.  

Autorul principal al raportului, Gerlind Wisskirchen spune ca "ceea ce este nou in privinta actualei revolutii este rapiditatea cu care schimbarea se produce si spectrul larg al impactului inteligentei artificiale si roboticii". 

"Locuri de munca de la toate nivelurile societatii ocupate de oameni sunt in pericol sa fie repartizate robotilor sau inteligentei artificiale, iar legislatia introdusa mai demult pentru a proteja drepturile lucratorilor umani s-ar putea sa nu isi mai realizeze scopul, in unele cazuri… Este nevoie cat mai urgent de introducerea unei noi legislatii a muncii, pentru a tine pasul cu automatizarea in crestere", a adaugat el.

Privind catre viitor, autorii sugereaza ca guvernele vor trebui sa decida ce locuri de munca vor fi realizate exclusiv de catre oameni, de exemplu ingrijirea bebelusilor.  

"Statul poate introduce un tip ce ‘cote umane’ in toate sectoarele" si decide "daca sa introduca o eticheta ‘Facut de Oameni’ sau sa taxeze utilizarea robotilor", se afirma in raport.

Autonomia tot mai mare a masinilor va cauza probleme in definirea respinsabilitatii pentru accidente care implica noi tehnologii, precum masinile fara sofer. Cine va plati asigurarea, proprietarul, pasagerul sau producatorul? 

"Chestiunea raspunderii ar putea deveni un obstacol insurmontabil in calea introducerii sofatului complet automatizat", avertizeaza studiul citat. Auto-stivuitoare automate sunt folosite deja in fabrici. 

In ultimii 30 de ani, in Statele Unite, robotii au cauzat moartea a 33 de angajati.  

Asupra autonomiei masinilor vor trebui impuse limite. Studiul preia principiul militar, implementat de ministerele apararii din SUA si Marea Britanie, ca intotdeauna trebuie sa existe un om in lantul deciziilor (human in the loop). 

Astfel se previne dezvoltarea de drone complet autonome ce ar putea fi programate sa isi aleaga singure tintele. "O zona tabu in stiinta inteligentei artificiale este cercetarea dedicata unor sisteme armate inteligente care sa traga fara ca un om sa ia decizia. Consecintele unei defectiuni ale unei astfel de masinarii sunt enorme, asa ca este cu atat mai de dorit ca nu numai SUA, ci si ONU sa discute o interzicere a sistemelor armate autonome", noteaza raportul. 

Printre profesiile despre care se crede ca vor disparea se numara functionarii din cadrul tribunalelor si cei de la ghiseele autoritatilor fiscale. Chiar si unii avocati risca sa ramana fara locuri de munca. 

"Un algoritm inteligent a trecut prin deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului si a descoperit tipare. Dupa ce a studiat aceste cazuri, algoritmul a reusit sa prognozeze deciziile din alte cazuri cu o acuratete de 79%. (…) Potrivit unui studiu Deloitte, 100.000 de locuri de munca din sectorul britanic al dreptului vor fi automatizate in urmatorii 20 de ani”, se scrie in studiu.  

Natiunea cea mai dezvoltata din punct de vedere al densitatii robotilor din sectorul industrial este Coreea de Sud, care are 437 de roboti la 10.000 de angajati, in conditiile in care in Japonia cifra este 323 iar in Germania 282.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

17528 vizualizari

 • -16 (32 voturi)    
  in urmatorii cat?! (Marţi, 4 aprilie 2017, 10:05)

  liviu_ [utilizator]

  100 de ani?!

  sa fim seriosi... nu am inlocuit soferii, gunoierii si alte munci de genu asta si inlocuim pe cei cu studii superioare...
  o sa se intample si asta... dar mai e mult pana atunci!
  • +17 (23 voturi)    
   depinde (Marţi, 4 aprilie 2017, 10:33)

   Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   de ex internet bankingul scuteste clientul de un drum la banca, dar si banca de un angajat in plus. Se poate spune ca a fost inlocuit un angajat cu studii superioare? Da.
   Bancomatele in care iti depui singur banii de ex fac acelasi lucru: inlocuiesc munca unui angajat.
   La fel de ex daca s-ar informatiza administratia, soft-urile ar prelua munca multor angajati.
   Valabil si in raportare, analiza de date.
   Valabil si in productie, unde de ex sudorii pierd din ce in ce mai multe locuri de munca.
   Ideea e ca de la o anumita proportie incolo, daca joburile nou create nu le suplinesc pe cele vechi, ne vom afla intr-un blocaj, in care se poate produce foarte ieftin, dar daca un nr f mare de oameni nu mai lucreaza nu mai are cine cumpara.
   Deci ceea ce se discuta acum este care e punctul de la care joburile nou create nu mai suplinesc pierderile de job-uri. Pt ca altfel, s-ar putea sa produci masina cu 50% mai ieftin, dar sa n-ai cui sa o vinzi
   • +2 (16 voturi)    
    Asta e viziunea socialistă în care oamenilor (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:26)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

    trebuie să li se asigure locuri de muncă.

    Și ea funcționează în sistemele profund etatiste, unde statul omoară economia reală cu taxe exorbitante, dar ”creează” locuri de muncă în administrație.

    În realitate oamenii trebuie să presteze munci utile, care corespund unor nevoi reale (hrană, locuințe, drumuri etc).

    Dacă vei sufoca sectoarele care apelează la roboți, dar satisfac nevoi reale și vei impune reglementări aberante de a restricționa folosirea roboților, nivelul de trai al oamenilor va scădea, nu va crește.

    Dar asta e obsesia socialiștilor dintotdeauna, aceea de a reglementa economia și societatea, deși majoritatea reglementărilor generează sărăcie și disfuncționalități.
   • +6 (6 voturi)    
    cui ii este frica de schimbare? (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:44)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

    inainte sa existe banii si bancile, oamenii faceau troc. nici macar nu aveau timp sa se gandeasca la bani.. daca nu munceau toata ziua, mureau de foame in sezonul rece/secetos.

    economia evolueaza pentru ca societatea evolueaza. daca masina este cu 50% mai ieftina si mancarea este cu 50% mai ieftina, atunci intrebarea corecta este - de ce mai trebuie sa muncesti tot 8h/zi? nu-ti ajung 4h? caz in care joburile ramase, cele in care este necesara prezenta umana, se impart si putem trai mai departe linistiti. important in acest context este sa ne adaptam la timp - sa invatam meserii noi atunci cand cele vechi devin inutile (indiferent de varsta) si sa educam generatiile urmatoare corespunzator cu provocarile pe care le anticipam.
  • +1 (11 voturi)    
   Șoferii sunt ieftini (Marţi, 4 aprilie 2017, 10:58)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Economic vorbind, interesul de a înlocui munci scumpe este mai presant decât interesul de a înlocui munci ieftine.

   Un automobil autonom va fi probabil foarte scump în următoarele câteva zeci de an, așa că vor continua să fie folosite cele câteva sute de milioane de automobile cu șofer deja existente. Pentru că șoferii sunt ieftini, nici măcar avocații nu neagă asta :)
   • +1 (3 voturi)    
    sistemul... (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:45)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    pentru masini autonome costa cam 1000 de euro... hai 2000... nu costa enorm...
    nu mai stiu exact pretul, dar nu te rupe... ideea alora de la google a fost exact sa faca sistemul ieftin.
    • 0 (2 voturi)    
     Niciun automobil nu e atât de ieftin (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:36)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     ca acela pe care îl ai deja :)

     Iar o eventuală cerere mai mare decât oferta plus recuperarea costurilor cercetării va face inevitabil ca prețul de vânzare să fie mare.

     Tu poți să spui că sistemul costă doar 2.000 de euro, dar ai să-l găsești instalat pe mașini de 30.000 de euro, nu pe mașini de 5.000 de euro. Pentru că așa funcționează economia în realitate.
  • -1 (7 voturi)    
   Primul care si-a pus problema mai serios (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:27)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   in zorii revolutiei industriale a fost Marx. De la Marx am ramas cu socialismul dupa o mica cotitura spre extrema cominista si cu parerea falsa ca oricat de multi (si prosti) am fi, toti trebuie sa avem un nivel de trai minim garantat de stat indiferent de costuri si consecinte, care se traducea pe vremea lui in lozinca "de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi" iar azi in ajutoare sociale. E frumos sa fii uman sa dai de la tine celor saraci prin intermediul statului, dar nu si cand negi realitatile biologice care ne spun ca nici o specie nu se poate extinde la o scara asa de mare fara consecinte dramatice chiar pentru ea...

   Din pacate ideologia socialista care are efecte mai insemnate in tarile capitaliste si care impreuna cu progresul tehnologic au creat asteptari nerealiste din partea populatiei, care bazandu-se pe o usurare a vietii si o incurajare spre lene si consum, crezand dintr-o data ca i se cuvine sa suprapopuleze planeta, sa o polueze, sa taie padurile, si sa isi bata efectiv joc de alte specii.

   Cam asta este efectul mai subtil al mentalitatilor socialiste, industrializarii si in general al "progresului" nesustenabil al politicii depasite, cu partide politice care mint oamenii si le incurajeaza asteptarile prin propaganda populista...

   Din pacate ce le lipseste din ecuatie celor care cu aroganta cred ca li se cuvine si progresul si sa polueze si sa nu faca nimic pe banii statului este ca resursele planetei sunt limitate iar tusnami-ul climato-ecologic este relativ intarziat, facandu-ne sa credem ca revolutia tehnologica va rezolva probabil toate problemele acestea si ca vom scapa.

   Cand vom trece insa de linia "fara intoarcere" a schimbarilor climatice ne vom trezi mai repede decat credem fierband pe aceasta planeta fara apa, aer, si cele vitale si atunci vom intelege poate unde am gresit. Nu ca ne va mai folosi la ceva pe lumea asta pe care o vom fi distrus-o dar poate vor ramane cativa din noi traind cu te-miri-ce prin desert.
   • -1 (3 voturi)    
    De vina este socialismul? (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:54)

    quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    De vina este socialismul?

    Nu am votat comunisti sau socialisti, dar ca sa spui ca socialismul, printre altele, este de vina ca "au creat asteptari nerealiste in cadrul populatiei" este cale lunga.

    Care sint "asteptari nerealiste in cadrul populatiei"?

    "Asteptari nerealiste din cadrul populatiei" sint
    Pensia, concediul, programul de lucru de opt ore, saptamina de lucru de 5-6 zile, educatia, sanatatea, concediu de maternitate.

    Mi-e sila sa cred ca un roman (clint) a putut scrie asa ceva.
    • 0 (0 voturi)    
     "sa-mi dea, sa-mi faca" (Marţi, 4 aprilie 2017, 16:11)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

     1000E salar, curat pe trotuarul din fata casei...

     Nu ne place, dar e un sambure de adevar in ce a zis @clint
     • 0 (0 voturi)    
      Iti pun o intrebare:stii la ce foloseste creierul? (Marţi, 4 aprilie 2017, 17:37)

      quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

      Clint este deranjat de "mentalitatile socialiste", care sint cele enumerate in comentariul meu initial (educatie, sanatate, concediu, pensie, etc).

      Stii ca peste 40% din populatia activa a Romaniei si care munceste are mai putin 500E?

      Acum, vii si tu cu o "supralicitarea" de tot (cenzurat): 1000 E salar samd.

      Iti pun o intrebare: stii la ce foloseste creierul?

      Pentru documentare privind salarizarea in Romania:

      http://incont.stirileprotv.ro/auto/aproape-jumatate-dintre-romani-sunt-platiti-cu-salariul-minim-pe-economie-numarul-contractelor-a-crescut.html

      http://www.capital.ro/cati-romani-primesc-salariul-minim-pe-economie.html
      • 0 (0 voturi)    
       am unul, si il folosesc (Marţi, 4 aprilie 2017, 23:32)

       natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

       Si desi muncesc, am un salar decent dar care totusi nu atinge nici (cezuratul de) 1000E

       Si in acelasi timp, daca se prezinta totusi la burse de munca, oameni de 35 ani cu 0 experienta, refuza toate ofertele ca "nu le da 3000" din start (am vazut la TV asta, tipul era foarte relaxat).

       O mentalitate de (cenzurat), poate de aceea multi regreta o eventuala dictatura, ca singura solutie (utopica) de a ne scoate din (cenzutat)

       btw, aveti creier? si i-ati gasit vreo utilitate (in afara de a comanda diafragma pentru a sustine respiratia)?

       ps: statisticile alea sunt preluate de la fisc, adica pe ce se plateste impozit, nu-i asa? use your brain!
   • 0 (0 voturi)    
    Va daruiesc Democratia Virtuala (Marţi, 4 aprilie 2017, 16:54)

    Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Sfantul meu popor Atlant
    De un an jumate am creeat democratia virtuala Atlanta pe democratie-virtuala.com si democratie-atlanta.org care este forumul unde toti pot sa propuna si sa voteze legi
    Portalurile in engleza sunt pe atlantia.online si virtual-democracy.org
    Acesta este sistemul perfect pe care vi-l daruiesc de pasti cand toti sarbatoresc in acelasi timp si la implinirea misiunii mele divine de 7777 de zile inceputa pe 21 decembrie 1995
    Timp de 22 de ani am condus tara asta frumoasa si lumea mea albastra
    Marele Zeu Apollo
 • +16 (22 voturi)    
  Si totusi (Marţi, 4 aprilie 2017, 10:05)

  BEDE [utilizator]

  Tot vor trebui oameni care sa programeze robotii si care sa se ocupe cu mentenanta lor.
  Se schimba calificarile de care este nevoie pe piata fortei de munca.
  Apoi, cum este acest declin demografic in Europa, s-ar zice ca aceasta este ceea ce ne trebuie in Europa.
  • +10 (14 voturi)    
   Istoria spune ca nu mereu exista echilibru (Marţi, 4 aprilie 2017, 10:39)

   Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Marea criza declansata in 1929 mai e numita si criza de supraproductie, tocmai pt ca revolutia industriala a permis o productie in crestere cu un nr de angajati in scadere. Rezultatul a fost ca se producea mult, dar nu avea cine sa cumpere, pt ca mentatanta si producerea de utilaje nu au creat suficient de multe locuri de munca incat sa compenseze pierdrile de locuri de munca.
   Asadar nu e o garantie ca se vor crea suficient de multe locuri de munca incat sa acopere pierderile.
   Sigur...progresul tehnologic trebuie sa continue, dar trebuie sa invatam din trecut si sa luam masuri pt ca un nou episod in care producem, dar n-are cine sa cumpere sa nu se mai intample
   • -4 (6 voturi)    
    Criza din 1929 a fost artificială, (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:37)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

    generată de reducerea masei monetare de pe piață în baza unei viziuni absurde, dar presupus ”corecte”.

    În viață nu există garanții, asta e altă marotă socialistă. Dar singura ieșire din situația actuală este ca socialismul să dea faliment, exact cum a dat faliment și comunismul la vrenea lui.

    Oamenii sunt atât de îndoctrinați de socialism și de binefacerile lui încât ajung să nu mai gândească logic, în schimb fiecare dezvoltă noi căi de a fenta și de a trăi din munca altora în baza unor presupuse ”drepturi”.

    Socialismul a mai funcționat timp de o generație după comunism pe baza a ceea ce a produs China (și Asia în general). Însă asta se cam apropie de final pentru că în Europa a devenit neprofitabilă munca utilă. E posibil ca în următorii 10 ani să vedem în Europa de Vest o reajustare economică similară cu cea din Est din 1989. Și chiar este de dorit.
   • +6 (6 voturi)    
    Apai, nu prea... (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:42)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

    Problema a fost speculatiile pe bursa. Acestea au dus la numita "criza de supraproductie". Se ajunsese ca bursa sa aibe un randament asa de grozav incat unii au contractat credite bancare ca sa bage pe bursa banii obtinuti prin credite. Grozav, nu?
    Cna batranul Joe Kennedy a ajuns sa afle ca pana si lustragiul baga bani la bursa a decis sa-si vanda toate actiunile. Si a fost exact la timp.
    Deci, supraproductia nu a fost cauza, ci, de fapt, a fost efectul. Cauzele sunt mult mai profunde, ele tinand de modul in care s-a considerat ca pe piata ar exista cerere solvabila: multi industriasi au fost pacaliti sa creada ca marind productia va avea si cine sa le cumpere produsele la anumite preturi...
  • +1 (1 vot)    
   preah (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:32)

   Nu Ma Face Sa Ma Ridic La Tine [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   N-a spus nimeni (cel putin pentru moment) ca robotii vor inlocui TOATA forta de munca. Nu, acolo unde este rentabil si eficient. Mai incolo, om vedea...
 • +1 (27 voturi)    
  Un raport redactat de avocați (Marţi, 4 aprilie 2017, 10:19)

  Harald [utilizator]

  care oricum nu produc nimic util societății, dar visează la legi arbitrare care să le dea lor mai mult de lucru :)

  Nevoile de bază ale omului încep de la hrană și adăpost, iar la capitolul ăsta avantajul mâinii de lucru ieftine va continua să fie valabil și peste 100 de ani. În Asia se folosesc și astăzi animale de muncă în agricultură, nu se trece la tractoare germane pentru că sunt pur și simplu mult prea scumpe.

  Dar e mai greu pentru avocați să înțeleagă cum funcționează economia reală, ei doar o parazitează.
  • +3 (5 voturi)    
   Nevoile omului sunt (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:53)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   pe rand, hrana si adapost, apoi vrea sa ii ajute si pe "cei multi" si amarati. Se duce la scoala, munceste din greu si pe bani putini, lasand statul sa ii ia mare parte din bani si sa o dea ajutoare sociale "celor multi".

   Rezultatul e ca "cei multi" vor deveni si mai multi si ii vor fi poluat si suprapopulat planeta, vor fi distrus iremediabil clima si vor fi consumat cu lacomie toate resursele naturale. Si in final ii vor da tot omului de buna credinta in cap, ca de ce totusi el se descurca mai bine si ei mai prost, nu, nu scoala si seriozitatea fac diferenta, trebuie sa fi facut el ceva rau...

   In drumul spre locul de rastignire va asculta discursuri ale hotilor pe care cei multi i-au ales conducatori, indemnandu-i sa vina toti la specacol, sa dea cu piatra ...

   Va suna cunoscut ? :)
 • -2 (24 voturi)    
  taxa pe roboti - stangism (Marţi, 4 aprilie 2017, 10:29)

  cinevatus [utilizator]

  taxa pe roboti, va fi o idee promovata cu forta de toti cei stangisti care si azi cred ca e ok sa pretinzi ceva bani in plus de la cine e our si simplu mai harnic sau mai capabil
  • +1 (5 voturi)    
   De exemplu, Bill Gates (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:06)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   Adevărat stângist. https://www.engadget.com/2017/02/19/bill-gates-calls-for-robot-tax/
   • -1 (7 voturi)    
    Bill Gates chiar a devenit stângist (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:41)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

    și o mai are și pe nevastă-sa cu prostiile ei feministe.

    La nivelul lui și într-o țară condusă de Obama, Bill Gates chiar trebuia să fie stângist, dacă voia să păstreze ceea ce are. După 2-3 ani cu Trump, America va începe să-și revină la realitate.
   • +2 (4 voturi)    
    Chiar! Gates are opinii stangiste! (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:20)

    cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

    Nu stiu dvs. daca dvs. considerati de "drepta" ideile care maresc puterea statului. Ele sunt mai degraba de stanga. Gates este un exemplu de reusita dar ideile care le propune in ultima vreme, daca la judecam separat, sunt sigur de stanga. De altfel, nu este o noutate ca oamenii care devin bogati, mai apoi sa isi schimbe mentalitatea.
  • +3 (3 voturi)    
   e doar o propunere (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:16)

   gigiK [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   Taxa pe roboti e doar o propunere care incearca sa contracareze efectele reducerii fortei de munca si implicit a contributiilor lor catre sistemul social, medical, de educatie, etc.

   Banii din taxe ar putea fi folositi in programe de reeducare a fortei de munca ce tocmai a fost inlocuita. Intradevar, taxarea ar putea duce la o adoptare mai lenta a "robotilor".
   • 0 (2 voturi)    
    Daca scopul (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:30)

    cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui gigiK

    Este ceva falimentar in logica asta care justifica taxarea robotilor.
    Pe de o parte cei care vor taxarea, le-ar place ca sa stea degeaba si un robot sa lucreze in locul lor, iar pe de alta parte se tem sa nu isi piarda locul de munca actual. Cumva este lipsit de moralitate ca cineva sa indrazneasca sa le ia locul de munca prin competitie. Cu acest tip de logica am fi ramas rau in trecut cu orice progres. Mai comic este ca aceasta pozitie favorabila taxarii robotilor o veti gasi la cei care se dau "progresisti".
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:22)

   rocknum [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   daca tu iti pierzi jobul crezi ca iti mai arde sa cumperi produse facute de roboti?
   • +2 (2 voturi)    
    corect (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:09)

    cladob [utilizator] i-a raspuns lui rocknum

    de unde sa ai bani sa cumperi produse, servicii ?
   • 0 (2 voturi)    
    Cu aceeasi logica (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:23)

    cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui rocknum

    Cu aceeasi logica ar trebui sa cumparati doar ce e facut in Romania. Poate functiona? Nu.
  • 0 (4 voturi)    
   alternativa va fi razboi. (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:40)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   cei 99.99% din cei care habar nu au ce e ala un robot dar care au pretentia ca robotii sa lucreze pentru ei, versus cei 0.01% sau cati or fi din cei care stiu sa programeze roboti si care ghici ce ii vor pune sa faca pe roboti...

   cine va declansa razboiul ? cand aia 0.01% sau mai putin vor intelege ca planeta se duce dracu oricum fiindca e suprapopulata cu retarzi si lenesi care nu fac nimic si doar se uita la televizor si consuma junks facut de roboti dar care si ala se face cu niste resurse pe care planeta nu le poate asigura la infinit...

   valorile epocii noastre, gen "umanism", "egalitate", samd. vor fi puse in balanta cu salvarea speciei, planetei si atunci sa te tii...

   ca idee ( de studiu ) toate ideile egalitariste par foarte inaltatoare la prima vedere si sunt de obicei irezistibile pentru fraierii care vor sa se branduiasca cu ele dar care nu pot sa se gandeasca la consecintele pe termen lung. in final insa produc mai degraba opusul a ceea ce pretind ca rezolva...
   • +3 (3 voturi)    
    Exact (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:41)

    cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Un loc caldut in munti, si trai din agricultura de subzistenta: nimeni nu vi-l v nega niciodata.. Sau cel putin atat timp cat vor mai exista locuri unie densitatea populatiei este mica.
    Cand insa vreti sa traiti in locuri in care interactionati inevitabil cu multi oameni, va exista natural concurenta.
    Azi se vorbeste mult de Machine Learning. Oamenii pot deja sa programeze roboti care sa gandeasca singuri dupa modele de retele neurale. Deci s-a inventat un domeniu nou, in care acum sunt foarte putini dar care este de viitor. Pentru cei speriati de viitor: faceti un search. Moare un domeniu de activitate si naste altul. Este o evolutie normala.
    • 0 (0 voturi)    
     dA (Marţi, 4 aprilie 2017, 22:14)

     Babilou [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

     Metallica are o alta parere in piesa intitulata "Spill out the Bone" de pe ultimul album "Hardwired": Intr-un viitor apropiat robotii dotati cu inteligenta artificiala vor decide sa vaneze si sa elimine rasa umana de pe Terra deoarece aceasta a deturnat planeta de la evolutia ei naturala distrugand mediul inconjurator. Merita vazut videoclipul: https://www.youtube.com/watch?v=m46Z0-HXySo (daca rezistati...)
  • +1 (1 vot)    
   Hawking: "... o minoritate va asupri majoritatea". (Marţi, 4 aprilie 2017, 16:00)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   Marele om de stiinta Stephen Hawking "crede cu tarie ca, daca va fi valorificata decent, inteligenta artificiala ne va ajuta sa eradicam bolile si saracia ... dar daca vor lipsi reglementarile corecte, Hawking se teme ca inteligenta artificiala va conduce la «noi moduri prin care o minoritate va asupri majoritatea»".

   https://tinyurl.com/lscpocl
 • +3 (9 voturi)    
  superioare? (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:02)

  ecou [utilizator]

  Nu prea inteleg: titlul spune despre cei cu studii superioare insa textul vorbeste despre muncitori calificati si avocati. Hai sa spunem ca dreptul, aplicat ca un set strict de reguli (as vrea sa il vad aplicat in RO :) ) ar putea fi un domeniu in care o inteligenta artificiala ar putea lua decizii bazate pe un checklist. Insa in materie de creatie, proiectare, design, programare, manufactura omul va fi de neinlocuit. Da, inlocuim munca grea, repetitiva, de atentie si rabdare, cu roboti. Asa cum am inlocuit si caratul cu carca cu macarale si camioane. Deci nicio paguba. E drept ca oamenii ar trebui sa se reorienteze spre meserii care sa nu presupuna doar forta bruta, insa se numeste evolutie
  • +4 (4 voturi)    
   Da, superioare! (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:32)

   un_deget_de_secaturi [utilizator] i-a raspuns lui ecou

   Este vorba de jobui care, chiar daca sunt complexe, POT fi algoritmizate, atunci cand puterea de calcul necesara devine suficient de ieftina.

   Dar niciun fel de IA nu poate inlocui deciziile arbitrare, haotice, ale lui Dorel, asa ca electoratul pedesereului va raman totdeauna ferit de riscul inlocuirii cu roboti!
 • 0 (10 voturi)    
  Automatizare (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:14)

  electron [utilizator]

  Desi unii nu cred asta, da incet incet o sa fie o automatizare a multor locuri de munca. Unele la care nici nu ne gandim.
  Primele probabil vor fi cele fara studii, dar nici cele cu studii superioare nu vor supravietui. O sa apara o noua categorie de oameni, oamenii inutili, care nu stiu face nimic din lucrurile care nu le stiu face robotii. Si integrarea acestora in societate va fi provocarea viitorului.
  In functie de cum se va face aceasta integrare se va ajunge la o moarte a capitalismului, pentru ca un astfel de model nu poate fi sustinut sau chiar la miscari sociale ample, poate chiar razboi
  • +1 (5 voturi)    
   Pai... (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:06)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui electron

   "O sa apara o noua categorie de oameni, oamenii inutili"...

   Chestia asta se intampla de decenii intregi. Chiar daca ei au job-uri, acelea sunt de umplutura. Poti trai fara hairstilisti de caini, fara saloane de bronzat, vacante in tari exotice, livrari de pizza la domiciulu si alte nevoi inventate care nu existau acum 100 ani ? Cam da.

   Poti trai fara profesori, medici, brutari, agricultori ? nu prea ( desi noi se pare ca vrem sa demonstram contrariul ).
   Multi vor zice ca impartirea asta intre utili si inutili este extremista.
   Mie mi se pare ca a masca inutilitatea in spatele unor nevoi inventate si a unui consum desantat care are efecte distructive in decenii asupra planetei este mai extremista decat impartirea de mai sus.
   De ce ? Fiindca fiecare nevoie d-asta noua, aparuta in ultimele decenii, desi da de lucru inutililor, are urmatoarele efecte secundare:
   1) stimuleaza consumul si secatuieste planeta de resurse fiindca noile servicii consuma resurse naturale ( de ex. din cauza destinatiilor exotice avem multe avioane care consuma enorm combustibil ).
   2) dand de munca unor indivizi "de umplutura" ii face ( tocmai ) pe acestia sa se inmulteasca peste masura, stiindu-se ca tocmai paturile de jos ale societatii se inmultesc cel mai mult.

   Se creaza un cerc vicios in care 1) si 2) se intretin reciproc iar planeta este devorata de resursele naturale, sub privirile ingaduitoare ale politicului care nu gandeste dincolo de populism si de durata mandatului si a unor asa-zisi intelectuali influenti care vor face orice ca sa se branduiasca, fie si pentru egoul propriu, cu idei "progresiste" de egalitarism, fara sa le pese cu adevarat de consecintele pe termen lung, ci mai degraba de propria imagine.
  • 0 (6 voturi)    
   Nu înțelegi capitalismul (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:51)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui electron

   Oamenii inutili există deja, majoritatea bugetarilor se încadrează în categoria asta.

   Dacă ai avea vreo 20.000 km de autostrăzi și tot vreo 20.000 de km de căi ferate de mare viteză în România, ai avea dreptate să-ți faci griji pentru lipsa activităților utile care să necesite locuri de muncă.

   A vorbi despre ”moartea capitalismului” e discurs ideologic sau ignoranță economică totală. Capitalismul e natural și va apărea de la sine, ori de câte ori societatea umană o va lua de la capăt. Primul fierar care a decis să nu-și mai cultive singur grâul și a angajat în loc niște ajutoare ca să fabrice mai multe sape, topoare și fiare de plug, acela era deja capitalist.

   Vor exista întotdeauna oameni care să inoveze. făcând astfel viața celorlați mai ușoară, la fel cum vor exista întotdeauna și oameni care să-i finanțeze pe primii, cu scopul de a câștiga bani din asta. ”Moartea capitalismului” e doar o prostie a propagandei socialsite.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:21)

  rocknum [utilizator]

  Intrebarea e: Cui mai vand companiile automatizate produsele?

  Din moment ce dai oamenii afara, somajul creste, lumea nu mai are bani... Cine iti mai cumpara smartphone-ul facut de roboti?
  Cine mai cumpara masina facuta de roboti?

  Cui mai vinzi daca nu mai cumpara nimeni?
  Crezi ca unui om care nu mai are job ii mai arde sa isi cumpare Iphone? Crezi ca mai vrea sa cumpere masina?

  Creste productivitatea dar se prabuseste puterea de umparare. Or sa se trezeasca cu niste produse mult mai ieftine de facut dar care nu mai sunt vandabile.
 • +1 (3 voturi)    
  Intai trebuie inlocuiti guvernantii, judecatorii . (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:37)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  Apoise poate trece la inlocuirea restului meseriilor si, in final, cand nu mai exista nedreptate se poate face o selectie a celor care mai procreaza in functie de inteligenta.
 • -2 (2 voturi)    
  Revolutia industriala? (Marţi, 4 aprilie 2017, 11:46)

  Radu SeuLive [anonim]

  Inca nu au ajuns marile corporatii IT sa inteleaga cat de slab este sistemul virtual.Robotica face progrese dar omul nu evolueaza daca lasa mintea sa intre in hibernare.O simpla pana de curent este suficienta ca sa intelegi cat de mult depinde totul de energia electrica.Nu este o evolutie sa pui totul in seama softului.Re-orientarea fortei de munca se face anevoios mai ales pentru cei care au depasit o varsta in care mai poate sa se re-orienteze si sa se recalifice profesional.Aici incepe sa dea rateuri acest sistem nou care este impus ca omul sa fie inlocuit de soft.Daca ti-ar lua un om locul de munca ai incepe sa protestezi dar daca in schimb iti ia locul de munca un robot ramai cuminte in banca ta.Ideea este simpla...de ce sa plateasca un om investitorul cand poate plati un robot.Cat traieste robotul si la ce nivel lucreaza o operatiune este una dar omul face mii de operatiuni pe care niciodata robotul nu va avea sansa sa-l concureze pe om.Suntem la mai putin de 100 de ani de prapastia roboticii care va schimba si pozitiv si negativ mentalitatea omului de rand.In scoli se lucreaza cu computerul dar cine stie cat va rezista acest sistem? Pixul sau creionul este unealta noastra de gandire iar tastatura computerului inca nu ii poate lua locul.Relax nu va amagiti ca nu se poate schimba umanitatea cu robotica chiar daca teste se fac in acest sens !Cand oamenii vor fii inlocuiti de roboti lumea noastra va distruge robotica si vom incepe de la inceput totul.Omul nu poate trai fara o serioasa tema de lucru care sa-l motiveze sa mearga inainte.Daca ai avea 100 de roboti in casa ta care sa faca totul in locul tau tu practic ai devenii o persoana fara sens.Gandeste in acest fel si vei intelege ca nu iti doresti asta si nimeni nu vrea acest lucru.
 • -2 (4 voturi)    
  Lacomia (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:14)

  xanti [utilizator]

  Modern se numeste revolutie 4.0 de fapt este lacomia corporatiilor de a nu plati salarii,de a nu avea sindicate ,de a nu avea probleme cu angajatii.
  Daca omenirea nu se va revolta distrugand corporatiile nu va avea nici o sansa de supravietuire.
  As impune o taxa pentru fiecare om disponibilizat de masina astfel incat omul ramas fara servici sa poata trai.
  Ce uita corporatiile e ca vor produce aproape gratis dar nu vom avea bani cu ce sa cumparam.
  Nu pot fi toti artisti plastici sau programatori,vor diparea sute de meserii.
  Eu de abia astept REVOLUTIA.
  • 0 (2 voturi)    
   si ce facem ? (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:23)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ne intoarcem la comunism ?
 • +3 (5 voturi)    
  Si totusi, care e problema? (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:15)

  cchris [utilizator]

  Am ajuns sa ne fie frica de evolutia tehnologica si sa ne gandim cum sa facem sa franam asta pt ca evoluam prea repede. E o situatie tipica sistemului capitalist unde scopul nu e bunastarea umana ci o valoare falsa, o iluzie, banii.
  Fiecare om inlocuit de o masina ar trebui sa creeze societatii mai multa bunastare, mai mult timp liber pt a-si urma pasiunile si a invata ceva si mai nou, si mai bun, AR TREBUI SA FIE O VESTE BUNA!! dar noi, intr-o societate de tip sclavagist ne preocupam ca n-o sa aibe stapan si trebuie cumva sa-l ocupam cu altceva ce ii ocupa timpul ca sa nu-l scapam din rotita in care se invarte ca un soricel ca altfel incepe sa gandeasca si sa devina creativ.

  Mai devreme sau mai tarziu asta tot se va intampla. Din pacate pana atunci va fi ceva suferinta pt ca bancherii nu vor lasa usor fraiele din mana. In prima faza ar fi simplu ca orele de munca sa fie reduse la 6 / zi si s-ar relaxa concurenta intre noi, am avea de lucru mai multi, dar pe termen lung, imaginati-va 200 ani de acum incolo, oamenii ar trebui sa fie tot mai liberi si ar putea sa isi urmeze mai mult pasiunile si creativitatea, tehnologia poate prelua extrem de mult si trebuie sa o faca, dar asta e imposibil intr-un sistem capitalist, va trebui sa schimbam asta prima data, sa avem ca scop bunastarea noastra, conservarea resurselor planetei si nu inventia stupida numita bani.
 • +3 (3 voturi)    
  Joburi (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:19)

  PaulNicoara [anonim]

  Parerea mea ca in viitor oamenii vor lucra in 3 domenii: arta, unele servicii si programarea robotilor. Sau ma insel?
  • +1 (1 vot)    
   joburile viitorului (Miercuri, 5 aprilie 2017, 16:53)

   xtraterestrul_roman [utilizator] i-a raspuns lui PaulNicoara

   joburile viitorului vor fi de doua feluri (dupa un atreprenor de startup in Silicon Valley) joburi pentru cei ce spun robotilor ce sa faca si joburi pentru cei carora robotii le spun ce sa faca. Si numai unele vor fi bine platite.
 • +4 (6 voturi)    
  revolutii, roboti etc. (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:44)

  Razvan_M [utilizator]

  Prima revolutie industriala a dus la disparitia carutasilor si a altor asemenea roluri din societate. Au aparut mecanicii de locomotiva, soferii de taxi etc. Au disparut fabricantii de lumanari, au aparut fabricantii de orice... O pereche de pantofi si producea manual cu o munca de cateva saptamani sau luni a cuiva -> acum se produc in minute.
  Cu toate astea, disparitia joburilor din societatea veche a dus la aparitia unor joburi noi, mai numeroase. Obieceiurile oamenilor s-au modificat, acum nu ne mai stergem la fund cu frunze, folosim hartie igienica. Chiar si in cea mai simpla locuinta de acum se folosesc obiecte la care regii de acum 200 de ani doar visau sau pe care doar ei le puteau avea.

  Robotizarea este primul pas catre urmatorul salt mare - colonizarea altor planete. Dar pentru asta nu trebuie sa uitam ca este important sa facem copii pentru a continua sa existam ca societate. Cu fiecare salt de imaginatie apar oportunitati noi pentru civilizatia noastra.
  • -1 (3 voturi)    
   Da, dar la vremea aceea au avot loc revolte (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:11)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Pentru că mecanicii de locomotivă și șoferii de taxi nu au putut proveni din căruțași recalificați.

   Vizitiul de diligență sau birjarul chiar au rămas fără loc de muncă, ei nu s-au putut recalifica.
 • +3 (3 voturi)    
  Efecte reale dar si ceva hype (Marţi, 4 aprilie 2017, 15:06)

  oblio123 [utilizator]

  Inteligenta artificiala nu prea exista, e doar un nume pompos, automatizare e un nume mai potrivit. Algoritmul pentru “inteligenta” nu s-a inventat si nu exista nici macar vreo idee cit de cit practica de a-l face. Ok, putem descoperi pattern-uri in seturi de date (destul de costisitor deocamdata si accesibil doar celor “mari” - e nevoie de putere de calcul mare si de seturi de date foarte mari si relevante – de asta le si colecteaza cei care au resursele sa o faca ). Seturile de date sunt situatii din lumea reala generate de experienta si practica umana si in fapt se face un transfer de experienta din lumea humanoizilor catre engine-ul computerizat, numai ca e un transfer formal, fara vreun sens pentru AI. Prin urmare progresul, descoperirea lucrurilor noi si reintegrarea lor in “model” ramine tot in sarcina oamenilor (si in viitorul rezonabil nu se intrevede altceva in zona asta). Misto totusi e ca poti sa accelerezi lucrurile in felul asta – inveti AI-ul, cu el poti ajuta la formarea specialistilor umani mult mai repede iar astia descopera lucruri noi si tot asa. Vestea rea e ca incredibil de multe job-uri umane sunt de fapt algoritmice/bazate pe pattern-uri nu prea complicate si ca AI-ul, asa prost cum e inca, poate disloca multe dintre ele. Vestea si mai rea e ca distanta intre “baza” societatii si “virf” se tot lungeste, urmeaza evident niste convulsii la nivelul societatii umane, un AI chiar ar putea sa “prezica” partial cum vor arata aceste convulsii pe baza de analiza de date din istorie, nu va fi chiar fun dar sa vedem ...
 • +1 (3 voturi)    
  revolutia industriala (Marţi, 4 aprilie 2017, 21:33)

  butch [utilizator]

  daca oamenii sunt inlocuiti de roboti,cine o sa aiba putere de cumparare sa achizitioneze ce produc robotii?
  • -1 (1 vot)    
   Roboții reduc costurile, ca și excavatoarele (Miercuri, 5 aprilie 2017, 21:24)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui butch

   Roboții pot presta o cantitate de muncă mult mai mare, absolut inabordabilă pentru oameni. Exact cum excavatoarele nu pot fi înlocuite de oameni cu lopeți, iar datorită lor calitatea și dimensiunea locuințelor a crescut notabil în ultima sută de ani.

   Oamenii se vor reorienta spre ocupații din care pot obține bani, iar economia are obiceiul să se autoregleze. Nu din cauza roboților ar trebui să ne facem griji, ci mai degrabă din cauza statelor care sufocă economia cu taxe, însă cu banii aceia plătesc oameni care nu produc nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu este chiar simplu (Sâmbătă, 8 aprilie 2017, 9:30)

  OmniStudio [utilizator]

  Sa presupunem ca oamenii vor fi inlocuiti de masinarii, automate, etc. Like fabrica de biscuiti din "How is Made". Si atunci:
  1. Cum vor fi platiti oamenii caci nu vor lucra;
  2. Cum vor cumpara biscuitii daca nu au bani?

  Intr-o ecuatie simplificata a economiei, omul are 2 roluri simultan, cea de producator si cea de consumator de bunuri, servicii samd.
  In mod corespunzator circula si banii.
  Daca scoti omul din calitatea de producator, nici la consum nu va mai aparea.

  Solutia ar fi tot la impozitare; impozitul este calculat si acum ca pe vremea romanilor, procent din profit.
  Poate ca ar trebui introdus un coeficient care sa reprezinte numarul de angajati.
  S-a vorbit candva despre firmele care cumpara electricitate de la producatori si o vand populatiei si altora, Cati angajati credeti ca au? Ei, desigur ca asa o afacere nu este de nasul oricui! Era si un personaj care si-a cumparat un domeniu imens in Elvetia din afacerea asta.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri